Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

Proponuję kolejny, mam nadzieję, ciekawy temat do dyskusji.
Jak odnajdujecie się względem diety w miejscu pracy?
Pytanie zarówno do osób pracujących w biurach i mających tryb pracy siedzącej, jak i do pracowników fizycznych, trenerów w klubach, osób będących po kilka godzin poza biurem, np. wiecznie zabieganych przedstawicieli handlowych, agentów ubezpieczeniowych jeżdżących od klienta do klienta, kierowników/pracowników budów taplających się w błocie, osób wyjeżdżających non stop w delegację, czy takich co pracują przy obsłudze klienta i raczej nie wypada im wtedy tak jeść "od frontu", a nie mają możliwości odejść od stanowiska pracy poza przewidywalną krótką, jedną przerwą w ciągu dnia, etc.
Czy jesteście w stanie wyrobić w sobie odpowiednie nawyki i przestrzegać ich jedząc zdrowo, smacznie i regularnie pomimo piętrzących się papierów na biurku i ciśnienia, że coś jest do zrobienia "na wczoraj"?
Czy nie stresuje Was fakt kiedy Wy poza regulaminową przerwą, dajmy na to półgodzinną, dodatkowo średnio co 3h sięgacie po kolejne posiłki i zajadacie się, a inni w tym czasie są w wirze roboty? Jak reagują Wasi zwierzchnicy na to? Czy nikt się nie czepia?
Zaobserwowałam już dawno, że sporo ludzi żyje w zbyt dużym biegu jedząc cokolwiek i gdziekolwiek bo ciągle COŚ!!!
Jak odnaleźliście się w nowym miejscu pracy w tej kwestii? Czy robiliście swoje czy może jedliście 1 małą przekąskę w ciągu całych 8h, ledwo siedząc i mając problemy z koncentracją, co wiadomo, że raczej negatywnie się przekłada na efektywność z powodu skręcającego z bólu/głodu żołądka i staraliście się nie rzucać w oczy nie zachowując się z perspektywy osób trzecich, dziwnie???
Zapraszam do wymiany doświadczenia w tej materii.
Przemysław Migus

Przemysław Migus Specjalista ds. BHP/

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

W ostatnim czasie u mnie w firmie w związku z ustawą antykryzysową zostały wprowadzone 10-godzinne zmiany, a przerwy zostały na poziomie 15 min.Przy takiej organizacji pracy ciężko jest zapewnić sobie odpowiednie odżywianie. Ja w miarę możliwości ratuję się jakąś kanapką, bananem lub szejkiem z kefirów, odżywki białkowej i mrożonych owoców. Dla chcącego nic trudnego.
Maciej Świtała

Maciej Świtała czas na nowe
wyzwania :)

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

pierwsze śniadanie o 8, drugie o 11, obiad o 14 :D
z tym, że warunki mam aktualnie idealne, łącznie z kuchnią na zapleczu działu.
Szukam czegoś nowego i wtedy pewnie będzie mniej kolorowo; trzeba będzie przełożonych też zarazić wirusem "dieta" ;)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

No właśnie, a co w przypadku kiedy nie ma kuchni, a chcemy zjeść ciepły posiłek?
Pozostają termosy?
Teoretycznie "na zimno" można przetrwać, a w domu zjeść jakiś ciepły konkret. Niemniej jednak kiedy nie wracamy od razu po pracy do domu, a np. wybieramy się z marszu na trening, tym bardziej dobrze by było zasilić baterie.

konto usunięte

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

.Ten post został edytowany przez Autora dnia 12.07.14 o godzinie 19:08
Roman Kasprzewski

Roman Kasprzewski Konstruktor
elektronik - Posnet
Polska S.A.

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

Magda K.:
...
Czy nie stresuje Was fakt kiedy Wy poza regulaminową przerwą, dajmy na to półgodzinną, dodatkowo średnio co 3h sięgacie po kolejne posiłki i zajadacie się, a inni w tym czasie są w wirze roboty? Jak reagują Wasi zwierzchnicy na to? Czy nikt się nie czepia?...

Gdzie takie przerwy są??? U mnie to tylko 15 minut. Ale ogólnie problemu nie ma. Jedna ręka do klepania w klawiaturę wystarczy, druga w tym czasie może obsługiwać otwór gębowy :)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

Roman Kasprzewski:
Gdzie takie przerwy są???
W wielu firmach, a w niektórych nawet i godzinne, tyle, że pracujesz przeważnie wówczas 8-17 lub 9-18.

konto usunięte

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

Roman Kasprzewski:
Magda K.:
...
Czy nie stresuje Was fakt kiedy Wy poza regulaminową przerwą, dajmy na to półgodzinną, dodatkowo średnio co 3h sięgacie po kolejne posiłki i zajadacie się, a inni w tym czasie są w wirze roboty? Jak reagują Wasi zwierzchnicy na to? Czy nikt się nie czepia?...

Gdzie takie przerwy są??? U mnie to tylko 15 minut. Ale ogólnie problemu nie ma. Jedna ręka do klepania w klawiaturę wystarczy, druga w tym czasie może obsługiwać otwór gębowy :)

Zależy czym obsługiwać - pełnowartościowym posiłkiem raczej tak się nie da.
Grzegorz Data

Grzegorz Data Aktualnie
poszukujący.

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

Osobiście gotuje wieczorem na następny dzień - masa hermetycznych pojemników, szybka żuchwa, i przyzwyczajenie do zimnego.. Cel uświęca środki :)
Monika Kasińska

Monika Kasińska Tłumacz przysięgły
jęz. angielskiego
http://qualicom.pl

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

W porządnych firmach przerwa na lunch trwa 30-60 min. (często wtedy dzień pracy jest dłuższy odpowiednio o godzinę). To jest obowiązek pracodawcy, by zapewnić pracownikowi odpowiednio dużo czasu na odpoczynek w trakcie dnia pracy, więc skoro ktoś ma wolne zaledwie 15 min. to raczej nie ma się czym podniecać.

Co do reszty, to ja osobiście problemu nie widzę. Każdy je więcej niż ten jeden posiłek lunchowy, tylko niektórzy sięgają po owoce lub warzywa, inni po czipsy i słodycze. Nie sądzę, by ktokolwiek miałby się czuć źle z tego powodu, że je częściej niż współpracownicy. Natomiast posiłku bez problemu transportuje się w specjalnych pojemnikach, przechowuje w lodówce, a podgrzewa w mikrofalówce. Pomijam miejsca pracy, w których takiego wyposażenia nie ma, ponieważ odnoszę się do standardowych warunków biurowych.
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

Monika K.:
...
Natomiast posiłku bez problemu transportuje się w specjalnych pojemnikach, przechowuje w lodówce, a podgrzewa w mikrofalówce.

Nie polecam podgrzewania w mikrofalówkach szczególnie jeśli chodzi o białko.

konto usunięte

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

A co się dzieje z białkiem w mikrofali?

Ja nie do końca jestem przekonany, ale wynika to z faktu pewnych przyzwyczajeń.
Ciężko np trawię ryż czy kaszę gryczaną zjadaną na zimno, a makarony owszem, dlatego ostatnio makaron pełnoziarnisty czy razowy jest częściej na moim talerzu.
Ja może zwrócę uwagę na inny aspekt - potrawy ciepłe mają nieco wyższy indeks glikemiczny, dlatego wiele osób zaleca spożywanie posiłków po ostudzeniu.

konto usunięte

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

W temacie

Dawno nie odświeżałem swojego bloga, ale dwa ostatnie wpisy dotyczą śniadania i posiłków w pracy
Zapraszam
http://naostrzunoza.pl
Roman Kasprzewski

Roman Kasprzewski Konstruktor
elektronik - Posnet
Polska S.A.

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

Monika K.:
W porządnych firmach przerwa na lunch trwa 30-60 min....
... przechowuje w lodówce, a podgrzewa w mikrofalówce. Pomijam miejsca pracy, w których takiego wyposażenia nie ma, ponieważ odnoszę się do standardowych warunków biurowych.

W takim razie moja firma nie jest porządna. Przerwa trwa tylko 15 minut, mikrofalę musieliśmy kupić ze zrzuty, a lodówka to tylko fartem nam się trafiła 20-letnia.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

Michał P.:
Dawno nie odświeżałem swojego bloga, ale dwa ostatnie wpisy dotyczą śniadania i posiłków w pracy


"kurczak krótko podsmażony z łyżeczką sosu egzotycznego do smaku"
Możesz "zareklamować" ten sos?
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

I jeszcze coś a propos tematu inicjującego wątek:

http://www.fit.pl/dietetyka/abc_zywienia/zdrowe_odzywi... oraz http://www.fit.pl/dietetyka/aktualnosci/polacy_tyja_w_...

konto usunięte

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

Magda K.:
Michał P.:
Dawno nie odświeżałem swojego bloga, ale dwa ostatnie wpisy dotyczą śniadania i posiłków w pracy


"kurczak krótko podsmażony z łyżeczką sosu egzotycznego do smaku"
Możesz "zareklamować" ten sos?

Heinz, ale jak ktoś bardzo dba o wartości odżywcze to trzeba uważać z ilością (duża wartość kaloryczna na 100 g, dużo cukrów prostych). Ja dałem go naprawdę niewiele tylko do smaku
Monika Kasińska

Monika Kasińska Tłumacz przysięgły
jęz. angielskiego
http://qualicom.pl

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

Michał Panasiewicz:
Monika K.:
...
Natomiast posiłku bez problemu transportuje się w specjalnych pojemnikach, przechowuje w lodówce, a podgrzewa w mikrofalówce.

Nie polecam podgrzewania w mikrofalówkach szczególnie jeśli chodzi o białko.

Dlaczego? Kurczak jest źródłem białka, więc uważasz, że nie należy go podgrzewać? A może nadal wierzysz w te bzdury, by odżywek nie poddawać obróbce termicznej?
Monika Kasińska

Monika Kasińska Tłumacz przysięgły
jęz. angielskiego
http://qualicom.pl

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

Roman Kasprzewski:
Monika K.:
W porządnych firmach przerwa na lunch trwa 30-60 min....
... przechowuje w lodówce, a podgrzewa w mikrofalówce. Pomijam miejsca pracy, w których takiego wyposażenia nie ma, ponieważ odnoszę się do standardowych warunków biurowych.

W takim razie moja firma nie jest porządna. Przerwa trwa tylko 15 minut, mikrofalę musieliśmy kupić ze zrzuty, a lodówka to tylko fartem nam się trafiła 20-letnia.

Znam Twoją firmę. W państwowych firmach sytuacja wygląda inaczej, ale to nie miejsce na omawianie takich tematów.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Odżywianie w miejscu pracy

Michał P.:
Heinz, ale jak ktoś bardzo dba o wartości odżywcze to trzeba uważać z ilością (duża wartość kaloryczna na 100 g, dużo cukrów prostych). Ja dałem go naprawdę niewiele tylko do smaku

Oki, dzięki, to chyba jednak wolę pesto:)



Wyślij zaproszenie do