konto usunięte

Temat: 1 raz w Tajlandi - troszkę pytań

Witam,

2 dni temu znalazłem dobrą ofertę połączenia do Tajlandii i postanowiłem z moją partnerką wybrać się na 2 tygodnie.
Czytam praktycznie cały czas o Tajlandii i z każdą chwilą coraz bardziej mi się podoba ;)
Niestety nie znalazłem odpowiedzi na parę pytań, na które prosiłbym was forumowiczów byście mogli mi odpowiedzieć:

Może na wstępie powiem, mamy po 20 lat jesteśmy studentami. Jedzieimy tam by poznać kulturę i dużo zwiedzić. Nie lubimy wylegiwania się na plaży natomiast ja bardzo przepadam za nurkowaniem.

1. Czy warto noclegować w Bangkoku ?
Bo pomyślałem że pierwsze 2-3 dni byśmy nocowali w Bangkoku a później jeżdzili bo Tajlandii.
2. Jakie są ceny nurkowań w Tajlandii i gdzie są najlepsze miejsca.
3. Czy warto jechać do krajów sąsiadujących z Tajlandia (i jakie byłyby koszty wiz)
4. Mój tata był jakieś 8-10 lat temu w Tajlandii (niestety nie mam teraz z nim kontaktu), i mówił że można przywieźć sobie dużo ubrań za rozsądne ceny. Wiem również że Nike ma tam Hurtownie. Czy są jakieś targi lub specjalne miejsca gdzie nawet pracownicy sprzedają część rzeczy z hurtowni (sam mam buty Nike właśnie z tamtad)
5. Ile dziennie przeznaczyć na wydatki w Tajlandii (Chcemy chodzić po muzeach ale również czasem nurkowanie i pobawić się wieczorem - choć nie wiem jak to będzie bo o Pattayi słyszałem dosyć słabe opinie
6. Czy jest ciężko przyzwyczaić się do sposobu jazdy w Tajlandii (nie chodzi o ruch lewostronny ale również o ich zachowanie na drodze)

Będę bardzo wdzięczny za udzielone informacje,
pozdrawiam ;)
Kanya Krongboon

Kanya Krongboon www.massagethai.info
kurs masaz tajski,
indonezyjski, ste...

bangkok jest centralnie polozony (oprocz tego, ze tu wyladujesz) i jest wezlem komunikacyjnym, wiec go nie unikniesz - poza tym, warto go zobaczyc przez pare dni, bo jest interesujacy. Tu rowniez mozesz robic zakupy, produkty markowe sa drozsze niz w europie (chociaz czasami tu wyrabiane), a na rynkach to nietrwale podroby.

2 tygodnie to za malo na tajlandie i oscienne kraje - do malezji, singapuru bezplatna wiza na przejsciu, do pozostalych od $30.

budzetowe dziennie minimum 100zl na 2 osoby (wlaczajac zakwaterowanie, transport), a bawienie nocne to mozesz mnozyc te sume. Nie jedz do pattai - wcale nie musisz tam byc.

wypozyczenie samochodu jest drogie i cie uwiaze, transport publiczny jest dobry i tani. W bangkoku taksowki sa tanie i jest ich pelno - siedziec w korkuu za kierownica to zadna przyjemnosc. Na prowincji moze motorower.kanya Krongboon edytował(a) ten post dnia 11.09.10 o godzinie 11:06

ad1. warto ale 1-2 dni w zupełności wystarczą
ad3. warto ale 2 tyg to mało czasu, gdybys pojechał prosto z lotniska na granicę to jesteś w stanie 2-3 dni zrobić Angkor Wat w Kambodży (największy zabytek w tej okolicy)
ad4.ceny są niskie ale na podrobki, a na Khao San możesz kupić tanio T-shirty torby buty z fajnymi wzorami i pełno innych fajnych dupereli,
dlatego dobrze prosto z lotniska jechac w teren a na koniec 1-2 dni zostawic sobie na bangkok i zrobić zakupy żeby tego nie nosić ze sobą
jeżeli będziesz w bkk w weekend to polecam Machit market coś jak nasz stadion X lecia tylko większe:)
obowiązkowe jest też uszycie sobie garnituru .. za 100-150 dolarów w przeciagu 24h zrobią Ci zajebisty, szyty na miarę gajerek z kolekcji armaniego, bossa albo co tam sobie wybierzesz:)) i jest to naprawdę dobra robota, sam wybierasz materiał a poprawki robią w kilka godzin:)
ad5. mi z dziewczyną na dzień wychodzi srednio 50-70 $ w tym nocleg transport zakupy dużo jedzenia i dużo picia
ad6. wypozyczac auta nie ma sensu, dopiero jak bedziesz w mijscowosciach turystycznych bierzesz skuter i zwiedzasz okolice
dużo większy sens ma kupić bilet w air asia na samo południe albo północ i wracając zwiedza, oszczędzasz dużo czasu a bilety są naprawdę tanie
Piotr Syper

Piotr Syper Transport Supply
Manager, Philips
B.V.

Warto nocowac w Bangkoku, ciekawe miasto i trzeba je zaliczyc.
Jeśli macie tylko 2 tygodnie to daruj sobie kraje ościenne, Tajladnia jest tak fascynująca, że 2 tygodnie to wcale nie tak dużo czasu. Jak sie wkręcisz w te klimaty, to za rok pojedz sobie do Laosu/Kambodzy, Birmy.
Pomijając ruch lewostronny, raczej nie polecam wypożyczania auta w Tajlandii. Nie ma takiej potrzeby, jest to droga i zbędna impreza a poza tym ryzyko wypadku i kłopotów spore!!! Dodatkowo wypadek raczej zawsze będzie z Twojej winy, bo jesteś bladą twarzą:) Powodzenia w dyskusjach z tajską policjąPiotr Syper edytował(a) ten post dnia 11.09.10 o godzinie 16:15
Joanna Chadaj

Joanna Chadaj Medical
Representative,
JOHNSON & JOHNSON
Biosense Webster

witam!
tak jak poprzednicy, zgadzam się w zupełności - Bangkok koniecznie!!! Dużo fajnych miejsc do zobaczenia, mnóstwo światyń (ale i nie tylko) i mnóstwo posagów Buddy siedzącego, stojącego, leżącego i jakiego sobie jeszcze wymarzysz :-) warto to zobaczyć. 2 tygodnie to zdecydowanie za malo na zahaczenie krajów ościennych...zalęzy co chciałbyś ziwedzić i zobaczyć, czy skierować się bardzij na północ czy południe, bo wszystkiego nie dasz rady objechać. Ja będąc rónież mniej-wiećcej tak krótko zdecydowałam się na Bangkok a później przedostanie sie już na część południową i zwiedzanie wysp (po 1-2 dni) REWELACJA! Ale to zależy od pomysłu wyprawy.

konto usunięte

A jeśli chodzi o nurkowanie? Jestem mega fanem (i snorekling i scuba daving)

I jaki jest najlepszy srodek transportu po kraju?
Marzena G.

Marzena G. Active Asia Podróże
z Duszą

najbardziej ujmujacy byl dla mnie snorkling na koh chang- cudo!!! a daving - koh tao oraz koh chang rowniez!;-)
po kraju jak dla mnie idealnie autobusem-z miejscowymi,nie turystycznym - czesto maja nizszy standard od tych miejscowych,nie mowiac juz o doznaniach;)a jesli chodzi o dalsze podroze- bardzo polecam linie airasia-swietne ceny, ale zarezerwuj tutaj, z wyprzedzeniem, nie na miejscu-jest o wiele drozej.
Jacku,zapomnij o pattaya...tajlandia jest tak cudowna,ze szkoda tracic czas...Marzena G. edytował(a) ten post dnia 11.09.10 o godzinie 21:06
Łukasz Kędzierski

Łukasz Kędzierski Lead Data Steward

mozesz looknad do mnie na stronke
http://www.lkedzierski.com/wyjazdy/2007tajlandia/prolo...

tam jest opisany nasz wyjazd z 2007 roku do Taj...

jedziesz an 2 tyg a to strasznie malo czasu zatem inne kraje lepiej sobie odpusc bo wszedzie bedziesz biegal a nic tak na prawde nie zobaczysz...
lepiej wybrac mneij miejsc a dluzej w nich posiedziec :)
Janusz Olszewski

Janusz Olszewski wielojęzyczny
profesjonalista /
lingwista z
zamiłowania i...

Jacek Kędzia:

I jaki jest najlepszy srodek transportu po kraju?

Na dłuższych dystansach (np. Bangkok - Chiang Mai) bardzo chwalę sobie podróżowanie pociągami, po Bangkoku Skytrainem, tuk-tukami i taksówkami motocyklowymi, a na prowincji wypożyczonym motocyklem.

konto usunięte

Ok dziękuję wszystkim za bardzo przydatne podpowiedzi.

Ułożyłem sobie wstępny plan:

15. Przylot 14.00 – Bangkok pierwsze kroki
http://eturystyka.org/content/view/286/53/
16. Bangkok - Zwiedzanie + Zakupy :)

17. Bangkok – Zwiedzanie + Zakupy

18. Bangkok -> Kanchanaburi (Tygrysy) -> Bangkok
19. Bangkok -> Krabi (10:20 lot – 11:40) – 177 zł

20. Krabi -> Phi-Phi lub Kon Jun -> Krabi

21. Khao Lak

22. Khao Lak -> Pucket -> Bangkok (jeśli się nie spodoba - 150 (23:10 – 00:30)

23. Khao Lak -> Pucket -> Bangkok (jeśli się spodoba – 156 zł (21:00 - 22)

24. Bangkok -> Ayuthaya -> Bangkok

25. Bangkok -> Koh Chang

26. Koh Chang -> Bangkok

27. Bangkok – Zakupy i troszkę zwiedzania (hotel 60 piętro)

28. Bangkok – Zakupy !!!!!!!!!!!

29. Powrót 00:45 ;( Polska :(

Jeśli moglibyście powiedzieć na co uważać albo co jeszcze warto zahaczyć w nie dalekich odstępach od naszej trasy lub może co ominąć proszę o pomoc :)

Jeśli możecie pomóc wybrać wyspę na która naprawdę warto do snorkelingu popłynąć z Krabi... moim marzeniem jest zobaczyć rekina (mam nadzieje że nie po raz ostatni :D)

Na dodatek chciałbym się dowiedzieć gdzie najlepiej zwiedzać przyrodę (chodzi mi o zwierzaki jak i florę) oraz oceanarium, zoo, słonie, tygrysy (słyszałem że to popularne rozrywki w Tajlandii). Od momentu kiedy dowiedzałem się o Tajlandii czytam non stop ale kto lepiej nie pomoże jak osoba która już tam była

Pozdrawiam :)Jacek Kędzia edytował(a) ten post dnia 13.09.10 o godzinie 10:27

jak dla mnie to dużo za dużo bangkoku:)
jest to Twoj pierwszy wyjazd ale pewnie nie ostatni
będziesz wracał do bkk jak bedziesz chciał pojechać do birmy kambodzy laosu i całej okolicy (wychodzi duzo taniej niż bezpośredni lot do tych państw) i za każdym razem będziesz tam 1-2 dni wtedy możesz spokojnie zwiedzić bkk i okolice

jeżeli chcesz zwierzęta to powinieneś pojechać na północ.. tam są dzungle i parki

jeżeli będziesz w krabi to polecam railey

nie byłem coprawda w koh chang ale słyszałem że jest tam słabo w porównaniu z południem

konto usunięte

Północ tzn? Jakie miejsca?
Grzegorz Szyszko

Grzegorz Szyszko właściciel, G1 POS

Jestem również na etapie poszukiwań i z tego co udało mi się przeczytać na tym forum to moim zdaniem warto zobaczyć: Sukothai (park historyczny - pozostałości stolicy Tajlandii), Chiang Mai (trekking), Chiang Rai (treking).
Kwestia co cię kręci.
Paweł G.

Paweł G. Kierownik Działu
Marketingu Introl
Sp. z o.o.

Ja - preferujący plaże i przede wszystkim rafy wybrałem taką traskę:

BKK - 3 dni i samolot na Ko Lipe
tam 6-7 dni, potem speedboatem na phi phi - tam z 5 dni, następnie KO Samui i KO Tao i powtór do BKK.

3 Tygodnie - południowa Tajlandia.
Co Wy na to?

Podróżowanie po Tajlandii jest bardzo tanie ( w stos. do naszych cen), jest tez dużo możliwosci przemieszczania sie m.in. autokarami w nocny. Taki transport możesz wykupić w dowolnym biurze turystycznym i nie musisz takim sposobem cały czas bazować w Bangkoku, który jest droższy niż np. nocowanie przy chyba najpiękniejszych na swiecie plażach!!!!Tajlandia jest bardzo dobrze skomunikowana, więc zaryzykuje stwierdzenie, że w zasadzie z każdego miejsca dostaniesz sie w każde następne.

do Twojej listy zwiedzania dorzuciłabym :
1. ajuthhaje (info dot. dojazdu) - (blisko Bangkoku- wypad na 1 dzień. mysmy jechali tam pociągiem 3ciej klasy i swietna sprawa!!można być bliżej autentycznego życia Tajów :-) warunki fatalne ale to było cos barrrdzo wyjątkowego)
2. tonsai bay k. Krabi - niesamowity, wyluzowany klimat, z dala od turystow i wsród swiatowej slawy tras wspinaczkowych!!dzicz i super klimat!! ale fatalna plaża - kamienie i morze ucieka :-) wtedy zostają same kamienie i można na piechotę przejsc na plażę obok tj. Ao nang http://mandalay.pl/Tajlandia/Railay
3. pływający targ w Damnoen Saduak
4. Ko Phi Phi - wypad na wyspę Maya Bay
5. w Bangkoku polecam przepłynąć się łódką wzdłuż Menamu!
6. wycieczkę na wyspy (cos o nazwie 4 wyspy czy 5 wysp)

i nie daj się wkręcić przez Tajów, że cokolwiek jest nieczynne, zamknięte czy że własnie odbywają się modły w jakie swiatyni. to co piszą w przewodnikach - że Tajowie lubią trochę posciemniac i naciągnąć turystę to fakt!!i warto się ostro targować np. w taksówkach.

zakupy.... hmmm..... no można ale trzeba barrrdzo uważać - jest masa podróbek wszystkiego co tylko sobie wymarzysz!!

Phuket.... hmmmm.....centrum seksualnych "doznań" (dla mnie i dewiacji) jakbym tam pojechała jeszcze raz ale tylko z socjologicznej i psychologicznej ciekawosci.

:-)Beata Nawrot edytował(a) ten post dnia 18.09.10 o godzinie 13:16
Radoslaw R.

Radoslaw R. Senior Mechanical
Design Engineer ☞
Project Manager ☞
Oi...

Jeśli kręci cie nurkowanie do tylko południe i Może Andamańskie. W zatoce warunki są zdecydowanie gorsze, choć też bardzo dobre. Jednak na zachodnim wybrzeżu można zobaczyć więcej.

Co do reszty pytań to inni już się wypowiedzieli.
Janusz Koniak

Janusz Koniak Ultima Travel -
Bangkok

Nurkowanie - w/g mnie prawie wszedzie jest fajne. Sam nurkuje i podobalo mi sie na Koh Chang, w Pattaya tez bylo ok, a i Phuket nie najgorszy. Na Similany mozna dopiero po 1 Listopada, jak sie skonczy okres ochronny. Ceny 2,000 - 3,000 tys Baht w zaleznosci od biura, i miejsca. A najwiecej zalezy i tak od przejrzystosci wody, a wiec najlepiej zima a w morzu Andamanskim Styczen - Marzec, no moze od grudnia..

Cyt: "Phuket.... hmmmm.....centrum seksualnych "doznań" (dla mnie i dewiacji)"
Mysle ze napisala to osoba (Pani Beata) nie majaca zielonego pojecia o czym pisze. Tyle samo "dewiacji seksulanych" mozna w/g mnie znalesc w Zakopanem, Sopocie, Krakowie czy Warszawie na Centralnym. Jak ktos chce to znajdzie co szuka. Pozatym w Taxi jest Meter - czyli licznik, i z nim sie niby targowac? Jak jest swieto to jest niczynne i juz, napisy o tym mowia. Tajowie sa bardzo uczynni, i z Arabskim naciaganiem nie maja wiele wspolnego. Targowac wrecz nalezy sie ale na Bazarach, np na Patpongu. Pani Beato! Ja mieszkam w Tajlandii ponad 23 lata.

A Phuket jest piekna wyspa z hotelami i resortami na prawie kazda kieszen. Od 40 - 50 zl za noc do luxusowych po kilka tys zl dziennie - w zaleznosci od potrzeb.
Program napisales za Ambitny, wpadajac na 2 noce na Krabi, na dwie na Phuket, na dwie na Khao Lak, przy duzych kosztach transportu (i straconego czasu) niewiele zobaczysz. Piszesz np:
25. Bangkok -> Koh Chang - wyjazd z hotelu okolo 6-7 rano na wyspie juz okolo 3 po poludniu
26. Koh Chang -> Bangkok Powrot w poludnie i juz wieczorem w Bangkoku - wiec PO CO JECHAC TAM? Aby sie przespac? To jest 320 km do promu z Bangkoku, plus oczekiwanie na prom, prom, i jeszcze Taxi lokalne - pol godziny do godziny w zaleznosci od tego gdzie chcesz jechac.

Proponuje tak: 3 noce na Bangkok, wycieczka po Bangkoku, do Kanchanaburi, Ayutthaya i wieczorny samolot na Krabi, 4 noce Krabi z nurkowaniem, wyspy Honga, + zarosla mangrowe kajakiem, Tiger Cave z wejsciem na gore (1,200 stopni) i gorace zrodla na deser, 3 noce na Phi Phi z nurkowaniem i Maya Bay, Plyniemy Porannym a na Phuket popoludniowym promem, Nastepnie reszta na Phuket z wycieczka na wyspe Bonda z Kajakami, wypad na ryby (morze), 5 in 1 na Phuket, Fantasy Show + nurkowanie. Mozna na caly dzien lub z noclegiem do Khao Sok - (jest tam pieknie) Ostatnia noc technicznie i zakupowo w Bangkoku.

Pozdrawiam
Janusz "Snake" Koniak
Paweł J.

Paweł J. Mózg jest
naj­bar­dziej
prze­cenianym z
ludzkich organów.

Odradzam BKK, Phuket, Samui i inne komercyjne miejsca. Chyba że masz za dużo pieniędzy lubisz tłok, korki, smród itp.
pozdrawiam wszystkich
Paweł
Magdalena Derewęda

Magdalena Derewęda
projektant/programis
ta j2ee

Podczepię się pod temat. Łatwo się tam porozumieć po angielsku? To byłaby moja pierwsza wyprawa do Azji i nie wiem czego się spodziewać.

w miejscach turystycznych bez problemu, a prawie cala tajlandia jest miejscem turystycznym:)

Następna dyskusja:

Pierwszy raz do Tajlandi - ...

Wyślij zaproszenie do