konto usunięte
Temat: Blogger / Blogspot - dwujęzycznie?
Naszła mnie taka fantazja rozwinąć się na wody szersze niż nasz tylko język. Wcześniej było tylko PL, chwilowo jest tylko EN, gdyż podwójne treści zajmują sporo miejsca i trochę dziwnie się je czyta...Zależy mi w szczególności na elementach nawigacji typu 'home', 'older posts', 'newer posts', 'comments' (Polacy nie gęsi, nie wszyscy obce języki znają :)) Dodatkowo każdy post może mieć tylko 200 znaków w tagach, a to mało żeby ogarnąć dwa języki :/
Pytanie więc: jak sensownie zrobić dwujęzycznego bloga?
Chwilowo opcje są dwie:
1. każdą treść umieszczać w poście podwójnie w PL i EN (posty czasem robią się długawe...)
2. założyć drugiego bloga obok, kopiować html postów i zmieniać treść na drugi język.
Pierwsza opcja mi 'nie wygląda za ładnie', a druga 'wygląda ździebko męcząco' ;) jakieś inne pomysły czy rozwiązania? :>
edit1:
Znalazłem odpowiedź! :)) jest jakieś kilka postów niżej.
edit2:
Jeśli masz trochę pojęcia o internecie, dopiero zakładasz bloga, nie masz nic a chcesz mieć dwa/więcej języki, rozważ WordPress i plugin WP Multi Language (WPML).
edit3:
Znalazłem sensowne rozwiązanie dla bloggera i innych blogów :) jest kilkanaście postów niżej, pod koniec tej strony, albo bezpośrednio tutaj :)Kamil W. edytował(a) ten post dnia 25.05.12 o godzinie 14:50