Karolina U.

Karolina U. freelance - projekty
tłumaczeniowe
(rosyjski) oraz
public...

Temat: Co zwiedzić we Wrocławiu w 2 dni ?;-)

Gratuluję ambitnej trasy i zapewne wielu wrażeń :) Wrocław to zaiście piękne miasto :)
Anna Oryńska

Anna Oryńska Przedsiębiorca,
Biuro Turystyczne
Elefant

To jest fragment nagrobka z kościoła św Elżbiety rodziny mieszczanina Uthmana, który miał 2 żony i ... 24 dzieci. Przyczynek do problemów demograficznych w XV wieku (wielodzietność, ale przeżywaja niewiele...)
Anna Oryńska

Biuro Turystyczne
Elefant

Krzysztof W.:
Marcin H.:

Obrazek

(a panie to z Gwiezdnych Wojen?)
Jasne... To jest tłum statystów, gdy to u nas kręcili ;-)

(bo a propos inno-wątkowych porównań Wrocka i Krakowa, mamy i Wytwórnię Filmów Fabularnych, i Studio ATM, czyli Wytwórnię Polsatów Tasiemcowych).
To jest fragment nagrobka z kościoła św Elżbiety rodziny mieszczanina Uthmana, który miał 2 żony i ... 24 dzieci. Przyczynek do problemów demograficznych w XV wieku (wielodzietność, ale przeżywaja niewiele...)

konto usunięte

Adrian Banaś:
Bożena S.:
szkoda że stadionu jeszcze nie zbudowali...:P
Żeby go zwiedzać ?

bez sensu, to już lepiej zrobić top 5 agencji towarzyskich ;p

konto usunięte

cikawe miejsca przdstawione są tutaj: http://enjoywroclaw.wordpress.com/
Rafał Hostyński

Rafał Hostyński Ten od
pozycjonowania

Marcin K.:
Polecam wieczorny spacer po zakamarkach Kazimierza, aż do barek na Wiślę. Magia zawarta w tej jednej dzielnicy starczy za magię całego Wrocławia, niestety.
Przeprowadź się do Krakowa ;) To wszystkim dobrze zrobi ;)

Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
Cudze chwalicie, swego nie znacie.
Lepsze wrogiem dobrego.
itd. itd.
Agnieszka Pawliszcze

Agnieszka Pawliszcze Właściciel sklepu
internetowego
Toponet.pl/ Demon i
Kobi...

Marcin K.:
Agnieszka Pawliszcze:
nie mozna porownywac Wrocławia do Krakowa bo to dwa rozne miasta
obydwa maja swoja magie

Polecam wieczorny spacer po zakamarkach Kazimierza, aż do barek na Wiślę. Magia zawarta w tej jednej dzielnicy starczy za magię całego Wrocławia, niestety.

Ale, oczywiście, ambitni być powinniśmy.

byłam na Kazimierzu byłam nie raz w Krakowie
mnie osobicie Krakow dusi i kojarzy mi sie z miastem emerytow
Ale nie mozna lubiec tego samego co inni było by to niezdrowo chore
dla ciebie krakow moze byc czym fantastycznym
dla mnie WROCŁAW - jest miejscem gdzie tetni zycie młodych ludzi

konto usunięte

Agnieszka Pawliszcze:
Marcin K.:
Agnieszka Pawliszcze:
obydwa maja swoja magie

"miasto emerytów" z uwagi na niemieckich i hiszpańskich turystów chyba ;P (w wakacje w Krakowie:-) nie ma ponad 180 tys. młodych studentów)

a i tak de gustibus non est disputandum ;-)Marcin H. edytował(a) ten post dnia 02.08.10 o godzinie 09:13
Agnieszka Pawliszcze

internetowego
Toponet.pl/ Demon i
Kobi...

Marcin H.:
Agnieszka Pawliszcze:
Marcin K.:
Agnieszka Pawliszcze:
obydwa maja swoja magie

"miasto emerytów" z uwagi na niemieckich i hiszpańskich turystów chyba ;P (w wakacje w Krakowie:-) nie ma ponad 180 tys. młodych studentów)

a i tak de gustibus non est disputandum ;-)Marcin H. edytował(a) ten post dnia 02.08.10 o godzinie 09:13

mnie porostu dusi i tyle ,ja miszkam w Czestochowie i chodz to moje rodzinne miasto nie podba mi sie jest nudne nie tenice zyciem
Krakow ma swoj urok ,podoba mi sie ,ale wysrczy my spedzic dwa dni
Wrocław -gdyby miala mozliwisc wyjechalabym i tam zamiszkała na stałe
zawsze ładuje akumulatory jak tam bywam

konto usunięte

Agnieszka Pawliszcze:

Wiesz, nigdzie w Polsce nie jest to możliwe, co w Krakowie: tłumy, po prostu tłumy młodych ludzi, z rozmaitych krajów swiata. Do Krakowa właśnie najliczniej przybywa młodzież z różnych stron swiata. To aż bije po oczach. A ilość hostali, programowo przeznaczonych dla młodzieży, jest ogromna.

Nie pojmuję jak można pisać w tym kontekście o mieście emerytów.... szok:)))
Agnieszka Pawliszcze

internetowego
Toponet.pl/ Demon i
Kobi...

Marcin K.:
Agnieszka Pawliszcze:

Wiesz, nigdzie w Polsce nie jest to możliwe, co w Krakowie: tłumy, po prostu tłumy młodych ludzi, z rozmaitych krajów swiata. Do Krakowa właśnie najliczniej przybywa młodzież z różnych stron swiata. To aż bije po oczach. A ilość hostali, programowo przeznaczonych dla młodzieży, jest ogromna.

Nie pojmuję jak można pisać w tym kontekście o mieście emerytów.... szok:)))

wiem ze jest ful wypas młodziezy studentow wiem ze do miasto artsytow
ale byc moze zawsze mieszkajac w hotelu tam najwiecej dunskich,niemieckich,emerytow za kazdym razem
stad mnie sie kojarzy -natomiast dla mnie jako miasta KRAKOW-WROCŁAW
sa rozne kazdy ma swoj klimat
WROCŁAW i PRAGA sa podbne do siebie blizniacze miasta
kazdy znas moze kochac inne miasta jezeli ty uwielbiasz Krakow to super
a ja uwielbiam WROCŁAW i tez super

konto usunięte

de gustibus... :)

każde z tych miast ma swój urok ale jak dla mnie Kraków jest już bliski "zadeptania", podobnie jak Praga

mam nadzieję, że we Wrocławiu aż takiego turystycznego sukcesu nie odniesiemy ;)

konto usunięte

Porównanie Wrocławia do Pragi.... przełknę rózne klimaty ale ten:)? coż wspólnego ma Wrocław z Pragą? Dla mnie to same przeciwieństwa. A Ty Agnieszko wybieraj po prostu inne hotele:) W Krakowie młodzieżą aż pulsuje. W ogóle w zakresie zarówno ilosci lokali, klimatycznych miejsc, zasięgu centrum historycznego, ilości turystów, języków z całego świata, Wrocław nie ma z Krakowem zadnych szans. Wrocław jest miastem emerytów, Agnieszko, jesli już mierzysz to skalą hotelową:)) Turyści we Wrocławiu to w 3/4 niemieccy emeryci własnie.

konto usunięte

Marcin K.: Turyści we Wrocławiu to w 3/4 niemieccy emeryci własnie.

właśnie wczoraj zakończył się festiwal filmowy ENH - niemieccy emeryci byli stanowczo słabiej reprezentowani ;)

konto usunięte

Mirek Połyniak:
Marcin K.: Turyści we Wrocławiu to w 3/4 niemieccy emeryci własnie.

właśnie wczoraj zakończył się festiwal filmowy ENH - niemieccy emeryci byli stanowczo słabiej reprezentowani ;)

Miras:))) nie dworuj sobie z poważnej dyskusji. Ja po prostu walczę z mitami o Wrocławiu, mimo, ze jestem stąd i szanuje dorobek tego miasta. Ta wrocławska "młodość" to własnie przykład takiego mitu. W realu to własnie w Krakowie jest i znacznie więcej studentów i znacznie więcej młodych przybyszów i to z rozmaitych krajów swiata. Praktycznie przez okrągły rok.

My sobie budujemy mitomanie a z nas się smieją potem:))

Marcin K.:
Porównanie Wrocławia do Pragi.... przełknę rózne klimaty ale ten:)? coż wspólnego ma Wrocław z Pragą? Dla mnie to same przeciwieństwa. A Ty Agnieszko wybieraj po prostu inne hotele:) W Krakowie młodzieżą aż pulsuje. W ogóle w zakresie zarówno ilosci lokali, klimatycznych miejsc, zasięgu centrum historycznego, ilości turystów, języków z całego świata, Wrocław nie ma z Krakowem zadnych szans. Wrocław jest miastem emerytów, Agnieszko, jesli już mierzysz to skalą hotelową:)) Turyści we Wrocławiu to w 3/4 niemieccy emeryci własnie.

Hmmmm... Pracuję w tym samym budynku gdzie mieści się Sofitel i jakoś nie zauważyłem aby w "skali hotelowej" aż taki procent stanowili niemieccy emeryci... No i Sofitel to dość dużo gwiazdek - zakładam, że młodzież ma mniej kasy i wybiera statystycznie tańsze hotele niż niemiecki emeryt z wypasioną emeryturą :-)

No ale na pewno jest na grupie jakiś pracownik hotelu - tego lub innego - więc się wypowie :-)

jj

konto usunięte

@ Marcin:
1) daj ludziom możliwość posiadanie własnego zdania, które niekoniecznie musi być takie same
2) jestem ostatnią osobą, która chciałaby tworzyć mity, czy trącić megalomanią w temacie Wrocławia - tylko nie przesadzajmy też w drugą stronę: wystarczy na własne oczy zobaczyć ilu turystów przyjeżdża do Wrocławia i któż to jest
3) po prostu mamy trochę atutów i chyba jest "trynd" na Wrocław :)
Anna Oryńska

Biuro Turystyczne
Elefant

Agnieszka Pawliszcze:
Marcin K.:
Agnieszka Pawliszcze:
sa rozne kazdy ma swoj klimat
WROCŁAW i PRAGA sa podbne do siebie blizniacze miasta
kazdy znas moze kochac inne miasta jezeli ty uwielbiasz Krakow to super
a ja uwielbiam WROCŁAW i tez super
A Wrocław jest starszy od Krakowa: w dokumencie lokacyjnym Krakowa z 1257 r. jest powiedziane, że powstające miasto będzie rządziło się tymi prqawami, jakie posiada miasto Wrocław! Czyli w średniowieczu ustrój Wrocławia był wzorem dla Krakowa. A ja memu mężowi - krakusowi jeszcze dogaduję, że we Wrocławiu mamy 2 ratusze: stary gotycki i nowy z 1863 r., a w Krakowie jest tylko ratuszowa wieża... ;)
Agnieszka Pawliszcze

internetowego
Toponet.pl/ Demon i
Kobi...

Mirek Połyniak:
@ Marcin:
1) daj ludziom możliwość posiadanie własnego zdania, które niekoniecznie musi być takie same

OJ TU jest problem na innych grupach niestety MARCIN tez nie pozwalał miec innego zdania ludziom i dlatego zazwyczj konczy banowany za obrazanie
2) jestem ostatnią osobą, która chciałaby tworzyć mity, czy trącić megalomanią w temacie Wrocławia - tylko nie przesadzajmy też w drugą stronę: wystarczy na własne oczy zobaczyć ilu turystów przyjeżdża do Wrocławia i któż to jest
3) po prostu mamy trochę atutów i chyba jest "trynd" na Wrocław :)Agnieszka Pawliszcze edytował(a) ten post dnia 02.08.10 o godzinie 17:47

konto usunięte

A tak na poważnie:

co zwiedzić JESZCZE we Wrocławiu w 2 dni? ;-)

Wyślij zaproszenie do