Karolina
U.
freelance - projekty
tłumaczeniowe
(rosyjski) oraz
public...
Anna
Oryńska
Przedsiębiorca,
Biuro Turystyczne
Elefant
Temat: Co zwiedzić we Wrocławiu w 2 dni ?;-)
To jest fragment nagrobka z kościoła św Elżbiety rodziny mieszczanina Uthmana, który miał 2 żony i ... 24 dzieci. Przyczynek do problemów demograficznych w XV wieku (wielodzietność, ale przeżywaja niewiele...)
Anna
Oryńska
Przedsiębiorca,
Biuro Turystyczne
Elefant
Krzysztof W.:To jest fragment nagrobka z kościoła św Elżbiety rodziny mieszczanina Uthmana, który miał 2 żony i ... 24 dzieci. Przyczynek do problemów demograficznych w XV wieku (wielodzietność, ale przeżywaja niewiele...)
Marcin H.:Jasne... To jest tłum statystów, gdy to u nas kręcili ;-)
(a panie to z Gwiezdnych Wojen?)
(bo a propos inno-wątkowych porównań Wrocka i Krakowa, mamy i Wytwórnię Filmów Fabularnych, i Studio ATM, czyli Wytwórnię Polsatów Tasiemcowych).
konto usunięte
Adrian Banaś:
Bożena S.:Żeby go zwiedzać ?
szkoda że stadionu jeszcze nie zbudowali...:P
bez sensu, to już lepiej zrobić top 5 agencji towarzyskich ;p
konto usunięte
cikawe miejsca przdstawione są tutaj: http://enjoywroclaw.wordpress.com/
Rafał
Hostyński
Ten od
pozycjonowania
Marcin K.:Przeprowadź się do Krakowa ;) To wszystkim dobrze zrobi ;)
Polecam wieczorny spacer po zakamarkach Kazimierza, aż do barek na Wiślę. Magia zawarta w tej jednej dzielnicy starczy za magię całego Wrocławia, niestety.
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
Cudze chwalicie, swego nie znacie.
Lepsze wrogiem dobrego.
itd. itd.
Agnieszka
Pawliszcze
Właściciel sklepu
internetowego
Toponet.pl/ Demon i
Kobi...
Marcin K.:
Agnieszka Pawliszcze:
nie mozna porownywac Wrocławia do Krakowa bo to dwa rozne miasta
obydwa maja swoja magie
Polecam wieczorny spacer po zakamarkach Kazimierza, aż do barek na Wiślę. Magia zawarta w tej jednej dzielnicy starczy za magię całego Wrocławia, niestety.
Ale, oczywiście, ambitni być powinniśmy.
byłam na Kazimierzu byłam nie raz w Krakowie
mnie osobicie Krakow dusi i kojarzy mi sie z miastem emerytow
Ale nie mozna lubiec tego samego co inni było by to niezdrowo chore
dla ciebie krakow moze byc czym fantastycznym
dla mnie WROCŁAW - jest miejscem gdzie tetni zycie młodych ludzi
konto usunięte
Agnieszka Pawliszcze:
Marcin K.:
Agnieszka Pawliszcze:
obydwa maja swoja magie
"miasto emerytów" z uwagi na niemieckich i hiszpańskich turystów chyba ;P (w wakacje w Krakowie:-) nie ma ponad 180 tys. młodych studentów)
a i tak de gustibus non est disputandum ;-)Marcin H. edytował(a) ten post dnia 02.08.10 o godzinie 09:13
Agnieszka
Pawliszcze
Właściciel sklepu
internetowego
Toponet.pl/ Demon i
Kobi...
Marcin H.:
Agnieszka Pawliszcze:
Marcin K.:
Agnieszka Pawliszcze:
obydwa maja swoja magie
"miasto emerytów" z uwagi na niemieckich i hiszpańskich turystów chyba ;P (w wakacje w Krakowie:-) nie ma ponad 180 tys. młodych studentów)
a i tak de gustibus non est disputandum ;-)Marcin H. edytował(a) ten post dnia 02.08.10 o godzinie 09:13
mnie porostu dusi i tyle ,ja miszkam w Czestochowie i chodz to moje rodzinne miasto nie podba mi sie jest nudne nie tenice zyciem
Krakow ma swoj urok ,podoba mi sie ,ale wysrczy my spedzic dwa dni
Wrocław -gdyby miala mozliwisc wyjechalabym i tam zamiszkała na stałe
zawsze ładuje akumulatory jak tam bywam
konto usunięte
Agnieszka Pawliszcze:
Wiesz, nigdzie w Polsce nie jest to możliwe, co w Krakowie: tłumy, po prostu tłumy młodych ludzi, z rozmaitych krajów swiata. Do Krakowa właśnie najliczniej przybywa młodzież z różnych stron swiata. To aż bije po oczach. A ilość hostali, programowo przeznaczonych dla młodzieży, jest ogromna.
Nie pojmuję jak można pisać w tym kontekście o mieście emerytów.... szok:)))
Agnieszka
Pawliszcze
Właściciel sklepu
internetowego
Toponet.pl/ Demon i
Kobi...
Marcin K.:
Agnieszka Pawliszcze:
Wiesz, nigdzie w Polsce nie jest to możliwe, co w Krakowie: tłumy, po prostu tłumy młodych ludzi, z rozmaitych krajów swiata. Do Krakowa właśnie najliczniej przybywa młodzież z różnych stron swiata. To aż bije po oczach. A ilość hostali, programowo przeznaczonych dla młodzieży, jest ogromna.
Nie pojmuję jak można pisać w tym kontekście o mieście emerytów.... szok:)))
wiem ze jest ful wypas młodziezy studentow wiem ze do miasto artsytow
ale byc moze zawsze mieszkajac w hotelu tam najwiecej dunskich,niemieckich,emerytow za kazdym razem
stad mnie sie kojarzy -natomiast dla mnie jako miasta KRAKOW-WROCŁAW
sa rozne kazdy ma swoj klimat
WROCŁAW i PRAGA sa podbne do siebie blizniacze miasta
kazdy znas moze kochac inne miasta jezeli ty uwielbiasz Krakow to super
a ja uwielbiam WROCŁAW i tez super
konto usunięte
de gustibus... :)każde z tych miast ma swój urok ale jak dla mnie Kraków jest już bliski "zadeptania", podobnie jak Praga
mam nadzieję, że we Wrocławiu aż takiego turystycznego sukcesu nie odniesiemy ;)
konto usunięte
Porównanie Wrocławia do Pragi.... przełknę rózne klimaty ale ten:)? coż wspólnego ma Wrocław z Pragą? Dla mnie to same przeciwieństwa. A Ty Agnieszko wybieraj po prostu inne hotele:) W Krakowie młodzieżą aż pulsuje. W ogóle w zakresie zarówno ilosci lokali, klimatycznych miejsc, zasięgu centrum historycznego, ilości turystów, języków z całego świata, Wrocław nie ma z Krakowem zadnych szans. Wrocław jest miastem emerytów, Agnieszko, jesli już mierzysz to skalą hotelową:)) Turyści we Wrocławiu to w 3/4 niemieccy emeryci własnie.konto usunięte
Marcin K.: Turyści we Wrocławiu to w 3/4 niemieccy emeryci własnie.
właśnie wczoraj zakończył się festiwal filmowy ENH - niemieccy emeryci byli stanowczo słabiej reprezentowani ;)
konto usunięte
Mirek Połyniak:
Marcin K.: Turyści we Wrocławiu to w 3/4 niemieccy emeryci własnie.
właśnie wczoraj zakończył się festiwal filmowy ENH - niemieccy emeryci byli stanowczo słabiej reprezentowani ;)
Miras:))) nie dworuj sobie z poważnej dyskusji. Ja po prostu walczę z mitami o Wrocławiu, mimo, ze jestem stąd i szanuje dorobek tego miasta. Ta wrocławska "młodość" to własnie przykład takiego mitu. W realu to własnie w Krakowie jest i znacznie więcej studentów i znacznie więcej młodych przybyszów i to z rozmaitych krajów swiata. Praktycznie przez okrągły rok.
My sobie budujemy mitomanie a z nas się smieją potem:))
Jarosław Jaszewski IT - Crowd
Marcin K.:
Porównanie Wrocławia do Pragi.... przełknę rózne klimaty ale ten:)? coż wspólnego ma Wrocław z Pragą? Dla mnie to same przeciwieństwa. A Ty Agnieszko wybieraj po prostu inne hotele:) W Krakowie młodzieżą aż pulsuje. W ogóle w zakresie zarówno ilosci lokali, klimatycznych miejsc, zasięgu centrum historycznego, ilości turystów, języków z całego świata, Wrocław nie ma z Krakowem zadnych szans. Wrocław jest miastem emerytów, Agnieszko, jesli już mierzysz to skalą hotelową:)) Turyści we Wrocławiu to w 3/4 niemieccy emeryci własnie.
Hmmmm... Pracuję w tym samym budynku gdzie mieści się Sofitel i jakoś nie zauważyłem aby w "skali hotelowej" aż taki procent stanowili niemieccy emeryci... No i Sofitel to dość dużo gwiazdek - zakładam, że młodzież ma mniej kasy i wybiera statystycznie tańsze hotele niż niemiecki emeryt z wypasioną emeryturą :-)
No ale na pewno jest na grupie jakiś pracownik hotelu - tego lub innego - więc się wypowie :-)
jj
konto usunięte
@ Marcin:1) daj ludziom możliwość posiadanie własnego zdania, które niekoniecznie musi być takie same
2) jestem ostatnią osobą, która chciałaby tworzyć mity, czy trącić megalomanią w temacie Wrocławia - tylko nie przesadzajmy też w drugą stronę: wystarczy na własne oczy zobaczyć ilu turystów przyjeżdża do Wrocławia i któż to jest
3) po prostu mamy trochę atutów i chyba jest "trynd" na Wrocław :)
Anna
Oryńska
Przedsiębiorca,
Biuro Turystyczne
Elefant
Agnieszka Pawliszcze:
Marcin K.:
Agnieszka Pawliszcze:
sa rozne kazdy ma swoj klimatA Wrocław jest starszy od Krakowa: w dokumencie lokacyjnym Krakowa z 1257 r. jest powiedziane, że powstające miasto będzie rządziło się tymi prqawami, jakie posiada miasto Wrocław! Czyli w średniowieczu ustrój Wrocławia był wzorem dla Krakowa. A ja memu mężowi - krakusowi jeszcze dogaduję, że we Wrocławiu mamy 2 ratusze: stary gotycki i nowy z 1863 r., a w Krakowie jest tylko ratuszowa wieża... ;)
WROCŁAW i PRAGA sa podbne do siebie blizniacze miasta
kazdy znas moze kochac inne miasta jezeli ty uwielbiasz Krakow to super
a ja uwielbiam WROCŁAW i tez super
Agnieszka
Pawliszcze
Właściciel sklepu
internetowego
Toponet.pl/ Demon i
Kobi...
Mirek Połyniak:
@ Marcin:
1) daj ludziom możliwość posiadanie własnego zdania, które niekoniecznie musi być takie same
OJ TU jest problem na innych grupach niestety MARCIN tez nie pozwalał miec innego zdania ludziom i dlatego zazwyczj konczy banowany za obrazanie
2) jestem ostatnią osobą, która chciałaby tworzyć mity, czy trącić megalomanią w temacie Wrocławia - tylko nie przesadzajmy też w drugą stronę: wystarczy na własne oczy zobaczyć ilu turystów przyjeżdża do Wrocławia i któż to jest
3) po prostu mamy trochę atutów i chyba jest "trynd" na Wrocław :)Agnieszka Pawliszcze edytował(a) ten post dnia 02.08.10 o godzinie 17:47
konto usunięte
A tak na poważnie:co zwiedzić JESZCZE we Wrocławiu w 2 dni? ;-)