Janusz K.

Janusz K. Ekspert rozwoju i
przyszłości firm,
struktur, systemów
or...

Temat: Na czym polega zarządzanie? Czym zajmuje się menedżer?

Z dotychczasowej lektury wątków trudno jest zorientować się, wśród mnogości poglądów, na czym polega zarządzanie i czym zajmuje się menedżer.

Wiadomo, ze jest wiele teorii, systematyzujących pojęcie zarządzania i co najmniej równie wiele, przypisujących funkcje i zadania menedżerom.
Co jednak z tych teorii przeniknęło do świata polskiej praktyki?

Co uważacie za ważne w pracy menedżera i na czym, waszym zdaniem, polega zarządzanie tu i teraz?

Czy mogę wiedzieć ilu pracowników Pan zatrudnia, (zatrudniał)?
Sławomir Kurek

Sławomir Kurek Wspieranie, promocja
i wdrażanie idei
wolnorynkowej
przed...

Janusz K.:
Co uważacie za ważne w pracy menedżera i na czym, waszym zdaniem, polega zarządzanie tu i teraz?

Dobrego menedżera poznaje się po tym, że jego podwładni zapytani "Kto tak to wszystko ładnie zrobił?" odpowiadają "My sami!"
Janusz K.

przyszłości firm,
struktur, systemów
or...

Robert S.:
Czy mogę wiedzieć ilu pracowników Pan zatrudnia, (zatrudniał)?

A do czego jest potrzebna ta merytoryczna informacja?
Czy mam rozumieć, że rozumienie pojęcia zarządzanie jest uzależnione od liczby zatrudnionych przez odepowiadającego?

'
Wstawiłem cytat, do którego się odnoszęJanusz K. edytował(a) ten post dnia 25.08.10 o godzinie 20:04

Nieładnie jest opowiadać pytaniem na pytanie. Mogę liczyć na odpowiedź?

konto usunięte

Janusz K.:

Na koordynowaniu zadań podległego zespołu, ważną kwestią jest atmosfera w pracy, tworzy owy klimat własnie menedzer, bez wątpienia umiejętność dostrzegania tego co "pozornie niewidzialne"-czyli to co gryzie pracownika- co za tym idzie często spadek sprzedaży, maleje efektywność pracy...
ważna jest umiejętność słuchania, wysoko rozwinięta inteligencja emocjonalna:)
Jan D.

Jan D. nie wszystko na raz
- mam ochotę na
zmiany

Janusz K.:

Do ujmującej odpowiedzi Pana Sławomira dodam jeszcze, że dla mnie słowo i wyobraźnia.
na drugą część odpowiem ulubionym sloganem "dobieraniu środków do celu, aby osiągnąć go przyminimalnym wysiłku
Pozdrawiam
A tak na marginesie to nie ma żadnej teorii zarządzania (moim zdaniem), są podejścia, zasady, paradygmaty, metody, techniki ale spójnej teorii nie spotkałem

Dziękuję za PW. Jest dla mnie jasne więc, że nie zatrudniał Pan ludzi.
Pańska aktywność w wielu wątkach na tym polu, wskazuje nie tylko moim zdaniem z tego co zauważyłem, że zamierza Pan uczyć zarządzania z pozycji zarządzanego.
Proponuję dalszą karierę w Związkach Zawodowych.

konto usunięte

Sławomir K.:
Janusz K.:

Dobrego menedżera poznaje się po tym, że jego podwładni zapytani "Kto tak to wszystko ładnie zrobił?" odpowiadają "My sami!"
Jeszcze bym dodała:
na pytanie "kto jest winny tej skuchy?" menedżer odpowiada "ja sam!"
Dagmara D.

Dagmara D. Field Research
Poland - Badania
rynku - moja miłość.
Wykł...

Manager jest od tego, żeby usuwać przeszkody spod nóg ludzi w zespole.
Od tego,żeby uczyć tych, których trzeba nauczyć.
Żeby wspierać tych, którzy potrzebują wsparcia.
Żeby stać za ludźmi murem a jak trzeba - położyć za nich łeb.
I żeby wyrzucać tych, którzy są dla zespołu niebezpieczni.

Totalnie nie znam się na teoriach zarządzania, więc nie wiem która ma sens - uważam, że są wydumane i jakakolwiek segmentacja zachowań jest nieco sztuczna. Można uprawiać taką zabawę jednak zawsze pozostaną ekstrema poza zbiorem.Dagmara D. edytował(a) ten post dnia 25.08.10 o godzinie 20:31
Janusz K.

przyszłości firm,
struktur, systemów
or...

Robert S.:
Pańska aktywność w wielu wątkach na tym polu, wskazuje nie tylko moim zdaniem z tego co zauważyłem, że zamierza Pan uczyć zarządzania z pozycji zarządzanego.

Widzi Pan - zatrudnia ludzi pracodawca. Menedżer nie musi nim być, będąc sam wynajętym specjalistą od zarządzania.
Bardzo Panu dziękuję za uprzejme zainteresowanie się, a dla całkowitego uspokojenia dodam, że nie zamierzam tu uczyć zarządzania, ale także tu uczyć się o zarządzaniu.
Jak się uda, to także od Pana. Ja poczekam.

I owszem ale najlepszy poligon jest wtedy, kiedy samemu się ich zatrudnia. Dlatego skłaniam się do zdania Pani Dagmary, że najważniejsza jest praktyka. Możemy tu długo pisać i wymyślać wydumane teorie a życie ( patrz zatrudnianie pracowników) tak zweryfikuje Panu poglądy, że wszystko o czym Pan pisze w wielu wątkach będzie Pan mógł odłożyć na wysoką półkę.
Janusz K.

przyszłości firm,
struktur, systemów
or...

No to niech Pan odpowie chociaż na dwa ostatnie pytania z postu inicjującego.
I niech się Pan nie martwi o moją, a o swoja praktykę. Tak chyba jest bardziej "menedżersko"...

konto usunięte

Dagmara D.:
Dagmara, dla mnie to jakaś utopia. Przez skromne sześć lat pracy zawodowej nie miałem ani jednego (dokładnie) przełożonego od którego mógłbym czegoś nauczyć się. Od innych osób w firmie - jak najbardziej! A jeśli zdarzały się bardzo trudne sytuacje, to szef myślał przede wszystkim o ratowaniu swojej dupy.

Przyznaję, że niektórzy świetnie wypełniali pierwsza rolę. I tych w miarę dobrze wspominam.

Ale zraziłem się definitywnie do pracy u kogoś, bo niestety szefowie nie wypełniali dobrze tego co napisałaś.Tomasz S. edytował(a) ten post dnia 25.08.10 o godzinie 21:14
Piotr Sus

Piotr Sus IS Senior Manager,
Desktop Engineering

A może zadajmy pytanie inaczej. Co by sie stało w Waszych zespołach, gdyby od jutra szefa nie było i nie zostałby wyznaczony formalny lider na jego miejsce?

Po wypisaniu całej listy prawdopodobnych patologii, które pojawiłyby się juz po kilku tygodniach, będzie łatwo odpowiedzić na zadane pytanie.Piotr Sus edytował(a) ten post dnia 25.08.10 o godzinie 21:23

konto usunięte

Piotr Sus:
Po wypisaniu całej listy prawdopodobnych patologii, które pojawiłyby się juz po kilku tygodniach, będzie łatwo odpowiedzić na zadane pytanie.
Z praktyki - przez 4 tygodnie wszystko było jak wcześniej. Zero patologii.Tomasz S. edytował(a) ten post dnia 25.08.10 o godzinie 21:26
Marta Małecka

Marta Małecka Business is fun

Robert S.:

Panie Robercie,
nie podobają mi się personalne wycieczki pod czyimkolwiek adresem.
interesuje mnie dyskusja i jej temat i proszę bez takich rozgrywek.
odpyta Pan teraz wszytskich iloma osobami zarzadzają? ile lat? a moze w jakiej branży? spotkał się Pan z mocnym atakiem osobistym na grupie Security, nie sądzi Pan, że to niemiłe i nie warto tego robić innym

P.S. w tej chwili na tej grupie jest ponad 18k osób, jak Pan sądzi ile zarządza zespołem?
Marta Małecka

Dagmara D.:

Doskonale podsumowane:)
Totalnie nie znam się na teoriach zarządzania, więc nie wiem która ma sens - uważam, że są wydumane i jakakolwiek segmentacja zachowań jest nieco sztuczna. Można uprawiać taką zabawę jednak zawsze pozostaną ekstrema poza zbiorem.Dagmara D. edytował(a) ten post dnia 25.08.10 o godzinie 20:31

a ja myslę, że dobrze mieć doswiadczenie, intuicję i wiedzę, a tą chcąc-niechcąc czerpie się też z utworznych, zbadanych i sprawdzonych przez innych teorii

przyznam, że to bardzo miłe uczucie kiedy post factum dowiaduję się, że to co robiłam było zgodne z regułą utworzoną przez kogoś dawno temu. Wiem też, że niepopełniłabym wielu błedów gdybym trochę więcej wiedziała wcześniej

po co inaczej bylibyśmy na tej grupie? wymieniamy to doświadczenia, poparte często wiedzą, nazwijmy ją "książkową".
Marta Małecka

Tomasz S.:
Piotr Sus:
Po wypisaniu całej listy prawdopodobnych patologii, które pojawiłyby się juz po kilku tygodniach, będzie łatwo odpowiedzić na zadane pytanie.
Z praktyki - przez 4 tygodnie wszystko było jak wcześniej. Zero patologii.Tomasz S. edytował(a) ten post dnia 25.08.10 o godzinie 21:26

zupełnie serio - coraz bardziej zastanawiam się czy z działu handlowego nie przenieść się do technicznego:)
takie rzeczy - tylko z ludźmi z politechniki (to powiedziałam ja - po PW:)

Nie chodzi bynajmniej o personalne zagrywki względem kogokolwiek. Nie znam Pana Janusza i nic do neigo personalnie nie mam. Oceniam tylko to co pisze. Mam wrażenie więc, że Pan Janusz poucza wszystkich wokół jak należy zarządzać żeby pracownik czuł się świetnie zarządzany i że wszystko co zrobi lub czego nie zrobi to wina jego przełożonego. Stąd moje pytanie czy teorie które Pan Janusz głosi mają cokolwiek wspólnego z praktyką. Będzie mi łatwiej w nie uwierzyć.

Wyślij zaproszenie do