konto usunięte

Temat: Maksymilian i białaczka

Powielam apel taty chorego Maksika. Prześlij go swoim znajomym i niech oni swoim znajomym prześlą.

Organizujemy wraz z fundacją DKMS Polska akcję zbierania potencjalnych dawców szpiku kostnego:

„Dzień dawcy dla Maksymiliana i innych”

Akcja odbędzie się 23 czerwca 2010 (środa) w godzinach 14:00-20:00.
Miejsce akcji: UTP budynek C , Bernardyńska 6/8, Bydgoszcz

W lipcu 2009 mój starszy syn Maksymilian zachorował na ostrą białaczkę limfoblastyczną.

Leczenie miało polegać na kilku bardzo długich blokach chemioterapii.

Niestety przed ostatnim blokiem chemii w grudniu nastąpiła bardzo wczesna wznowa.

W styczniu zaczęliśmy leczenie praktycznie od początku i cięższymi blokami chemii.

W jego przypadku leczenie musi zakończyć się przeszczepem szpiku.

Od stycznia rozpoczęły się poszukiwania dawcy dla syna.

Z baz dawców szpiku na całym świecie początkowo było 17 potencjalnych dawców dla niego.

Ale po dokładniejszych badaniach wszyscy odpadli oprócz jednej osoby z Niemiec, z którą lekarze nie mogli się skontaktować.

Wtedy zdecydowaliśmy się na przeprowadzanie akcji, zbierania dawców w Bydgoszczy i skontaktowaliśmy się z fundacją DKMS.

W miedzyczasie zrealizowaliśmy cały program chemioterapii.

Żeby choroba nie wróciła w czasie oczekiwania na dawcę lekarze dołożyli teraz dwa dodatkowe bloki chemii .

Na szczęście kilka dni temu ta osoba, z którą nie można było się skontaktować odezwała się.

Niestety jej antygeny HLA nie są w pełni zgodne z antygenami Maksia, ale w tym momencie szpik od niej to i tak najlepsza opcja, którą mamy do dyspozycji. Dodatkowe badania dawcy i formalności potrwają jeszcze co najmniej 1,5 miesiąca.

Ponieważ wcześniej już podjęliśmy decyzję o organizowaniu akcji, a znaleziony dawca nie jest w pełni zgodny i nie jest jeszcze wszystko zbadane i umówione na 100% postanowiliśmy dalej kontynuować akcję i zorganizować dzień dawcy.
[...]

Pamiętaj weź ze sobą dokument z numerem PESEL.
Rejestracja jako potencjalny dawca jest bardzo ważną decyzją.
W przypadku, gdy okaże się, że właśnie ty jesteś genetycznym bliźniakiem, dasz komuś nadzieję na nowe życie.
Jeśli wtedy zrezygnujesz, odbierasz tę nadzieje.
Zastanów się, zanim podejmiesz decyzję o rejestracji.

(więcej informacji na stronie: http://mjdatabase.com)

konto usunięte

Może goldenlinowcy wybiorą się razem na akcję?

Kto "za" palec do budki!

konto usunięte

Jest nowa wersja strony o Maksiku - http://mjdatabase.com

Jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na dotarcie z informacjami do różnych miejsc, gdzie potencjalnie jest szansa na zainteresowanie naszą akcją, to proszę o podpowiedzi.
Zupełnie nie wiemy, jak wyglądają możliwości wykorzystania bydgoskiej prasy w rozpropagowaniu informacji o akcji. Czy lokalne gazety mają możliwości publikacji nieodpłatnego ogłoszenia? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Dodatkowo, szukamy chętnych do pomocy w rozklejaniu plakatów, w szczególności, w:
Wyższa Szkoła Informatyki,
Bydgoska Szkoła Wyższa,
Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu wydział w Bydgoszczy.
---
pozdr.czes;-)

konto usunięte

ZA..!
bliska mi osoba zmarła nie cale dwa lata temu na białaczkę, jej nie można było już pomóc..a tu mamy szansę przyczynić się być może do tego by młody był zdrowy.. postaram się w miarę swoich możliwości rozprzestrzenić informację..
pozdrawiamMarta Polińska edytował(a) ten post dnia 10.06.10 o godzinie 00:50

konto usunięte

Link do ulotki w .pdf, którą można ściągnąć, wydrukować i rozdawać:
http://tiny.pl/htnqk

Podaj dalej.
---
pozdr.czes;-)

konto usunięte

Założyłem spotkanie.
http://www.goldenline.pl/spotkanie/dzien-dawcy-dla-mak...

Nie ma potrzeby wpisywania się na spotkanie, ale jest potrzeba abyś pojawiła sie, abyś pojawił się 23.06 na Bernardyńskiej.

---
pozdr.czes;-)

konto usunięte

Niestety, potencjalny dawca nie został zakwalifikowany.
Maksik pozostaje bez dawcy.

---
pozdr.czes;-)

konto usunięte

Jesteś właścicielem portalu informacyjnego, udzielasz się na portalach, grupach dyskusyjnych i jest tam możliwość zostawienia informacji o naszej akcji? Zrób to.

Jesteś właścicielem, pracownikiem, klientem sklepu, punktu usługowego i chcesz włączyć się w akcję plakatowania reklamującą Dzień Dawcy szpiku? Daj nam znać. Przywieziemy plakaty, ulotki.

Możesz nam pomóc w prosty sposób.
Wydrukuj ulotkę i rozdaj znajomym i nieznajmomym, powieś na tablicy ogłoszeń na klatce, poproś o to samo znajomych i nieznajomych. Zapytaj o możliwość powieszenia plakatu w osiedlowym sklepie, kiosku, u fryzjera i gdziekolwiek, gdzie widzisz szanse.
http://tiny.pl/htnqk

Pozwól ludziom dowiedzieć się o Dniu Dawcy szpiku w Bydgoszczy.

---
pozdr.czes;-)
Wojciech Stefanowicz

Wojciech Stefanowicz Specjalista ds.
Obsługi Klienta z
doświadczeniem
zawodowy...

Witam,

Brawo oby jak najwięcej ludzi się o akcji dowiedziało i oby Mateusz jednak znalazł swojego dawcę.

http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,8021749,S...

Pozdrawiam,

konto usunięte

Wojciech S.:
Brawo oby jak najwięcej ludzi się o akcji dowiedziało i oby Mateusz jednak znalazł swojego dawcę.
Trzeba podkreślić, że jest to prywatna inicjatywa rodziny Maksia.
W sumie idzie o jak największą ilość zgłoszeń do bazy dawców, z której może skorzystać każda organizacja, każdy system lecznictwa w świecie i co za tym idzie, każdy chory.

---
pozdr.czes;-)

konto usunięte

u mnie mocna grupa- ponad 20 osób! :)))))

konto usunięte

I MMy się przyłączamy do akcji! Promujemy na portalach społecznościowych również.

Obrazek

Informacja dostępna na stronie - popierajmy!

konto usunięte

Na facebooku jest otwarte wydarzenie Dzień dawcy dla Maksymiliana i innych:

http://www.facebook.com/search/?post_form_id=354b4e341...

dołączcie je do swoich profili (opcja udostępnij pod menu pod zdjęciem po prawej stronie) i zapraszajcie jak najwięcej znajomych ("Zaproś ludzi o udziału" pod zdjęciem po prawej stronie). Nawet jeśli ktoś nie może sam przyjść to może zachęci innych..

konto usunięte

Artykul w Pomorskiej:
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20...

konto usunięte

była, zapisała się, oddała :))
cieszy fakt sporej ilości ludzi i przemiła atmosfera!
powodzenia :)

konto usunięte

ja również i znajomych nagoniła i było dużo ludzi i mam szczera nadzieję, że chorzy znajdą swoich dawców..

Marta Polińska:
była, zapisała się, oddała :))
cieszy fakt sporej ilości ludzi i przemiła atmosfera!
powodzenia :)

konto usunięte

Ja choć miałam szczere chęci zostałam zdyskwalifikowana i to w przedbiegach- w dzisiejszym Expressie Bydgoskim w artykule o ów akcji, było napisane że dawcą może być osoba ważąca powyżej 50kg (mnie choć niewiele jednak dzieli od min.)Nie sądziłam, że waga może odgrywać aż taką ważną rolę...

konto usunięte

Dziękuję wszystkim, którzy przyszli i przeszli tę drogę przez mękę. ;-)
Jakos nikt nie przyznał się, że przybył na spotkanie GL. ;-)))

Staraliśmy się całość zorganizować w jak najlepszy sposób i choć ja tylko pomagałem, to grupa organizatorów została pochwalona przez wielu, co z przyjemnością tu komunikuję.

Zarejestrowano ponad 850 osób, co jest wynikiem znaczącym i zadowalającym, aczkolwiek ja po cichu w kąciku liczyłem na jakiś tysiąc..
Mnie osobiście zeleży na tym jednym, który będzie dawcą dla Maksika, który ma -niestety- nietypowy zestaw genów.

Dzięki Wam przekazuję od siebie i rodziny chłopca.
Niech Wam zwielokrotnione wraca to, co daliście od siebie dla tej akcji.
---
ALOHA,czes;-)

konto usunięte

Obrazek

konto usunięte

"- Nie spodziewaliśmy się aż takiego odzewu wśród bydgoszczan! - mówiła o potencjalnych dawcach szpiku kostnego Katarzyna Jabłońska z fundacji DKMS. - Dziękujemy wszystkim!

W ciągu dwóch godzin od rozpoczęcia "Dnia Dawcy Szpiku dla Maksymiliana i Innych w Bydgoszczy” do baru studenckiego przy ul. Bernadyńskiej zgłosiło się ponad 200 osób! A wszyscy przyszli w jednym celu - aby zostać potencjalnym dawcą szpiku kostnego. - Usłyszałem o akcji od rodziców - mówił Szymon Czepowski z Bydgoszczy. - Od razu zdecydowałem się dać krew do zbadania. Mam nadzieję, że w przyszłości będę mógł komuś pomóc i oddać szpik kostny."

Więcej

Następna dyskusja:

:( Białaczka

Wyślij zaproszenie do