Adam
Ulacha
Adam Ulacha Akademia
Rozwoju
Temat: działalność gospodarcza a VAT
Mam prośbę o pomoc, bo się już pogubiłem w tych podatkowych tematach :)Załóżmy: chcę założyć firmę, która będzie świadczyć usługi masażu relaksacyjnego. Zgodnie z prawem jest to działalność PKD 93.04.Z - działalność związana z poprawą kondycji fizycznej. Działalność ta jest opodatkowana 22% podatkiem VAT.
Jednak z drugiej strony wyczytałem coś takiego:
Z mocy prawa zwolnieni od podatku od towarów i usług są:
1. Podatnicy, u których wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 10.000 euro* (do wartości sprzedaży nie wlicza się kwoty podatku, odpłatnej dostawy towarów oraz odpłatnego świadczenia usług zwolnionych od podatku, a także towarów, które na podstawie przepisów o podatku dochodowym zaliczane są przez podatnika do środków trwałych oraz wartości niematerialnych podlegających amortyzacji) – zwolnienie podmiotowe
2. Podatnicy rozpoczynający wykonywanie czynności podlegających opodatkowaniu w trakcie roku podatkowego, jeżeli przewidywana przez podatnika wartość sprzedaży nie przekroczy, w proporcji do okresu prowadzonej sprzedaży, kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 10.000 euro*
Czy dobrze wnioskuję, że mimo prowadzenia działalności PKD 93.04.Z nie będę płacił VATu, jeśli moja wartość sprzedaży nie przekroczy 10 000 EUR w ciągu roku?
Czy też macie takie dylematy, czy też traktujecie każdy masaż (na rachunku dla klienta) jako masaż leczniczy (zwolniony z VAT)?
pozdrawiam,
AdamAdam Ulacha edytował(a) ten post dnia 03.08.10 o godzinie 16:57