Tomasz Szatański

Tomasz Szatański Profesjonalne
zarządzanie
projektami

Temat: EKSTRAKLASA 2010/2011

Ktoś zasugerował, więc zakładamy:) Kolejny sezon zapowiada się naprawdę ciekawie. Do grona ekstraklasowców dołączyły dwa znaczące kluby, Widzew Łódź i Górnik Zabrze. Trenerem Legii został Maciej Skorża. Polonia Warszawa zbroi się kosztem GKS Bełchatów. Lech myśli o obronie tytułu mistrzowskiego. Wisła Kraków też coś tam działa, choc trochę po cichu. A może uderzy ktoś z drugiego szeregu? Sezon będzie tym ciekawszy, że wciąż na czele PZPN pozostają "leśne dziadki" i Lato, które nie chce odejśc;)
Adam Sęczkowski

Adam Sęczkowski Redaktor naczelny
serwisu Odkrywamy
Idoli, członek
Zarząd...

Również uważam, że kolejny sezon zapowiada się naprawdę ciekawie. Uważam, że zatrudnienie Skorży w Legii Warszawa może zmienić mentalność piłkarzy i poprawić grę Legii pod względem taktycznym. To młode spojrzenie na warsztat piłkarski. Poza tym transfery obrońcy Partizana Belgrad Srdja Kneżevica, defensywnego pomocnika Dinama Zagrzeb Ivica Vrdoljaka, prawego pomocnika (może też grać jako napastnik) Maritimo Funchal Manu i napastnika Flamengo Bruno Mezenga są bardzo ciekawe. Mezenga i Chinyama mogą tworzyć zabójczy duet. Jeśli chodzi o zawodników to chyba z Grzelaka, Gizy i Dong Fangzhuo bym zrezygnował.

Ciekawe są wzmocnienia Polonii Warszawa (bramkarz Arkadiusz Onyszko), która robi zaciąg z GKS Bełchatów. Przyszli: Tosik, Pietrasiak i Rachwał, a na celowniku jest Dawid Nowak i Iljan Micanski. Gdyby udało się go pozyskać siła ofensywna niesamowicie by wzrosła.

Ale o Nowaka, Sobiecha i Micanskiego biją się też inne kluby. Uważam, że drużyna, która go kupi strzeli w dziesiątkę. Musi natomiast uważać, aby nie przepłacić, bo za pół roku kończy mu się kontrakt i będzie do wzięcia za darmo.

Jeśli chodzi o beniaminki to prawdziwą siłą tych drużyn jest ofensywa. Jeśli Widzew i Górnik kupią jeszcze choć jednego napastnika, który będzie mógł rywalizować z podstawowymi napastnikami (Marcin Robak, Darvydas Sernas - Widzew oraz Zahorski, Świątek - Górnik) to obrońcy pozostałych klubów mogą się bać.

Korona Kielce: Gajtkowski i Niedziela - to również może być ciekawy duet. Zmiennikiem może być Sebastian Olszar z Piasta Gliwice.

GKS Bełchatów: po wyprzedażach wzmocnień nie widać...
Lech Poznań i Wisła Kraków to dla mnie wielkie niewiadome. Niby szumne plany, ale transferowo przyczajeni. Ciekawe czy Wisła znajdzie w końcu porządnego bramkarza i co w Lechu z Lewandowskim i Peszko; czy odejdą? Kto ich zastąpi? Czy znajdą się wzmocnienia?

Cracovia Kraków i Arka Gdyni to moje typy do spadku.

Zabawię się w typowanie tabeli na koniec kolejnego sezonu :)

1 Wisła Kraków
2 Legia Warszawa
3 Lech Poznań
4 Górnik Zabrze
5 Polonia Warszawa
6 Widzew Łódź
7 Korona Kielce
8 Ruch Chorzów
9 Zagłębie Lubin
10 Polonia Bytom
11 GKS Bełchatów
12 Jagiellonia Białystok
13 Lechia Gdańsk
14 Śląsk Wrocław
15 Cracovia Kraków
16 Arka GdyniaAdam Sęczkowski edytował(a) ten post dnia 01.06.10 o godzinie 23:45
Michał M.

Michał M. konsultant IT

Patrząc na to co dzieje się w Bełchatowie może być tak, że ta drużyna za rok pożegna się z Ekstraklasą. Interesująca na pewno będzie sytuacja w Śląsku i Lechii bo właściciele w perspektywie gry na nowych, wielkich stadionach muszą już teraz myśleć jak przyciągnąć na nie kibiców. A bez wyników będzie ciężko. Myślę, że zbliżający się sezon może być dużo ciekawszy od minionego. Na razie pozostaje śledzić ruchy transferowe bo to będzie mniej więcej wyznacznikiem do oceny potencjału każdej z drużyn.

to trochę tak przyszłościowo, ale jeśli taka reforma ligi wejdzie w życie to może się okazać (przy pomyśle powiększenia ligi) że w nadchodzącym sezonie nikt nie spadnie, albo spadną dwie drużyny a awansują 4 a to z kolei będzie zapowiadać zaciekła walkę na zapleczu ekstraklasy.

Wszyscy chcą poszerzenia ligi, większa Ekstraklasa kwestią czasu?

Osiemnaście drużyn w ekstraklasie albo wprowadzenie drugiego etapu rywalizacji, czyli podziału na grupę mistrzowską i spadkową. Wszystko po to, by kluby grały więcej meczów. O takich pomysłach dyskutuje się w Ekstraklasie SA i PZPN.

Reforma ligi najwcześniej mogłaby wejść w życie od sezonu 2011/2012, albo trzy lata później. (...) Trenerzy raczej są za poszerzeniem ligi. - W Polsce powinno się grać częściej. Bez dwóch zdań - kategorycznie stwierdza trener Lecha Poznań Jacek Zieliński. Pomysł popiera również szkoleniowiec wicemistrzów Polski Henryk Kasperczak. - Ze szkoleniowego punktu widzenia byłaby to najlepsza z możliwych decyzji. Ale pod uwagę powinno być brane jedynie zwiększenie liczby drużyn. Żadne podziały na grupę mistrzowską i spadkową, bo to ogranicza sens sportowej rywalizacji. Czasem przecież jest tak, że drużyna walcząca o mistrza gra z zespołem broniącym się spadkiem. Nie rezygnujmy z tego - apeluje trener Wisły Kraków.

O konieczności wprowadzenia większej liczby meczów o poważną stawkę najbardziej stanowczo mówi Rafał Ulatowski. - Gramy przez parę miesięcy, a potem piłkarze mają długie wakacje. To absurd. W ten sposób na pewno nie dogonimy europejskiej czołówki - konsekwentnie powtarza nowy opiekun Cracovii. (...)

O ile ze szkoleniowego punktu widzenia sens poszerzenia ekstraklasy w zasadzie nie budzi zastrzeżeń, o tyle przeszkodą mogą być kwestie finansowe. - Największy problem to jak zwykle pieniądze, bo poszerzona liga oznacza mniej kasy z podziału środków ze sprzedaży praw telewizyjnych. Jeżeli nie będzie zgody, trudno dyskutować o nowej lidze - mówi prezes PZPN Grzegorz Lato.

Źródło: Przegląd Sportowy

Ale wracając do nadchodzącego sezonu. to z wszelkimi typowaniami trzeba się wstrzymać do końca okna transferowego, bo coś czuje ze w tym jeszcze wiele będzie się działo.
Na razie zapowiada się wyprzedaż w Bełchatowie a nie ma ruchu w druga stronę. Jak tak dalej pójdzie to z silnej drużyny mogą stać się kandydatem do spadku, ale jeszcze czas na takie rozważania.

Adam Sęczkowski:
Jeśli chodzi o zawodników to chyba z Grzelaka, Gizy i Dong Fangzhuo bym zrezygnował.

Az się chce zacytować Misia:
"A dla czego być może? Ja bym tu od razu zaczął od gis, od gitary i w miejsce słów być może dajemy z pewnością"

Może jeszcze Grzelak od biedy, ale Giza jest do oddania, choć niestety ma jeszcze rok ważny kontrakt.
Dong to niewiadoma. Każdy wiedział że przychodzi zupełnie nieprzygotowany, ale może po okresie przygotowawczym coś pokaże? Choć jeszcze jeden napastnik by się zdał, choćby na miejsce irytującego do bólu Tejkszura
Michał H.

Michał H. Aby do czegoś dojść,
trzeba wyruszyć w
drogę

Adam Sęczkowski:

Jeśli chodzi o beniaminki to prawdziwą siłą tych drużyn jest ofensywa. Jeśli Widzew i Górnik kupią jeszcze choć jednego napastnika, który będzie mógł rywalizować z podstawowymi napastnikami (Marcin Robak, Darvydas Sernas - Widzew oraz Zahorski, Świątek - Górnik) to obrońcy pozostałych klubów mogą się bać.
Z napastnikami Widzewa i Górnika to bym nie przesadzał. Robak i Zahorski grali już w ekstraklasie i jakoś jej nie zawojowali.
W swoich prognozach przeceniasz beniaminków - to typowe zespoły na środek tabeli, a może nawet o walkę o utrzymanie.
Niedoceniasz Lecha, i chociażby Jagiellonii. No, ale to wróżenie z fusów póki co.Michał H. edytował(a) ten post dnia 02.06.10 o godzinie 08:34
Michał M.

Michał M. konsultant IT

Też nie uważam Robaka za jakiegoś super napastnika. W 1 lidze strzelił 16 bramek grając w drużynie, która zajęła 1 miejsce. Dla porównania tyle samo bramek strzelił w broniącej się przed spadkiem Warcie mający najlepsze lata już za sobą Reiss .
Patrząc na to jak inne zespoły się wzmacniają to Widzew i Górnik powalczą najwyżej o środek tabeli.Michał Matląg edytował(a) ten post dnia 02.06.10 o godzinie 11:12
Bartłomiej Juszczyk

Bartłomiej Juszczyk dyrektor
zarządzający Grupa
Adweb; inwestor,
wykładowca, ...

Bełchatów traci sponsora, a przynajmniej mniej kasy bedzie zatem wyprzedaż była wręcz zapowiadana, nie dziwi...

konto usunięte

Również uważam, że nadchodzący sezon bedzie bardzo ciekawy. Spadły dwa "przypadkowe" na tym szczeblu kluby ,awansowały dwie firmy ,które myślę ,że mogą namieszać-szczególnie Widzew. Sądzę ,że mistrz wyłoni się z grupy Lech,Wisła,Legia,Polonia. Czarnym koniem będzie Jagielonia lub Widzew a o utrzymanie będą walczyć Polonia B. ,Arka, Śląsk oraz GKS(szczególnie biorąc pod uwagę odpływ zawodników i trenera)
Piotr Krakus

Piotr Krakus music, sport & event
management

Na dzisiaj fatalnie wygląda sprawa Bełchatowa, który jest dosłownie rozbierany na części jak stary trabant pod blokiem. Jeśli za chwilę nie będzie sygnału z zarządu o jakimś wsparciu, stabilności finansowej, to będzie jednym z kandydatów do spadku.
Do GKS-u z automatu dołączyć można chyba Arkę i Polonię Bytom - chyba, że ktoś ma informacje o czymś wielce pozytywnym z tych klubów.
Do grona zagrożonych dodałbym, na dzisiaj (!), Śląsk i... Ruch Chorzów. Śląsk, bo miał fatalny sezon, a jeszcze nie zabezpieczono żadnego sensownego transferu (wiem wiem, jeszcze dużo czasu), a Ruch to mój strzał - jak po Niedzielanie stracą Sobiecha, Sadloka, kogoś jeszcze, gra w pucharach im dowali początek sezonu, to może być krucho.

A co do góry tabeli, to bardzo mnie ciekawi ile Skorży zajmie ustawienie nowej Legii Cudzoziemskiej i z jakim skutkiem :)
Lech powinien grać podobną piłkę co w tym roku, więc automatycznie walczy o mistrzostwo.
Kto czarnym koniem? Korona? Zagłębie? Może jakaś inna ciekawa niespodzianka.
Tomasz Szatański

Tomasz Szatański Profesjonalne
zarządzanie
projektami

Piotr Krakus:
Kto czarnym koniem? Korona? Zagłębie? Może jakaś inna ciekawa niespodzianka.
No przecież Widzew Łódź:)
Michał M.

Michał M. konsultant IT

Nie wiem jak w Ekstraklasie, ale czarnym koniem na jej zapleczu będzie moim zdaniem Bruk-Bet Nieciecza :-))
Grzegorz B.

Grzegorz B. copywriter;
ghostwriter

Michał Matląg:
Nie wiem jak w Ekstraklasie, ale czarnym koniem na jej zapleczu będzie moim zdaniem Bruk-Bet Nieciecza :-))

Nie ma to jak intencjonalny, ordynarny oftop;>
Łukasz D.

Łukasz D. Człowiek do zadań
trudnych i bardzo
trudnych

No cóż.. moim zdaniem kandydaci do spadku to:
- GKS Bełchatów
- Polonia Bytom
- Arka Gdynia
Szymon B.

Szymon B. Wicedyrektor ds
Ubezpieczeń
Majątkowych, EKSPERT
ds. PLAN...

Adam Sęczkowski:
Korona Kielce: Gajtkowski i Niedziela - to również może być ciekawy duet. Zmiennikiem może być Sebastian Olszar z Piasta Gliwice.

Tylko,że Ci napastnicy mają problem-są kontuzjogenni i nigdy nie wiadomo co z ich formą

Co do GKS Bełchatów-to z taką wyprzedażą faworyt do spadku..
Nie widzę szans dla Arki

Pierwsza czwórka zapowiada się b.ciekawie-Lech,Wisła,Legia,Polonia W. a kolejno może być Jaga
Michał Safaryn

Michał Safaryn Konsultant e-zakupów

Moim zdaniem zapowiada się najbardziej wyrównany sezon, w coraz większej ilości klubów zmiany idą ku lepszemu, małym krokami zbliżamy się do Europy:)

Jestem za powiększeniem ligi!!!!
Michał H.

Michał H. Aby do czegoś dojść,
trzeba wyruszyć w
drogę

hm... koncówka sezonu była ciekawa, bo prawie każdy do końca o cos walczył. Przy większej liczbie drużyn - więcej meczy w końcówce sezonu będzie się toczyć o przysłowiową pietruszkę.
Potrzebna jest większa ilość meczy - ale mozna to zrobić w inny sposób. Np. spróbować trochę uatrakcyjnić formułę PP.
Może puchar ekstraklasy dałoby sie uratować - aczkolwiek to trudne zadanie. Potrzebny byłby sponsor. Dlaczego np. Wisła i Cracovia zazwyczaj w PE grały w innych grupach?

konto usunięte

Dlaczego np. Wisła i Cracovia zazwyczaj w PE grały w innych grupach?

Bo ile razy do roku mozna ogladac derby Krakowa, Warszawy czy mecze Lech-Legia, czy Lech-Wisla. Przez takie dodatkowe mecze w tym gownianym pucharze mecze ligowe (czy ewentualnie w Pucharze Polski) traca swoj smaczek.
hm... koncówka sezonu była ciekawa, bo prawie każdy do końca o cos walczył. Przy większej liczbie drużyn - więcej meczy w końcówce sezonu będzie się toczyć o przysłowiową pietruszkę

W tym sezonie tak sie akurat zdarzylo, ze do konca byla walka o mistrzostwo i o unikniecie spadku, ale przy 16 druzynach moze byc tak, ze polowa na wiosne o nic nie gra. Ja osobiscie jestem za powiekszeniem ligi i wydluzeniem czasu gry. Niech liga startuje w na poczatku lipca i konczy sie na koniec maja. W przypadku jakis mistrzostw przesunie sie dwie czy trzy kolejki.
Łukasz Buszka

Łukasz Buszka www.dadadesign.pl
projektuje,
fotografuje,
podróżuje, gotuje

Ja nie wiem skad ta pewnosc ze Polonia W bedzie brala jakis powazny udzial w walce o gorna czesc tabeli. W tym sezonie takze miala oto walczyc a przez dluzszy czas bronila sie rekami i nogami przed spadkiem. Sadze ze w tym bedzie podobnie.

konto usunięte

nba pewno jest ciekawiej niz np przed rokiem...do grona faworytów zaliczam wielką trójcę: Wisła, Legia, Lech oraz Polonie, jesli wszystko dobrze się ułozy groxna będzie Jagiellonia
Spadkowicze są w wiekszej grupie, zdecydowany to Arka , później Bełchatów oraz mocna grupa słabeuszy - Cracovia, Polonia Bytom, Górnik Zabrze, Sląsk, Korona

Ruch, Lechia, Widzew i Zagłębie to bedą sredniacy bez szans na Puchary i Spadek

Ja jestem za systemem grupowym,czterorundowym, najpierw mecz-rewanż cała 16-tka a potem pierwsze 8 o mistrza a 9-16 o spadek mecz i rewanż

Następna dyskusja:

La Liga 2010/2011

Wyślij zaproszenie do