Tomasz D

Tomasz D Programista
Java/JEE, freelancer

Temat: Czego nie wzięliście na Maderę, a by się przydało?

Na początku lipca lecimy na Maderę i powoli zaczyna powstawać lista rzeczy, które trzeba ze sobą zabrać. Jeśli możecie, podzielcie się doświadczeniami, co warto zabrać, czego nie wzięliście, a było później potrzebne, itp. Zwłaszcza chodzi mi o rzeczy niestandardowe, o których w ogóle można nie pomyśleć :)

Z góry dziękuję za pomoc.
Jacek Ochmiński

Jacek Ochmiński Administrator
Sklepów
Internetowych Elmax
Sp. z o.o. Sp.K...

Nic mi nie przychodzi do głowy. To Europa :) Weź więcej niż jedną parę butów, bo łatwo zmoczyć na levadach. Najlepiej w bagażniku wozić sandały na zmianę. Weź koniecznie latarki - przydają się w tunelach levadowych.

konto usunięte

jak ktoś ma problemy z chorobą lokomocyjną to na krętych drogach przyda się aviomarin albo inny ("nieogłuszjący") specyfik ;) ceny zbliżone jak u nas w Funchal przy Centrum Marina, koło parku, fajnie zaopatrzone nowe centrum handlowe czynne chyba do 22.Piotr Romankiewic z edytował(a) ten post dnia 08.06.10 o godzinie 20:06
Zbigniew Sobka

Zbigniew Sobka Pracuję aby
kite-ować

witam,

wybieram sie na madere pod koniec lipca, bedzie nas w sumie 5 osob,
nocleg mamy w hotelu Rocamar Royal Orchid - podziele sie swoimi opiniami o Maderze po powrocie,

ten hotel jest w moejscopwosci Canico de Baixo - czy jest tam gdzies wypozyczalnia aut ???
Piotr C.

Piotr C. spekulant

zbigniew sobka:
ten hotel jest w moejscopwosci Canico de Baixo - czy jest tam gdzies wypozyczalnia aut ???

Jest, kilka metrów od wejścia do hotelu. Znacznie tańsza od tego co zaproponuje Ci Itaka. Hotel też jest bardzo fajny.
Paulina Flandorfer

Paulina Flandorfer Finance &
Administration
Manager, SFA Polska

w recepcji tez jest kilka ofert wypożyczalni. my korzystaliśmy z WIND - wyszło, że dostaliśmy lepszy samochód za niższą półkę cenową i 1 dzień gratis więc warto negocjować.
Paulina Flandorfer

Administration
Manager, SFA Polska

aaa:) i nie polecam wycieczek zorganizowanych;) zdecydowanie lepiej zwiedzać wyspę na własną rękę. WARTO!
Zbigniew Sobka

kite-ować

wielkie dzieki za info o wypozyczalni,
bo wlasnie chcialem juz cos zabookowac online, ale nie moglem wlasnie znalezc w sieci wypozyczalni w Canico,

aha wlasnie dolaczylo do nas malzenstwo z 2 dzieci 8 i 5 lat, chyba ten hotel Rocamer/Royal Orchid jest raczej malo ciekawy dla pobytu z dziecmi ?,
z drugiej strony i tak planujemy cale dnie zjezdzac Madere itd... tak wiec chyba hotel nie musi miec zbyt wielu atrakcji dla dzieci,

moze ktos z was ma fajne trasy i pomysly na zwiedzanie wyspy co i by dzieciakom sie podobalo :))
Paulina Flandorfer

Administration
Manager, SFA Polska

W hotelu są 2 baseny odkryte (jeden ze słoną wodą, która się wlewa prosto z oceanu) + basen kryty i jacuzzi. Aktrakcją jest nurkowanie lub pływanie w okularkach, ale dzieci raczej za małe, bo schodzi się do oceanu po schodkach.

Ale niedalego, jadąc z Canico w kierunku przeciwnym do Funchal (czyli na Machico), jest Aquapark, gdzie dzieciaki już bardziej poszaleją.

Są też 2 piaszczyste (sztuczne) plaże w Calheta, zejście do oceanu łagodne, płytkie i po piasku - tam dużo dzieciaków szaleje.

Jedyna naturalna czarna plaża jest przed Sao Lorenzo - Prainha (parking przy drodze i zejście w dół). Tam też piaszczyste zejście do oceanu.

Przy Sao Vincente są jaskinie do zwiedzania (nie byłam, ale dużo ludzi tam jeździ).

Jak z dziećmi, to można się wybrać na Pico Ruivo krótszą trasą z Teixera - trochę się podchodzi, trochę schodków, ale trasa wybrukowana, krótka i łatwo się po niej idzie, a widoki nieziemskie.

AAA i fajną atrakcją jest naturalna "myjnia" samochodowa;) wracając z Calhety do Canico, trzeba się trzymać cały czas brzegu wyspy i w Magdalena do Mar na rondzie zjechać pierwszym zjazdem (nie skręcać na Ponta do Sol) i dojeżdża się do chyba 3 starych tuneli, gdzieniegdzie leje się woda, a za tymi tunelami też na drogę ze skał spływa mini wodospad i ludzie tam zatrzymują auta;) efekt super.

Na niektórych lewadach są tunele (super atrakcja), ale koniecznie latarki i dzieci się nie moga bać ciemności;)

Tyle mi teraz do głowy przychodzi:)
Jacek Ochmiński

Sklepów
Internetowych Elmax
Sp. z o.o. Sp.K...

Na Teixerię wchodzi się ok 45 minut. Warto wybrać się z samego rana - najwcześniej da się wjechać o 7 - troszkę chłodno przez pierwszą godzinę - nawet 12 stopni, ale później szybko się robi cieplucho. Po 10 zaczynają podnosić się chmury więc sugeruję pojechać na ok 8-9 rano.
Paulina Flandorfer

Administration
Manager, SFA Polska

Teoretycznie tak, ale nie jest to reguła. Żeby nie skłamać, sprawdziłam: wychodziłam z parkingu o 12:53 i pogoda była fantastyczna, chmurki pojedyncze i poniżej, widoczność super. Jedyne co to wiało, ale nie wiem czy tu akurat godzina miała jakieś znaczenie.

Generalnie moja obserwacja z pobytu jest totalnie odwrotna niż podają w przewodnikach - lepsza pogoda i widoczność nie z samego rana, a 12 i później. I to zarówno na Pico Ruivo, jak i Pico de Arieiro czy Boca Encumenada. Ale może po prostu tak trafiałam:)
Jacek Ochmiński

Sklepów
Internetowych Elmax
Sp. z o.o. Sp.K...

Prawdopodobnie zależy to od kierunku wiatru. Ja byłem na górze kilka razy licząc także przejazdy górą przez Eucemadę - z chmurami się zgadzało. Rano była lepsza widoczność. Byłem w czerwcu, a Ty?
A te tunele z wodospadami to masz na myśli pewnie Antigę 101 z Sao Vicente w kiedunku Seixal - jednokierunkowa - warto oczywiście przejechać, ale jeśli ktoś zakotwiczył w Estalagem do Mar to można też przejść. W odległości ok 4km od Sao Vicente jest też levada z chyba najdłuższym tunelem (ok kilometra) którym mogą chodzić turyści. http://levadas.inmadeira.com/index.php?option=com_xdms...Jacek Ochmiński edytował(a) ten post dnia 06.07.10 o godzinie 18:52
Paulina Flandorfer

Administration
Manager, SFA Polska

Też byłam w czerwu, wróciałam tydzień temu:)
A co do wodospadów, to nie chodzi o Antige 101, tylko o tunele przy Magdalena do Mar, jak napisalam:)
A poza tym dla wszystkich zainteresowanych, Antiga 101 jest całkowicie nieprzejezdna. Wszystkich 8 odcinków pomiędzy Sao Vincente a Porto Moniz jest zamkniętych do odwołania. Jeszcze 3 tygodnie temu 2 z nich można było przejechać, ale potem zamknęli też te. Widać przejeżdżając zniszczoną drogę, momentami jej brak.
Jacek Ochmiński

Sklepów
Internetowych Elmax
Sp. z o.o. Sp.K...

Musiał być większy deszcz. Zanim uprzątną kamienia trochę zwykle trwa. Jesteś pewna że droga jest częściowo zniszczona? Byłaby to wielka szkoda.
Paulina Flandorfer

Administration
Manager, SFA Polska

No niestety tak to wyglądało.
Zbigniew Sobka

kite-ować

no to widze ze powodz zimowo-wisoenna troche jednak porobila szkod,
ale to jest na tyle duza wyspa ze 14 dni to i tak malo aby wsystko zobaczyc, zwiedzic i poczuc

moj urlop przede mna .... a po nim....to juz niewazne :))

Paula twoje info sa super, napewno zweryfikuje te informacje

pozdro
zibi
Paulina Flandorfer

Administration
Manager, SFA Polska

Zibi,

potwierdzam:) 14 dni to za mało:) ale najważniejsze, żeby nie tracić wakacji w hotelu, bo naprawdę szkoda czasu, my w sumie rzez 2 tygodnie byliśmy tylko ostatni dzień przed wylotem w hotelu, reszta cały czas w trasie.

wiadomo, że inaczej się organizuje czas jak są dzieciaki i na pewno mniej intentywnie, ale zawsze.

jakbyś miał jeszcze jakieś pytania, służę poradą:) będę chciała cały ten wyjazd opisać, ale pewnie przed Twoimi wakacjami już nie zdąrzę:)

jeszcze mi się przypomniały dwa miejsca, gdzie z dziećmi jak najbardziej:
1. Porto Moniz - tam są baseny zaadoptowane pomiędzy skałami, wszystko wybetonowane, jest basen płytki pod dzieci i głębokie też, wejście chyba 1,75 EUR/dorosły
2. Porto Santo - tam jest jedna wielka naturalna, piaszczysta plaża, można nadrobić braki z Madery:) wycieczka dość droga, bo prom kosztuje ok 27EUR/os (włączając transfer z hotelu w Canico do Funchal), ale warto:)

Udanych wakacji!
Jacek Ochmiński

Sklepów
Internetowych Elmax
Sp. z o.o. Sp.K...

Nie można zapomnieć o ogrodach! O tych w Funchal każdy słyszał, ale jest na przykład Quinta roses http://www.quintadoarco.com/madeira_island_quinta/quin...
Jak wjedziecie do Arco de Sao Jorge to będzie jedyny prosty długi kawałek drogi. Żółtawy mur od strony oceanu. Po drugiej stronie parking dla gości quinty. Kasa ok. 200m na wschód od niego. 5EUR/os.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/25f84da34f8cdf01.html
Bardzo nam się podobało miasteczko Porto da Cruz – długie, wysokie nabrzeże.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/896bd5db105317d6.html

Kolejka w Achadas da Cruz. Niestety, nie trafiliśmy w godziny otwarcia. A może dlatego że była niedziela… http://www.madeira-web.com/PagesUK/achadas-cable.html
W każdym razie coś mi się nie zgadza. Jak widać fotkę zrobiłem około południa przez kratę. Było zamknięte
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e988442831d3779f.html
Oczywiście koniecznie wschodni półwysep.Jacek Ochmiński edytował(a) ten post dnia 07.07.10 o godzinie 15:49
Zbigniew Sobka

kite-ować

no no no, kochani - dalej dalej .... dzieki Wam Pascal to zbedny obciaznik w moim bagazu :)))

widze ze ta Madera to nielada atrakcja :))

dotad spedzalem czas wakacyjny w Turcji, lecz tam w okresie lipiec/sierpien jest zbyt goraco - stad pomysl na wyspe,

mam nadzieje ze podziele Wasz entuzjazm....
Jacek Ochmiński

Sklepów
Internetowych Elmax
Sp. z o.o. Sp.K...

Jedyni którzy nie są zachwyceni to Ci którzy zostali na leżakach. I ten brak dręczących owadów!
Wrócisz, sam coś dopiszesz :)
W połowie przyszłego tygodnia wraca Tomek więc też pewnie przywiezie jakieś wieści.Jacek Ochmiński edytował(a) ten post dnia 08.07.10 o godzinie 09:16

Następna dyskusja:

Oferty na Maderę

Wyślij zaproszenie do