konto usunięte

Temat: Ilu czy ile z Was pomyślnie przeszło dietę Dukana?

Dowiedziałem się ostatnio z Rzeczpospolitej o tej diecie, która jest opisana w serii 'Nie potrafię schudnąć'. Stosowało ją już sporo osób w Polsce (pół miliona kupionych książek) i pewnie sporo z Was.

Jakie macie opinie, uwagi? Czy było tak skutecznie jak chcieliście, co było największą pokusą?

Zapraszam do tematu, bo zdecydowałem się zacząć tą dietę.
Arkadiusz G.

Arkadiusz G. Zrezygnować z marzeń
ze strachu przed
porażką to jak
pope...

no to przygotuj się na to że na siłowni gryf od sztangi Cię przygniecie ;)
Kiedyś chciałem zobaczyć jak to jest ale dałem sobie spokój (byłem na diecie kilka dni).
Niestety jest to dieta dla osób o znikomej aktywności fizycznej a jeśli się chodzi na siłownie kilka razy w tygodniu to szczególnie w pierwszej i drugiej jej fazie niestety ale nie dasz rady poćwiczyć.
Wolę swoją obecną dietę - ułożoną dla siebie i dostosowaną do swojego intensywnego trybu życia :)

Grzegorz Działa:
Dowiedziałem się ostatnio z Rzeczpospolitej o tej diecie, która jest opisana w serii 'Nie potrafię schudnąć'. Stosowało ją już sporo osób w Polsce (pół miliona kupionych książek) i pewnie sporo z Was.

Jakie macie opinie, uwagi? Czy było tak skutecznie jak chcieliście, co było największą pokusą?

Zapraszam do tematu, bo zdecydowałem się zacząć tą dietę.
Rita S.

Rita S. Project Manager

Grzegorzu niestety Arek ma rację. Ja znam osobiście dwie osoby, które były na tej diecie, trzymały się jej i schudły kilkaDZIESIĄT (!) kilogramów... Jednak faktycznie w tym czasie ich aktywność fizyczna byla znikoma... I szczerze mówiąc to chociaż faktycznie schudły, to ich ciała nie wyglądają dobrze... Zero rzeźby...

Mam też koleżankę, która na Dukanie jest od ok. 2 miesięcy, ona akurat ma do zrzucenia tylko kilka kilo i udaje jej się podczas diety dość intensywnie pływać... Natomiast wątpię, aby zwłaszcza w fazie ataku i naprzemiennej można było ćwiczyć siłowe będąc na samym kurczaku i w najlepszym wypadku warzywkach...

Rita S.:
aby zwłaszcza w fazie ataku i naprzemiennej można było ćwiczyć siłowe będąc na samym kurczaku i w najlepszym wypadku warzywkach...

Warzywka? Co my, króliki jesteśmy? Polecam pierwszy etap ww. diety (rozumianej jako sposób odżywiania się, nie odchudzania) - białko zwierzęce. Tylko.

konto usunięte

Ja osobiście nie stosowałam,ale moje koleżanki owszem,schudły bardzo,ale żle się czuły,zawroty głowy,anemia.
Przed chwilą była UWAGA na TVN o facecie który schudł 120 kilo(ważył 220)

http://uwaga.onet.pl/37499,wideo,200998,schudl_120_kg,...

Ja stosuję dietę MŻ-Mniej Żreć.Nie jem chipsów,fast foodów,czekolady,cukru(zastąpiłam słodzikiem),piję zieloną herbatę,miętę,jem warzywa,owoce(prócz bananów)gotowane mięso lub pieczone i tak jak facet z reportażu piję 2 łyżki octu jabłkowego 5% na szklankę wody przed śniadaniem,obiadem i kolacją.Ogólnie piję dużo niegazowanej wody,zero gazowanych słodzonych napoi i soków.Narazie w trzy tygodnie 4 kilo,może nie dużo,ale przy moim wzroście 158cm i 68 kilo to za dużo było,teraz 64 :-))Ulka O. edytował(a) ten post dnia 18.09.10 o godzinie 20:20

konto usunięte

Zrzuciłem od początku roku razem ponad 12 kg w ciagu ponad 8 miesięcy... z czego ponad 5 kg od maja do sierpnia na Dukanie... z dużą aktywnością fizyczną - 3 do 4 razy tygodniowo siłownia z bieżnią na zakończenie i rower w plenerze popołudniami.... póki co obwód w pasie się utrzymuje a zjechałem z 38 na 32 - 33... waga wzrosła wraz ze zwiększeniem się obwodu klatki no i ramion.... Miłe było głównie kupowanie mniejszych spodni... :)))
Dukana nie przestrzegałem rygorystycznie oprócz picia duzych ilośći wody.... Najważniejsze że odzwyczaiłem się od żarcia i przeszedłem na jedzenie..... :)
Minusem Dukana były brzydkie pryszcze na różnych częściach ciała... ale ustąpiły bez śladu podczas stabilizacji... oraz kombinowanie urozmaicenia jadłospisu aby monotonia nie zniechęciła... Teraz jest właśnie stabilizacja do października a w zasadzie potem zmiana sposobu odżywiania na zawsze...

konto usunięte

zjechałem z 38 na 32 - 33... waga wzrosła wraz ze zwiększeniem się obwodu klatki no i ramion.... Miłe było głównie kupowanie mniejszych spodni... :)))
Dukana nie przestrzegałem rygorystycznie oprócz picia duzych ilośći wody.... Najważniejsze że odzwyczaiłem się od żarcia i przeszedłem na jedzenie..... :)

To coś bliżej 'Diety 3 godzinnej' Jorge Cruize'a. Chodzi o to aby jeść co 2,5-3 godziny w przedziale dużo-mało-dużo-mało-dużo oraz mały deser. Należy pić 2 litry samej wody, może być z cytryną itp.

A wracając do diety proteinowej to nie tylko kurczaki ale i ryby, krewetki, chude mięso, sery, maślanki, jajka, mleko a nawet można pić colę zero.

Wniosek z Dukana jest prosty:
-ziemkniaki
-chleb [szczególnie biały]
-makaron [j.w.]
-ryż
-słodkie owoce
-oczywiście słodycze
-orzeszki
-chipsy itp.
-dużo oliwy i smażenie potraw

ROBIĄ Z NAS GRUBASÓW!

No, może nie z każdego, ale mnie się to przytrafiło podczas kontuzji nogi i po prostu siedziałem w domu i jadłem. To prawda, że jak się raz przekroczy wagę to organizm to zapamięta i dąży do dobicia do niej.
Michał D.

Michał D. Analityk Systemów
Biznesowych -
Central Europe HUB

Grzegorz Działa:
-dużo oliwy

Kiepskie wnioski...

konto usunięte

Oczywiście masz lepsze, malkontencie?
Michał D.

Biznesowych -
Central Europe HUB

Grzegorz Działa:

Chcesz eliminować z diety jedno z podstawowych źródeł zdrowych tłuszczy ? Gratuluję.

Chyba, że przez "dużo" rozumiesz litry.
Arkadiusz G.

ze strachu przed
porażką to jak
pope...

Grzegorz Działa:

Wniosek z Dukana jest prosty:
-ziemkniaki
-chleb [szczególnie biały]
-makaron [j.w.]
-ryż
-słodkie owoce
-oczywiście słodycze
-orzeszki
-chipsy itp.
-dużo oliwy i smażenie potraw

ROBIĄ Z NAS GRUBASÓW!

ale to chyba Twój wniosek bo na pewno nie Dukana :)

w normalnej diecie powinno się jeść ryż (ale brązowy, basmati), makaron (razowy, orkiszowy) i oliwę z oliwek a potrawy można smażyć na oleju beztłuszczowym np. PAM lub Berkley & Jensen.
Można także jeść młode ziemniaki np. po treningu siłowym, owoce, orzechy (np. laskowe - źródło zdrowych tłuszczy).
Michał D.

Biznesowych -
Central Europe HUB

Bataty również się dobrze sprawdzają ;)

Ale cóż... my jesteśmy malkontentami ;) Bo Dukan załatwi wszystko :) Najlepiej w końcu nie jeść nic ;)
Arkadiusz G.

ze strachu przed
porażką to jak
pope...

Wiesław A.:
(...)

czyli nie była to dieta DUKANA lecz Twoja zmodyfikowana - ograniczenie żarcia i zastąpienie go jedzeniem

konto usunięte

w normalnej diecie powinno się jeść ryż (ale brązowy, basmati), makaron (razowy, orkiszowy)

Tak, to mój wniosek. Przecież piszę o tym samym, że w normalnej diecie powinien być chleb i ryż i makaron, jednak najlepiej ciemne i pełnoziarniste.

Jeśli ktoś już na nadwagę czy otyłość oraz mało czasu/ ochoty na dużą aktywność sportową to powinien znacznie ograniczyć w/w produkty a najlepiej odstawić na jakiś czas.
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

Michał D.:
Grzegorz Działa:

Chcesz eliminować z diety jedno z podstawowych źródeł zdrowych tłuszczy ? Gratuluję.

Najlepiej IMHO zamiast oliwy (oraz innych olejów) stosować Olej Lniany Budwigowy.
I unikać smażenia.
Izabela Fitkał

Izabela Fitkał Jestem na TAK!

Witajcie.

Dukan od poczatku marca br. - 25kg. Samopoczucie znakomite, rzeźba ciała - nie narzekam ;), wyniki badań krwi, moczu - wszystko w normie, nie czuję się osłabiona (wręcz przeciwnie - jestem pełna energii).

Aktualnie jestem w III fazie diety, utrwalam to co zrzuciłam. Mogę sobie pozwolić dwa razy w tygodniu na ucztę, czyli np. makaron, ryż czy oliwę...

Jednak... osoby, które lubia dużo ćwiczyć... na siłowni... nie powinny tej diety stosowac.Izabela F. edytował(a) ten post dnia 21.09.10 o godzinie 15:34
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

Izabela F.:
Witajcie.

Dukan od poczatku marca br. - 25kg. Samopoczucie znakomite, rzeźba ciała - nie narzekam ;), wyniki badań krwi, moczu - wszystko w normie, nie czuję się osłabiona (wręcz przeciwnie - jestem pełna energii).
25 Kg, tylko ile z tego to utracona tkanka mięśniowa, a ile tłuszczowa, a ile woda ??
Rzeźba ciała, hmmm to powinien ktoś stojący z boku ocenić, i to nie tylko na oko (ciało jak gąbka nie jest atrakcyjne).
Poza tym spotkałem kilka kobiet które po utracie sporej wagi (praktycznie skóra i kości zostały) dobrze się czuły i twierdziły że dobrze wyglądają.
Jak bardzo obniżył się w tym czasie metabolizm???
Aktualnie jestem w III fazie diety, utrwalam to co zrzuciłam. Mogę sobie pozwolić dwa razy w tygodniu na ucztę, czyli np. makaron, ryż czy oliwę...
To w takim razie przy podobnych spadkach (tylko że TT) + zbudowaniu sylwetki mam codziennie ucztę :).

Jednak... osoby, które lubia dużo ćwiczyć... na siłowni... nie powinny tej diety stosowac.Izabela F. edytował(a) ten post dnia 21.09.10 o godzinie 15:34

Jeśli dieta wyklucza ćwiczenia to znaczy że to zła dieta.
Izabela Fitkał

Izabela Fitkał Jestem na TAK!

Michał P.:
25 Kg, tylko ile z tego to utracona tkanka mięśniowa, a ile tłuszczowa, a ile woda ??

Na to pytanie nie odpowiem. Tłuszczu było baaardzo dużo...
Rzeźba ciała, hmmm to powinien ktoś stojący z boku ocenić, i to nie tylko na oko (ciało jak gąbka nie jest atrakcyjne).
Poza tym spotkałem kilka kobiet które po utracie sporej wagi (praktycznie skóra i kości zostały) dobrze się czuły i twierdziły że dobrze wyglądają.

W sumie inni to mnie mało obchodzą ;) Najważniejsze dla mnie jest to, że czuje sie atrakcyjnie, a nie jak baleron. Choc oczywiście zaczełam ćwiczyc, bo wiem, że sama dieta to nie wszystko :) Niestey... ;)
Jak bardzo obniżył się w tym czasie metabolizm???

Znów pytanie, na które nie odpowiem.

Jednak... osoby, które lubia dużo ćwiczyć... na siłowni... nie powinny tej diety stosowac.[

Jeśli dieta wyklucza ćwiczenia to znaczy że to zła dieta.

Ta dieta wyklucza "ostre" ćwiczenia siłowe, duzo białka powoduje rozrost tkanki mięśniowej (prawda?), ale basen, areobik, bieganie... Jak najbardziej wskazane :) Czyli nie jest to zła dieta :) Ale nikogo nie będę do niej przekonywac :) Każdy robi to na co ma ochotę :)

Pozdrawiam :)
Michał K.

Michał K. Dyrektor Handlowy

Ta dieta wyklucza "ostre" ćwiczenia siłowe, duzo białka powoduje rozrost tkanki mięśniowej (prawda?), ale basen, areobik, bieganie... Jak najbardziej wskazane :) Czyli nie jest to zła dieta :) Ale nikogo nie będę do niej przekonywac :) Każdy robi to na co ma ochotę :)

:-) i co? i wie lepiej.
węglowodany i tłuszcze to niepotrzebne? może oprócz pierdół takich jak dukany warto doczytać coś jeszcze
Michał K.

Michał K. Dyrektor Handlowy

dyskusja nie potrzebna proszę poczytać
http://www.styl.pl/piekno/diety/news-co-zostanie-po-du...

Wyślij zaproszenie do