Temat: Czy firma musi mieć koniecznie własne oprogramowanie??
Maria Magdalena Włodarczyk:
Witam serdecznie, mam takie pytanie:
Czy prowadząc działalność gospodarczą mogę korzystać z komputera, gdzie zainstalowane jest oryginalne oprogramowanie należące do innej osoby fizycznej, która również korzysta z tego samego komputera - czyli coś w stylu użyczenia programów? W końcu z tego co wiem to licencje na oprogramowanie sprzedawane są nie na konkretną osobę, ale na stanowisko.
Czy też konieczny jest zakup oprogramowania typowo "firmowego"?
A jeśli korzystam z programu jako student, co daje mi możliwość ulgowego kupna jakiegoś programu?
Co rozumiesz przez oprogramowanie "typowo firmowe" ?
Bo generalnie... ja pomimo posiadania legalnego oprogramowania... tak czy inaczej zainstalowałem sobie linuxa (dokładnie to ubuntu - więcej możesz przeczytać na
http://ubuntu.pl) i generalnie cała firma działa na linuxie.
Z typowo firmowych programów:
- jest edytor tekstu (kompatybilny z office)
- jest arkusz kalkulacyjny (kompatybilny z office)
- jest program do prezentacji (kompatybilny z office)
- jest program do baz danych (kompatybilny z office)
- są programy do grafiki i obróbki zdjęć
- są programy do nagrywania płyt
- oglądania filmów
- słuchania i edycji muzyki
i generalnie... to ciężko jest znaleźć coś czego nie ma ;p nawet głupi firefox, thunderbird i inne ich odpowiedniki (niejednokrotnie lepsze) są dostępne - za darmo, po polskiemu
sam system działa DUŻO szybciej od xp/vista/7, stabilniej (jeszcze mi się nie zawiesił ani razu...), jest bezpieczniejszy (wbudowane antywirusy i firewalle, możliwość instalacji dodatkowych), problemy pojawiają się tylko ze starszym sprzętem
Jeśli nie potrzebujesz żadnego specyficznego tylko i wyłącznie dla windows oprogramowania - to polecam gorąco. Masz i LEGALNE i DARMOWE.
Co najważniejsze - Ubuntu nie jest straszne - jest wręcz łatwiejsze od windowsa, w zasadzie wszystko co trzeba system sobie robi sam, nawet laik sobie poradzi.
Odpowiednik GG też jest ;p
edit: co do studenta i oprogramowania, to owszem możesz kupić niejednokrotnie dużo taniej, nie mniej jednak nie możesz wykorzystać do celów zarobkowych
jeśli chodzi tylko o pakiet office, to proponuję zainstalować darmowy Open Office - dostępny również dla windows
Paweł G. edytował(a) ten post dnia 05.06.10 o godzinie 00:09