Daniel Częstki

Daniel Częstki senior php developer

Temat: zarobki programistów PHP - czy studenci psują rynek ?

Ostatnio rozmawiałem ze znajomym, u którego w firmie szukają programistów PHP. oferuja na początek 11 zł netto za godzinę.
Powiedizał że to sporo jak na początek, a jeżeli się nie znajdzie to wezmie studenta za 1500 na miesiąc.
I teraz pytanie: czy studenci rzeczywiscie tak psują rynek ?

konto usunięte

Ja się mogę wypowiedzieć jako przyszły student, że 1500 zł za miesiąc pracy już teraz nigdy bym nie wziął, ale znam trochę osób, które z chęcią by to zrobiły ;)

konto usunięte

Wszystko zależy od umiejętności i doświadczenia. Niektórym się wydaje że poznają podstawy php i podstawowe zapytania sql i już będą zarabiać z miejsca 2.5k na rękę. Z doświadczenia wiem że np studenci w ciągu 3-7 miesięcy pracy pod odpowiednim ukierunkowaniem potrafią się nauczyć o wiele więcej, niż przez te wszystkie lata studiów. Czy studenci psują rynek? Wg mnie tylko w małych i średnich projektach, przeznaczonych dla max 20-50 osób online jednocześnie.
Inna sprawa że niektóre firmy ograniczają się tylko do takich projektów i wygodniej zatrudnić im studenta, za którego nie będą musieli płacić ZUS-u.Konrad Gałęzowski edytował(a) ten post dnia 03.11.07 o godzinie 01:55

konto usunięte

Konrad G.:
Wszystko zależy od umiejętności i doświadczenia. Niektórym się wydaje że poznają podstawy php i podstawowe zapytania sql i już będą zarabiać z miejsca 2.5k na rękę.

1.5k na rękę to psucie rynku a 2.5k to wspaniały interes?

Jestem studentem, zarabiam jako programista PHP więc chyba mogę się wypowiedzieć :)

Wszystko zależy od zakresu obowiązków studenta - czym innym jest 1500zł za miesiąc pracy kiedy mówimy o np. weekendach, albo 4h/dzień, a czym innym w pełnym wymiarze (gdzie uczelnia?).

Teraz pytanie - czy psuje rynek student, który zdobywa cenne doświadczenie zarabiając mniej (a więc tnąc koszty projektu), czy stary wyjadacz, który za 2500 zrobi to po swojemu, tak jak 5 - 10 lat temu było w modzie i się nauczył?

Pamiętajmy, że świat należy do ludzi młodych i z pomysłami ;) Internet rozwija się głównie dzięki nim. Dobrym przykładem jest fenomen nasza-klasa.pl i innych społecznościówek :)Kamil Kamiński edytował(a) ten post dnia 03.11.07 o godzinie 17:02
Filip Górny

Filip Górny Programista,
webdeveloper.

Studenci sami w sobie powinni zdać sobie sprawę że programista php, jeśli ma co najmniej dwa lata doświadczenia, może bez problemu żądać 2000 zł, w przeciwnym wypadku sam sobą gardzi!
Radosław Olkowicz

Radosław Olkowicz IT Manager, Deloitte
Digital

Kamil K.:
Teraz pytanie - czy psuje rynek student, który zdobywa cenne doświadczenie zarabiając mniej (a więc tnąc koszty projektu), czy stary wyjadacz, który za 2500 zrobi to po swojemu, tak jak 5 - 10 lat temu było w modzie i się nauczył?

Zdobywając "cenne doświadczenie" w trakcie projektu z pewnością nie obniżasz jego kosztów - opóźnienia w projektach generują olbrzymie straty, niewspółmierne z pozorną oszczędnością jaką daje to, że komuś zapłaci się trochę mniej.

A z tymi "modami", to też przesadzasz trochę ;)

konto usunięte

Filip G.:
Studenci sami w sobie powinni zdać sobie sprawę że programista php, jeśli ma co najmniej dwa lata doświadczenia, może bez problemu żądać 2000 zł, w przeciwnym wypadku sam sobą gardzi!
żądać może ale w niektórych regionach nie zawsze chcieć to móc (w przypadku agencji interaktywnych).
Maja Miarecki

Maja Miarecki Senior Frontend
Developer

Filip G.:

A ja mysle, ze to nie zalezy od ilosci lat w branzy a od faktycznych umiejetnosci. Mam znajomych, ktorzy maja kilka ladnych lat doswiadczenia na stanowisku developera PHP, a rozwijaja sie tylko w zakresie, jaki wymuszaja projekty...
Michał Kędzierski

Michał Kędzierski Zarządzanie
projektami IT

Znam takich co mają po 5 lat "doświadczenia" a i tak nic nie umieją. 2000 netto to mnóstwo pieniędzy. Cieszy mnie huraoptymizm o wielkim wzroście płac i ogólnie o tym ile to się nie zarabia w IT. Zapomina się jednak w tych raportach o czasie pracy - bo jak ktoś zarabia 3000 netto, ale pracuje po 10h dziennie, to może lepiej ma jednak ten co pracuje po 5h i dostaje 1500 netto? hm? No i zapomina się też o odpowiedzialności za swoją pracę. Jeśli jest odpowiedzialność to i zarobki są większe, jak się tylko programuje - przykro mi - to wtedy jest już czyste rzemiosło.

Sprowadzanie pensji i pracy tylko do kwoty netto jest moim zdaniem niepoważne. Nikt tu nawet nie wspomina o tym na jakiej umowie są te kwoty netto oparte, a to ma KOLOSALNE znaczenie. Mało tego - nikt tu nawet nie pisze o zakresie obowiązków. Nie mówi tu też nikt o pozapłacowych częściach wynagrodzenia. Praca i pensje to coś nieco bardziej skomplikowanego niż wypłata netto.

konto usunięte

Zgodzę się w zupełności. Kwota, którą mamy w kieszeni lub na koncie to nie wszystko! Istnieją jeszcze takie ważne kwestie, jak wzajemne relacje między pracownikiem, a firmą i odwrotnie. Niekiedy zwykłe "dobra robota" motywuje lepiej, niż myśl o wypłacie (priorytetowa motywacja).
Radosław Olkowicz

Radosław Olkowicz IT Manager, Deloitte
Digital

Michał K.:
2000 netto to mnóstwo pieniędzy.

To jest bardzo intrygujące stwierdzenie. Zechciałbyś je rozwinąć? Bo według moich wyliczeń "na kolanie", to jest minimalna kwota potrzebna na miesięczne utrzymanie. Bez możliwości odłożenia czegokolwiek na "czarną godzinę" - czyli jest to takie balansowanie na krawędzi.

konto usunięte

Studenci nie psują rynku tylko go tworzą. Jeśli ktoś uważa, że będzie przez 20 lat programował w PHPie i stanie się mistrzem jak wino coraz lepszym, to muszę go rozczarowac. Zwykle po jednym roku programowania mozna juz biegle poslugiwac sie srodowiskiem a po 2-3 latach robic programy bez problemu znajdujac rozwiazania. Wg mnie aby byc programista wystarczy wyksztalcenie srednie, wiec studenci jak najbardziej sie nadaja.

Kwestia jest tego, czy programista na 3 roku studiow na widok zadania bedzie mial cos do powiedzenia czy tez zrobi wielkie oczy, jesli zobaczy cos innego niz WAMP/LAMP.
Adrian Wieczorek

Adrian Wieczorek Full Stack Developer

Radosław O.:
Michał K.:
2000 netto to mnóstwo pieniędzy.

To jest bardzo intrygujące stwierdzenie. Zechciałbyś je
rozwinąć?

Hehe... moze koledze chodzilo o 2000 netto, ale funtow ? Chociaz chyba tez nie bardzo, £2000 to calkiem przyzwoite zarobki netto dla programisty PHP, ale na pewno nie "mnostwo pieniedzy"... ;)

konto usunięte

Michał napisał dokładnie to co myślę na ten temat, zarówno jako programista, jak również jako osoba zatrudniająca programistów. Dodam jeszcze od siebie, że obecnie mało która firma, nie znając wcześniej umiejętności kandydata, zaoferuje mu "na dzień dobry" więcej niż ok 1500-2000 netto, a często jest to mniej. Chcesz zarabiać więcej? Nie ma problemu, ale wpierw musisz pokazać że jesteś wart tych pieniędzy. Znam przypadki osób, które zaczynały w dużych firmach od 1.5k netto, a obecnie ich płace przekraczają 5k. Oczywiście wiąże się z braniem na siebie dodatkowej odpowiedzialności, np kierowania zespołem, rekrutacją kandydatów, prowadzeniem szkoleń wewnętrznych itd itp.
Inna sprawa, że w przypadku gdy ktoś zatrudnia się w jakiejś firmie, mija zwykle co najmniej miesiąc, nim się zaaklimatyzuje i nauczy współpracy z resztą zespołu na warunkach określonych w firmie. Zwłaszcza jeśli jest studentem i nigdy nie pracował w zespole, nie licząc prostych zadań na praktykach i własnych małych projektów. Takiemu pracownikowi trzeba zorganizować pracę, poinstruować jak rozwiązać pewne problemy itd. W takim przypadku ma się chęć zatrudnić za wyższą stawkę osobę, która będzie na tyle kreatywna, samodzielna i doświadczona, że nie trzeba będzie poświęcać tyle czasu na koordynowanie jej pracy.Konrad Gałęzowski edytował(a) ten post dnia 04.11.07 o godzinie 12:16
Paweł W.

Paweł W. java developer at
https://rozwoj-oprog
ramowania.pl

wedlug mnie sam temat tego posta to totalna porazka, jak mozna napisac: "czy studenci psuja rynek?"- masakra, studenci to najwiekszy skarb nauki, oni wlasnie poznaja nowe technologie i zaczynaja je stosowac i tylko oni maja najwiekszy potencjal. poza tym rynek ma swoje prawa i jest w nim miejsce dla kazdego kto chce sie rozwijac i brac udzial w tworzeniu "www". jesli chodzi o zarobki to to juz jest kwestia wlasnie umiejetnosci, a takze naszego "nieszczesnego" kraju w ktorym zarabia sie strasznie male pieniadze
Dominik Z.

Dominik Z.
problemo-rozwiążywac
z

Do pierwszej "stałej" pracy poszedłem nie mając nawet zdanej matury...(bylo to jakies 5 m-c temu :) ) Uwazam ze pieniadze to nie wszystko. Zaczynalem od niskiej pensji. Chcialem sie sprawdzic, zobaczyc jak to wyglada w firmie. Podwyzki przyszly z czasem. Potem stanal dylemat praca (programista php, sql) vs studia. Wybralem studia. Skonczyly sie podwyzki. Nie zaluje. Jako programista mialem kilkuletnie doswiadczenie, gorzej z SQL, ale dzieki tej stalej pracy troche sie "podciaglem" z SQL. Mysle ze szef byl zadowolony. Otrzymal pracownika za stosunkowo male pieniadze z odpowiednim doswiadczeniem, a ja zobaczylem prace w firmie "od srodka". Moze kiedys bedziemy jeszcze wspolpracowac. Zakonczylem etap "php", przenosze sie do czegos trudniejszego. Teraz stawiam na siebie i swoje marzenia. Na "starosc" zadzwonie do tych, ktorzy chcieli mnie jako swojego pracownika i zostawili swoj numer.

Morał z historii: "Warto stawiać na studentów, i rozwijać młodzież związaną z IT"

Jesli ktos szuka programisty Java&SQL, to chetnie cos napisze dla niego - taki jest moj sposob na nauke. (Oczywiscie wystawiam fakturke VAT ;) )
Maja Miarecki

Developer

[author]Jakub

konto usunięte

Konrad G.:
pracę, poinstruować jak rozwiązać pewne problemy itd. W takim przypadku ma się chęć zatrudnić za wyższą stawkę osobę, która będzie na tyle kreatywna, samodzielna i doświadczona, że nie trzeba będzie poświęcać tyle czasu na koordynowanie jej pracy.Konrad Gałęzowski edytował(a) ten post dnia 04.11.07 o godzinie 12:16
tyle że ta doświadczona osoba z powietrza się nie weźmie, gdzieś musi to doświadczenie zdobyć
a lepiej samemu "wychować" pracownika czy może konkurencja to zrobi :P ;)
Maja Miarecki

Developer

Paweł R.:
tyle że ta doświadczona osoba z powietrza się nie weźmie, gdzieś musi to doświadczenie zdobyć
a lepiej samemu "wychować" pracownika czy może konkurencja to zrobi :P ;)

Aj... mam ten sam problem ze zdobyciem doswiadczenia w pracy z Oraclem... Ale jakos nikt mnie nie chce "wychowywac" :)Maja Miarecka edytował(a) ten post dnia 04.11.07 o godzinie 20:35

Wyślij zaproszenie do