Artur
Król
Profil nieaktywny,
proszę o kontakt
mailowy. Psycholog,
t...
Temat: Ćwiczenie wyobraźni/wizualizacji
Ćwiczenie na wyobraźnię, które ostatnio zacząłem testować. Opiera się ono na dość prostym fakcie - nasz mózg nie zapisuje świata "punkt po punkcie", a raczej tworzy pewne "zaczepy" - znaczące punkty, na których opiera całą resztę, czy to wspomnienia, czy to wyobrażenia i do których elastycznie dobudowuje całą resztę. Takim zaczepem może być np. "dom", "drewno", "matka", itp. Używam terminu "zaczep", ponieważ dobrze oddaje on zjawisko o którym mowa - do zaczepu można przyczepić bardzo różne rzeczy i uzyskać bardzo odmienne efekty.Z drugiej strony, większość osób które chcą poprawić wyobrażenia blokuje się, mam wrażenie, na poszukiwaniu dodatkowych detali. Stąd moja alternatywna propozycja...
Zostawmy detale w spokoju i skupmy się na zebraniu wystarczającej ilości "zaczepów", żeby mózg sam mógł z tego stworzyć spójne wyobrażenie.
Procedura:
1. Wybierz jeden "zaczep", np. kamienny pokój i skup się na nim
2. Po chwili dodaj kolejny, np. kominek
3. Dodawaj kolejne "zaczepy", jeden po drugim, poświęcając na każdy po kilka-kilkanaście sekund. Zwróć uwagę na to, że np. "jasne światło" też może być tutaj zaczepem.
4. Zobacz jak rozwija się tak skonstruowane wyobrażenie.
Innymi słowy, zamiast szukać idealnego wyobrażenia, skup się na zbudowaniu schematu, który Twój mózg sam może wypełnić treścią.
Daj znać jakie masz efekty :)