Danuta W.

Danuta W. Dyrektor Biura
Zarządzania
Środowiskiem Pracy /
HSEQ Dire...

Temat: NEBOSH kurs w Polsce

Witam,
najprawdopodobniej w grudniu tego roku odbędzie się kurs NEBOSH w Polsce.
Jeśli jest ktoś zainteresowany, proszę o kontakt.

Pozdrawiam,
Danuta Wiss

konto usunięte

To te brytyjskie uprawnienia? Poproszę o więcej informacji...
Błażej Urbański

Błażej Urbański Kierownik ds. BHP,
GEFCO Polska Sp. z
o.o.

Witam,

Bardzo proszę o więcej informacji.
Pozdrawiam

Proszę o więcej informacji.Temat interesujący.
Anna Otto

Anna Otto Specjalista ds BHP i
Ochrony Środowiska

.Ten post został edytowany przez Autora dnia 15.12.13 o godzinie 16:04
Cezary Stanek

Cezary Stanek Praktyka i pasja.

ja też proszę o informacje
Danuta W.

Danuta W. Dyrektor Biura
Zarządzania
Środowiskiem Pracy /
HSEQ Dire...

Witam,
NEBOSH czyli National Examination Board in Occupational Safety and Health - w naszym przypadku International - międzynarodowe uprawnienia BHP.
W tej chwili prowadzone są negocjacje cenowe w sprawie kursu z kilkoma firmami. Istnieje możliwość przyjazdu trenerów do Polski, co zmniejszy koszt kursu, o wyjazd za granicę. Na chwilę obecną rozważana jest jedna z trzech opcji - czyli organizacja 11-12 dniowego kursu w Polsce łącznie z egzaminem. Całość kursu prowadzona wyłącznie w języku angielskim. Grupa może liczyć maksymalnie 15 osób.
Jeśli kurs dojdzie do skutku (do końca września zostanie podjęta ostateczna decyzja w sprawie organizacji kursu), wolnych będzie jeszcze 7 miejsc.

Istnieje jeszcze możliwość kursu e-learning oraz samodzielnego przygotowania i zdania egzaminu w British Council po wcześniejszym uzgodnieniu terminów.

W przypadku organizacji kursu, dokładny termin oraz miejsce (najprawdopodobniej Małopolska) zostanie podany wkrótce.

Pozdrawiam,
Danuta Wiss
Danuta W.

Danuta W. Dyrektor Biura
Zarządzania
Środowiskiem Pracy /
HSEQ Dire...

Witam,
niestety z przyczyn obiektywnych musimy odwołać organizację 2 tygodniowego kursu NEBOSH w grudniu.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany finałem negocjacji i wyborem potencjalnej firmy (firma jest w stanie przyjechać z trenerami do Polski i zorganizować, zgodne z ich standardami, pełnowartościowe szkolenie, łącznie z egzaminem), proszę o kontakt, udzielę wszelkich wskazówek.

Pozdrawiam,
Danuta Wiss
Dariusz Bednarek

Dariusz Bednarek specjalista ds. bhp
i ppoż.

Proszę o kontakt i informacje w przypadku gdyby jednak organizacja 2 tygodniowego kursu NEBOSH w Polsce doszła do skutku
Pozdrawiam,
Dariusz Bednarek
Piotr D.

Piotr D. w czym mogę pomóc?

Tak z ciekawości (po sprawdzeniu w guglach;)): Co daje - WYMIERNIE - pomyślnie zdany egzamin NEBOSH? Opinie o kursie (i samym egzaminie)są skrajne: od łatwizna bla bla bla - do ciężka orka. Czy "oferta" jest skierowana do tych, co chcą do UK? Czy w Niemczech jest to "honorowane"? A co z Naszą Ojczyzną ? Dzieki.

konto usunięte

Witam,

Odgrzebie trochę temat, ale może ktoś będzie zainteresowany w/w zagadnieniami.

NEBOSH to nie jeden certyfikat, przede wszystkim mamy NEBOSH National - wymagane w UK do podjęcia pracy w HSE oraz International jako ogólne potwierdzenie naszej wiedzy. Samych typów NEBOSH jest około 10 i w zależności od naszych zainteresowań/specjalizacji możemy zdać NEBOSH General, Construction, Oil & Gas, itp - podzielone na wspomniane National/International. Jest też NEBOSH Environmental, czyli działka środowiskowa która często także w Polsce łączona jest z BHP.

Generalnie:
NEBOSH National - wymagane do pracy w UK,
NEBOSH International - potwierdzenie naszych kompetencji, czasami wymagane do pracy na kotraktach zagranicznych.

Kursy e-learning organizowane przez jednostki z UK kosztują ok 400 funtów za 1 kurs + 100 funtów za egzamin + opłata za zdawanie egzaminu w British Council.

Gdyby ktoś miał informacje o tańszych kursach to proszę o kontakt :) Ewentualnie czy można podejść do egzaminu bez kursu e-lerningowego. Przygotowuje się do zdania egzaminu w połowie przyszłego roku.

Pozdrawiam!

Witam,
Nebosh General Certificate moze byc zdawany na kilka sposobow: jako e-learning, kurs trwajacy rok czasu gdzie uczeszcza sie na 'lekcje' raz w tygodniu lub tzw 'block course' czyli 2 tygodnie kursu plus 3 dni egzaminow. Ja zdawalam Nebosh National General Certificate block course (bo byl tanszy niz International) i powiem ze nie zdecydowalabym sie na inny. Jest bardzo duzo nauki bo trzeba doslownie wkuc ksiazke 'Introduction to Health and Safety at Work' by Phil Hughes and Ed Farret. Niestety Nebosh wymaga na egzaminie uzycia tzw 'action words' czyli konkretnego slownictwa i jesli nie zostanie ono uzyte a napiszecie 2 strony - pytanie nie zostaje zaliczone albo dostaje minimalna ilosc punktow. Wiec tak naprawde trzeba wkuc. Ja zdawalam egzamin poltora roku temu ale mialam doswiadczenie w H&S wiec bylo mi latwiej ale byli tez ludzier ktorzy dopiero zaczynali i nie wiedzieli nic na ten temat.
Ceny kursow sa bardzo rozne ale roznia sie tez materialy kore dostaniecie i nauczyciel-a to wazne.
Mam takie pytanie - czy zdajac kurs Nebosh z Polski zdaje sie go po polsku czy angielsku?
Jesli potrzebujecie jakis informacji na ten temat-piszcie ;)Karolina Hermanowicz edytował(a) ten post dnia 16.11.10 o godzinie 16:31
Piotr D.

Piotr D. w czym mogę pomóc?

>
bo trzeba doslownie wkuc ksiazke 'Introduction to Health and Safety at Work' by Phil Hughes and Ed Farret. Niestety Nebosh wymaga na egzaminie uzycia tzw 'action words' czyli konkretnego slownictwa i jesli nie zostanie ono uzyte a napiszecie 2 strony - pytanie nie zostaje zaliczone albo dostaje minimalna ilosc punktow. Wiec tak naprawde trzeba wkuc.

Czyli możesz napisać 2 strony o zabezpieczeniu wykopów, zrobić rysunki, powołac się na przepisy i "dobre praktyki", ale jak nie wymienisz "szalunki ażurowe" to nie zdasz? Bardzo, bardzo śmieszne...Utwierdza mnie to w przekonaniu, że to papier bez pokrycia i wyciąganie kasy. Wolę model niemiecki.

konto usunięte

Witam Serdecznie,

Tak dokładniej zdawała Pani certificate czy diploma? Bo słyszałem, że z certificate jest dużo prościej, natomiast diploma to wyższa szkoła jazdy. Chętnie bym się do tego przymierzył, tylko te ~1700 funtów mnie narazie odstrasza :)

Pozdrawiam!Marek Szweda edytował(a) ten post dnia 19.11.10 o godzinie 14:22
Grzegorz F.

Grzegorz F. Specjalista d/s bhp

Jeżeli miałbym szukać pracy w Wielkiej Brytani to pewnie bym się skusił ale kurs(zwracam tu szczególnie uwagę na cenę) dla kolejnego papierka jest niepotrzebny[chyba ,że ktoś ścianę tapetuje;)].

Witam,
Ja zdawalam Certificate i kosztowal 1200 funtow 2 tyg kursu + 3 dni egzaminow.Management, Hazard Control i Practice - czyli wchodzi sie do magazynu i robi konkretna inspekcje a potem trzeba napisac raport - co i jak tez jest wlasnie w ksiazce i sa ludzi co sie ksiazkowego raportu ucza na pamiec... Dluzsze kursy sa przewaznie tansze.
Poza tym dokladnie tak jak napisal Piotr - ze mozesz napisac 2 strony na dane pytanie a nie uzyc odpowiedniego slowa o ktore im akurat najbardziej chodzi to pytanie dostaje minimalna lub obnizona liczbe punktow. Tak nas uczyli i uczulali na to co bedziemy pisac. Poza tym sa tzw 'action words' takie jak wymien, opisz, podaj definicje itp, na ktore tez scisle zwracaja uwage. No ale zawsze lepiej napisac cokolwiek np do opisu jedynie wymienic podpunkty - zawsze jakis punkcik wpadnie.
Certyfikat jest duzo prosciej zdac bo jest bardziej ogolny a Diploma wchodzi w szczegoly, szczegolnie jesli chodzi o prawo. Z tego co sie orientuje trzeba miec certyfikat najpierw a potem zdawac dyplom - szczerze - uwazam ze sie to przyda na dluzsza mete bo zauwazylam w ofertach pracy ze niektore miedzynarodowe firmy w Polsce preferuja Nebosh.
Pozdrawiam
Magdalena Paulina Nogańska

Magdalena Paulina Nogańska poszukująca nowych
wyzwań zawodowych

Proszę również o informacje na temat kursu i egzaminu NEBOSH.
Czy ktoś wie czy w Polsce książkę do egzaminu można kupić?
Pozdrawiam
Magda Nogańska
Paweł Pietrusiński

Paweł Pietrusiński spec. d/s bhp i
ochrony środowiska,
inspektor ppoż
(speci...

.Paweł Pietrusiński edytował(a) ten post dnia 29.03.11 o godzinie 19:11

konto usunięte

Czy Nebosh to "kolejny papierek" ? Kwestia dyskusyjna. W Wielkiej Brytanii bez Nebosha nie ma czego szukac w H&S. To wymog minimum. Inna sprawa ze jak widze, ten certyfiakt staje sie coraz bardziej popularny w Europie. Zreszta, nie ma sie co dziwic, bo H&S stoi tu (czyli w UK) na naprawde wysokim poziomie, jesli nie najwyzszym w Europie - co znajduje potwierdzenie w statyst. Tak czy inaczej Nebosh na pewno daje doskonaly wgląd w sprawy BHP, zaleznie od dziedziny na ktorej sie koncentruje. Obecnie robie Nebosh in Construction i mimo ze temat jest dosc skomplikowany (znacznie bardziej niz General), slownictwo fachowe, ale mimo to wszystko podane dosc przystepnie (pomijajac momentami bariere jezykowa zwiazana z technicznymi sprawa). Podsumowujac, Nebosh opiera sie raczej o common sense a nie "wkucie ksiazki"... i korzysci daje WYMIERNE, przynajmniej w UK. Natomiast co do kosztow... zawsze mozna sie przygotowac do egzaminu samodzielnie, w oparciu materialy, i kosztuje to wtedy okolo 150 funtow za wzystkie unity max (w UK). A korzysci.. ? 30 tys funtow rocznie - to "minimalne minimum" na dzien dobry. Nie wiem jak to sie przeklada na Polske ale jesli zaczynaja zwracac uwage na Nebosha zachodnie koncerny to chyba czasem warto sie wyroznic...

pozdrawiam
Urszula Gawrysiak

Urszula Gawrysiak Zarządzanie
bezpieczeństwem
pracy i ochroną
środowiska

Bartek Zdrowowicz:
Czy Nebosh to "kolejny papierek" ? Kwestia dyskusyjna. W Wielkiej Brytanii bez Nebosha nie ma czego szukac w H&S. To wymog minimum. Inna sprawa ze jak widze, ten certyfiakt staje sie coraz bardziej popularny w Europie. Zreszta, nie ma sie co dziwic, bo H&S stoi tu (czyli w UK) na naprawde wysokim poziomie, jesli nie najwyzszym w Europie - co znajduje potwierdzenie w statyst. Tak czy inaczej Nebosh na pewno daje doskonaly wgląd w sprawy BHP, zaleznie od dziedziny na ktorej sie koncentruje. Obecnie robie Nebosh in Construction i mimo ze temat jest dosc skomplikowany (znacznie bardziej niz General), slownictwo fachowe, ale mimo to wszystko podane dosc przystepnie (pomijajac momentami bariere jezykowa zwiazana z technicznymi sprawa). Podsumowujac, Nebosh opiera sie raczej o common sense a nie "wkucie ksiazki"... i korzysci daje WYMIERNE, przynajmniej w UK. Natomiast co do kosztow... zawsze mozna sie przygotowac do egzaminu samodzielnie, w oparciu materialy, i kosztuje to wtedy okolo 150 funtow za wzystkie unity max (w UK). A korzysci.. ? 30 tys funtow rocznie - to "minimalne minimum" na dzien dobry. Nie wiem jak to sie przeklada na Polske ale jesli zaczynaja zwracac uwage na Nebosha zachodnie koncerny to chyba czasem warto sie wyroznic...

pozdrawiam
Witam
Miałam doczynienia z firmą konsultingową H&S z UK która serwisowała korporację w której pracowałam. Spodziewałam się fachowców na wysokim poziomie. Niestety okazali się słabi, mało kreatywni, zdecydowanie nastawieni na odtwarzanie wyuczonych schematów. Mieli potwierdzone kwalifikacje jednak nie potrafili rozwiazywać nietypowych problemów. Być może problem polegał na tym że nie mieli przygotowania inżynierskiego. W każdym razie byli zaskoczeni widzą i poziomem naszych specjalistów. Jednak mimo wszystko papier się liczy. Więc trzeba go zdobyć. W tej chwili wymagania w Polsce również są precyzyjnie określone. Kończąc szkołę kierunkową trzeba zdać egzamin zawodowy/obronić dyplom. Swoją drogą ciekawa jestem czy w UK trzeba mieć wykształcenie kierunkowe w dziedzinie bhp czy wystraczy ten egzamin?

Następna dyskusja:

NEBOSH General Certificate ...

Wyślij zaproszenie do