Kamil Kostrzewa

Kamil Kostrzewa Kurierem.pl -
porównywarka cen
usług kurierskich

Temat: Licencja na transport przy pośrednictwie.

Witajcie,

Chciałbym poznać Wasze opinie i interpretacje takiego problemu:

Przedsiębiorca staje się brokerem / pośrednikiem firmy kurierskiej. Zakładamy, że nie posiada żadnego pojazdu i nie wykonuje transportu własnymi środkami. Jego działalność polega wyłącznie na:

1) pozyskać Klienta i zlecenie przesyłki kurierskiej (przez serwis www)
2) przyjąć opłatę od Klienta i wystawić mu fakturę na usługę przewozową
3) przekazać zlecenie (jako swoje) typowej firmie kurierskiej np. UPS i zapłacić im wg swojej umowy.

Sam przedsiębiorca na żadnym etapie nie ma do czynienia z przesyłką. Przyjmuje jedynie zgłoszenie, redaguje zlecenie i po paczkę wysyła kuriera innej firmy. Przesyłka również "jedzie" na liście przewozowym wystawionym przez firmę kurierską, a nie pośrednika. Ten drugi natomiast przyjmuje zapłatę od Klienta i wystawia fakturę.

I teraz: czy to podpada pod ustawę o transporcie drogowym i konieczność posiadania licencji na pośrednictwo przy przewozie rzeczy? Art.4 p.3 lit. B ?

Za wszelkie wskazówki co do prawidłowej interpretacji, z góry dziękuję.

pozdrawiam
KK
Dawid D.

Dawid D. Sprzęt medyczny RTG
USG Kardiologia EV

Dla mnie to oczywiste.

Masz do czynienia z przesyłką bo przyjmujesz na siebie obowiązek zorganizowania jej przewozu - zatem zawierasz Umowę przewozu.
Pośrednictwo polega na "pod-zlecaniu" i nie posiadaniu własnych środków transportowych. Tak działają tzw. spedycje - które muszą legitymować się licencją.

Interpretacja przepisów jest nieubłagana!
Kamil Kostrzewa

porównywarka cen
usług kurierskich

Dawid Durawa:
Dla mnie to oczywiste.

Masz do czynienia z przesyłką bo przyjmujesz na siebie obowiązek zorganizowania jej przewozu - zatem zawierasz Umowę przewozu.
Pośrednictwo polega na "pod-zlecaniu" i nie posiadaniu własnych środków transportowych. Tak działają tzw. spedycje - które muszą legitymować się licencją.

Interpretacja przepisów jest nieubłagana!

Dzięki za odpowiedź, ale dopytam jeszcze:

Co rozumiesz przez "zawierasz Umowę przewozu" ? Jak dla mnie to taką umową jest list przewozowy, a ten wystawiany jest przez firmę kurierską, a nie pośrednika.
I to właśnie budzi moje największe wątpliwości.

Schemat działania jest dokładnia taki sam jak w przypadku e-sklepu czy sprzedawcy allegro:

- kupujący płaci sprzedającemu za towar + koszty wysyłki
- sprzedający zamawia kuriera i płaci kurierowi
- sprzedający refakturuje koszt wysyłki kupującemu (przeważnie tak to wygląda)

Przy pośredniku/brokerze wyglada to dokładnie tak samo - różnica jest tylko w tym, że e-sklep może zarobić lub dołożyć do przesyłki, a pośrednik kurierski powinien zarobić, bo to jego podstawowa działalność.

Bardziej skrajny, ale realny przykład to sprzedaż biletów komunikacji miejskiej w kiosku :) Właściciel kiosku sprzedając bilet, pośredniczy w zawarciu umowy między pasażerem a przedsiębiorstwem komunikacji, ale chyba nie musi mieć licencji na przewóz osób? :)
Marek Richert

Marek Richert Programista PHP,
Blue Media Sp. z o.
o.

Witaj Kamilu,
interpretacja przepisów związanych z licencją dot. transportu / pośrednictwa jest bardzo ogólna. Powstawanie coraz to liczniejszej grupy pośredników (parakurierów) wzbudziło zainteresowanie naszego ukochanego Państwa jak także firm kurierskich. Można powiedzieć, że zaczyna się proces "filtracji rynku" dokonywany przez firmy kurierskie, które będą wymagały od swoich strategicznych partnerów licencji na pośrednictwo w transporcie. Dodatkowy zarobek Państwa na wydawaniu licencji jeszcze bardziej przyspiesza ten proces. Jestem przekonany, iż może tutaj także odgrywać znaczenie twierdzenie "nie ma równych i równiejszych" w odniesieniu do wymogów posiadania tejże licencji przez spedytorów.
Cieszy mnie, że poruszyłeś ten wątek.

konto usunięte

Kombinatoryka wyższa:)
Musiałbyś kupić dany towar dla klienta doliczyć sobie na fakturze swoją prowizje i wtedy wynająć DHL-a - ...ups zegarek za 100 tys:P albo
dogadać się z firmą przewozową za szukanie klienta na ich zlecenia i musieli by Ci zapłacić za usługę handlową czyli za bycie "handlowcem" ich usługi na przewóz...czyli DHL płaci Tobie za znalezienie klienta..
...bo inaczej wszyscy by byli "spedytorami"...bo przecież o to chodzi, żeby "przyciąć" i zarobić

Spedytor, który wykonuje „spedycję czystą” – najczęściej wystarczają do tego czynności czysto biurowe - odpowiedzialny jest tylko za należyty wybór przewoźników, dalszych spedytorów lub innych podmiotów, które podnajął do wykonania zlecenia.

konto usunięte

Witam,

Ta czy inaczej jest to pośrednictwo w transporcie. Wymogiem jest posiadanie licencji na wykonywanie usług w transporcie krajowym. Opisany przez Ciebie przykład to nic innego jak czysta spedycja. Pośredniczysz, musisz mieć licencję.

Pozdr,
Dawid D.

Dawid D. Sprzęt medyczny RTG
USG Kardiologia EV

Kamil Kostrzewa:

Dzięki za odpowiedź, ale dopytam jeszcze:

Nie możemy szukać porównań w innych sektorach gospodarki.
Przepisy dotyczące transportu i Umów przewozu są regulowane przez Ustawy i rozporządzenia dedykowane temu sektorowi, a nie sprzedaży w sklepach internetowych, czy działalności brokerskiej.
Nie możemy stosować takich analogii, bo prowadzą do błędnych interpretacji.

Umowę przewozu rzeczy zawierasz "przyjmując obowiązek przewiezienia rzeczy".
Oczywiście zawiera ona informacje o cenie, destynacji, ładunku itp.
Najistotniejsze jest to, że zawierasz ją gdy zgodzisz się przewieźć ładunek na zaproponowanych przez zlecającego zasadach.

List przewozowy jest jedynie dowodem zrealizowania Umowy przewozu.

Niestety, Przykro mi, Bez dyskusji!! ;-)

Lepiej pomyśl jak zorganizować licencję ;-)
Są na to różne sposoby...

POZDROWIENIADawid Durawa edytował(a) ten post dnia 23.08.10 o godzinie 11:14
Kamil Kostrzewa

porównywarka cen
usług kurierskich

Dzięki za kolejną porcję informacji.
Dawid Durawa:

Lepiej pomyśl jak zorganizować licencję ;-)

Mam to szczęście, że mnie "problem" nie dotyczy - ja tylko porównuje oferty cenowe firm, które spotkały się z tym problemem.

Są na to różne sposoby...

Jak na wszystko w naszym kraju - właśnie dzięki takim, a nie innym przepisom, które same wymuszają i tworzą "sposoby" :)

pozdrawiam
KKKamil Kostrzewa edytował(a) ten post dnia 23.08.10 o godzinie 12:32

Następna dyskusja:

transport z Włoch

Wyślij zaproszenie do