Wojciech P.

Wojciech P. prawnik, właściciel
KONSYLIAR

Temat: Czy kobiety potrafią gotować?

Ponoć najlepszymi kucharzami są mężczyźni bo mają bardziej wyczulony smak od kobiet. A może to, że w większości szefami kuchni są mężczyźni wynika z naszej żyłki do współzawodnictwa.

Z drugiej strony każdy człowiek wspomina obiadki nie tatusia a mamusi - chyba, że mamusia nie potrafi gotować.

Rzucam więc kontrowersyjne pytanie: Czy kobiety potrafią gotować? Czy potrafią nie tylko zapełnić żołądki, ale stworzyć małe kulinarne arcydzieła?

Czekam na Wasze odpowiedzi...
Agnieszka Pawliszcze

Agnieszka Pawliszcze Właściciel sklepu
internetowego
Toponet.pl/ Demon i
Kobi...

ja potrafie gotowac
Wojciech P.

KONSYLIAR

Agnieszka Pawliszcze:
ja potrafie gotowac

udowodnij :)

Co ostatnio zrobiłaś co można by nazwać arcydziełem kulinarnym?Wojciech P. edytował(a) ten post dnia 12.07.10 o godzinie 11:38
Izabela B.

Izabela B. Rozwoju cd

:) je również mogę stwierdzić,że potrafię gotować :).

A co rozumiesz pod pojęciem arcydzieła kulinarnego?
Kto według Ciebie ma "prawo" do nadania takiego tytułu potrawie, która została przygotowana :)?
Czy takim "jurorem" może być człowiek, który od ponad 7 lat pracuje jako kucharz na całym świecie i skończył kilka kursów kulinarnych? Czy też osoba, która w ogóle nie jest związana z zawodem kucharza i tylko lubi "dobrze" zjeść ;)?

Przyznam jednak,że w świecie kucharski zdecydowaną większość stanowią mężczyźni :).
Wojciech P.

KONSYLIAR

Izabela B.:
:) je również mogę stwierdzić,że potrafię gotować :).

A co rozumiesz pod pojęciem arcydzieła kulinarnego?
Kto według Ciebie ma "prawo" do nadania takiego tytułu potrawie, która została przygotowana :)?
Czy takim "jurorem" może być człowiek, który od ponad 7 lat pracuje jako kucharz na całym świecie i skończył kilka kursów kulinarnych? Czy też osoba, która w ogóle nie jest związana z zawodem kucharza i tylko lubi "dobrze" zjeść ;)?

Przyznam jednak,że w świecie kucharski zdecydowaną większość stanowią mężczyźni :).

Jeśli po roku, dwóch, dwudziestu ktoś rozmarzy się myśląc o daniu w Twoim wykonaniu to wiedz, że popełniłaś arcydzieło :)

będzie dużo kontrowersji widzę :)

konto usunięte

ja też sądzę, że umiem gotować ;)

a część możesz zobaczyć na moim blogu :)
Elżbieta Buszkiewicz

Elżbieta Buszkiewicz możemy zmienić tylko
siebie...

Dlaczego arcydzieło?
Skoro pytanie brzmi-czy potrafią kobiety gotować.
Jak wiem o smakach i gustach się nie dyskutuje.
Co jest dla jednego arcydziełem, dla innego zupełnie nie jest.
Nie wiem czy możma czymś zachwycić tych którzy codziennie jedzą Pizze lub spaghetii. O jeszcze w rachubę wchodzi zapewne wiele innych popularności.
Uważam, że gotuję świetnie i ciszę się jeżeli komuś smakuje.
A nie jest to rzadkością. Najczęściej są to improwizacje i nie potrafię powtórzyć po raz drugi tak samo, ponieważ doświadczam coraz to nowych kompozycji smakowych, za pomocą przypraw .
Wczoraj byłam chwalona za wystawny obiad i to mnie cieszy :)))
Agnieszka Durden

Agnieszka Durden Dział Finansowy

Ja umiem.
Czy arcydzieła? to chyba kwestia smaku. Dla jednych arcydziełem będzie zupa-krem z groszku, dla innego mielone z surówką z kiszonej kapusty a dla kolejnego wymyslne danie z nazwą nie do powtórzenia :)
Na pewno najlepsze smaki wychodzą jak gotuję dla przyjemności a nie z konieczności :)
Patrycja K.

Patrycja K. Inżynier budowy

A do kogo jak nie do mamusi wracasz zawsze na obiadki, tylko dlatego, że przypominają smak dzieciństwa - idealnej zupy pomidorowej itp.
Ten zapach, ten smak - niepowtarzalne.
Czy to nie arcydzieło?

Spróbuj osiągnąć to samo.
Elżbieta Buszkiewicz

Elżbieta Buszkiewicz możemy zmienić tylko
siebie...

Zawsze będzie coś inngo i dobrze, bo po co jeść to samo?
Tak ja uważam,
Jeżeli ktoś pyta mnie o przepis, mówię, że chcę u niego jeść coś innrgo niż to co u siebie. W tym jest urok, aby wracać do tego co lubimy, ale nie kopiować,
W tworzeniu jest najwięcej radości i stysfakcji .

konto usunięte

Cóż za pytanie... Pewnie, że potrafią. Jedne lepiej inne gorzej :).

konto usunięte

Nie potrafią. I właśnie dlatego zajmowała się tym Twoja mama, babcia, prababcia itd.
Jurek B.

Jurek B. bibliasmakow.pl

Justyna Zadrożna:
Nie potrafią. I właśnie dlatego zajmowała się tym Twoja mama, babcia, prababcia itd.
siemka ściemka ;)
Marek Borkowski

Marek Borkowski Administrator Linux

Chodzi o gotowanie profesjonalne - odsetek kobiecych szefów kuchni. Kobiety umieją gotować, jak najbardziej ale ......
Łukasz M.

Łukasz M. St. asystent, Epk
Katowice

jak zapytałem sie dziwczyny czy zrobi mielone na spaggeti odpowiedziala że sie tego nie dotknie, a potem wrąbała prawie moja część :)
Ewa M.

Ewa M. Szukam wyzwań :)

Nie wiedziałam, że o umiejętnościach kulinarnych decyduje brak lub obecnosc chromosomu Y ;)

W zyciu spotkalam mniej wiecej rowna ilosc kobiet ktore gotowaly pysznie, jak i facetow :)

Tak wiec odpowiedz na to pytanie jest taka, jak na pytanie "Czy mezczyzni potrafia gotowac?"

Tak! :)
Ewa M.

Ewa M. Szukam wyzwań :)

Justyna Zadrożna:

Nie mialas watpliwej przyjemnosci sprobowania kuchni mojej babci ;)

konto usunięte

Wojciech P.:

Rzucam więc kontrowersyjne pytanie: Czy kobiety potrafią gotować? Czy potrafią nie tylko zapełnić żołądki, ale stworzyć małe kulinarne arcydzieła?

Czekam na Wasze odpowiedzi...
oglaszam oficjalnie, ze kobiety nie potrafia gotowac:))

a dlaczego?

BO TAK! :)))
Aleksandra W.

Aleksandra W. Specjalista
Ubezpieczeniowy PZU,
Mentor

Moi drodzy,

ja mam jedno spostrzeżenie, którego nikt jeszcze nie poruszył. Otóż, nie liczy się tylko to, jak jest danie zrobione, ALE JAK JEST PODANE. Nasze oczy też jedzą, zanim kubki smakowe poczują, nam już leci ślinka;-)
Przykład - ziemniaki podane do obiadu. Ogólnie ziemniaków nie jadam, natomiast gotuję je pod gusta gości którzy przyjeżdżają. Nie podaje im natomiast rozgotowanej papki w misce, tylko młode ziemniaczki pieczone w piekarniku w ziołach. Pychota, no i przeze wszystkim apetycznie wyglądają!!!
Kolejna, rzecz, dzięki której moja kuchnia jest chwalona - nie przesadzam z ilościami. Stół nie ugina się pod ciężarem dań. Jest ich dużo, ale niewielkie ilości, tak, żeby każdy mógł spróbować
Dzięki temu, i jeszcze kilku sekretom, moja kuchnia jest chwalona ;-)
Mniam!

Wyślij zaproszenie do