Temat: Trenerskie duety.
Ponieważ mam już trochę lat, a więc i doświadczenia (i sukcesów i wpadek ;-) udało mi się doprowadzić do sytuacji gdzie na szkoleniach z technik sprzedaży, negocjacji itp. jeżeli podaję przykłady to w 90% związane są one z moją praktyką zawodową. Potwierdzam, że w większości przypadków jest bardzo dobrze odbierane przez uczestników. Nie ukrywam, że kilka lat temu wprowadzając te przykłady miałem obawy (mówienie o sobie, chwalenie się ... zawsze jest ryzykowne) Książkowe-negatywne teorie jednak się nie sprawdziły widzę, ze jeżeli np. pracuję z grupą nad technikami formalizmu, a przy okazji wplotę historię moich 2-3 negocjacji gdy je użyłem, to nawet nie chodzi o wzrost zainteresowania, ale o wzrost "wiarygodności techniki" a potem w feed back_ach widzę, że właśnie te techniki przy których odwoływałem się do własnej praktyki są częściej wybierane przez uczestników do testowania.
Praca w duecie to bajka ! Dobrze prowadzone to 200% wzrostu na atrakcyjności i 200% wzrostu na efektywności szkolenia. Jeżeli ktoś ma taką możliwość to zachęcam. Niestety realia sprowadzają często nas na ziemię. Klient nie chce zapłacić za tego typu szkolenia ... i po chwili zabawy temat się kończy.
Nie chodzi tylko o podwójną stawkę trenera, ale też o czas potrzebny na przygotowanie się do tego typu zajęć (nie tylko merytorycznie ; wojna poglądów nie do uniknięcia ; - rytm, sposób prowadzenia, koncentrowania uwagi uczestników, reakcja drugiego trenera w sytuacjach kryzysowych ... mnóstwo tematów z których nie zdajemy sobie sprawy dopóki nie zaczniemy prowadzić z kimś szkolenia w duecie)
Niestety tak było w moim przypadku, jakieś pięć lat temu udało się nam z kolegą dopracować szkolenie, w którym bawiąc się troszkę w aktorstwo i prowokowanie grupy - jeden z nas prowadząc zajęcia przekonywał grupę do jednego rozwiązania/technik itp., a gdy wszyscy akceptowali i potwierdzali drugi z nas profesjonalnie podważał ustalenia pokazując alternatywy ; wprowadzaliśmy też "planowane kłótnie" tworząc obozy ... ; i tak dwa dni ... Uczestnicy bardzo zadowoleni, trenerzy ogromna satysfakcja ... jednak relacje typu koszty przygotowania/cena sprzedaży szkolenia ...
Może jeszcze kiedyś zrobię takie szkolenie, ale będzie to bardziej hobby niż biznes :-)