konto usunięte

Temat: Wypadek

Akurat wpadłam w korek po tym wypadku, przejeżdżając widziałam tylko to co zostało z motoru i samochodu - straszny widok... Żal człowieka, bo to tylko człowiek i może popełniać błędy. Któremu z kierowców jedno czy dwu śladów nie zdarzyło się nigdy przekroczyć prędkości (nawet o 10km/h - niby niewiele) bo gdzieś się spieszył,albo nie użył kierunkowskazu itp? To są w sumie drobne błędy i każdemu może się zdarzyć, ale często nawet takie drobiazgi mogą doprowadzić do tragedii. A jazda na jednym kole przez środek miasta to już nad to. Generalnie nie lubię motocyklistów - bo uważają się za "lepszych" użytkowników drogi, omijając samochody, jadąc między pasami ruchu, a należy wspomnieć, że motocyklem powinno poruszać się tak jak samochodem - na swoim pasie! A tu jeżdżą wyprzedzają "na trzeciego", wylatuje taki z martwego kąta obok samochodu aż zawału można dostać! Nie wspominając, że nie utrzymują odległości od mijanego pojazdu i śmigają obok aut na 30 cm! A wtedy wystarczy tylko lekko kierownicą skręcić omijając dziurę i wypadek gotowy... Trzeba po prostu więcej wyobraźni na drodze i szacunku dla innych użytkowników dróg.

Wycinek jednego z komentarzy.. To przykre, ale tak postrzega nas wiekszosc puszkarzy.
Ludzie czuja do nas podswiadomie zawiść i nienawiść.Tomasz G. edytował(a) ten post dnia 29.07.10 o godzinie 12:20
Michal K.

Michal K. BH w Warszawie, IT

26 lipca w Kazachstanie zginal Robert Gałka - Izi, motocyklista - podroznik, byl wlasnie na kolejnej motowyprawie...
Wiecej informacji na forum Africa Twin: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7067Michal K. edytował(a) ten post dnia 29.07.10 o godzinie 13:00
Piotr Andrzej Krzysztof S.

Piotr Andrzej Krzysztof S. Inżynier
Aplikacji/Programist
a

Tomasz G.:

Wycinek jednego z komentarzy..
tego akurat nie czytałem
Ludzie czuja do nas podswiadomie zawiść i nienawiść.
...powodowaną zazdością, że my możemy szybciej, że mamy pasję, że nas stać, itp. itd.
To samo będzie dotyczyło brydżystów, wędkarzy czy paralotniarzy, tylko tych jest albo mniej albo nie rzucają się w oczy
Marcin Plewka

Marcin Plewka ALD Automotive
Polska

Niestety żyjemy w ciemnogrodzie, gdzie ludzie tępią wszystko, czego nie rozumieją.

Dodatkowo zawiść do jakichkolwiek mniejszości jest wpisana na stałe w mózgi większości mieszkańców naszego pięknego kraju.
Michal K.

Michal K. BH w Warszawie, IT

Tomek,

nie moglem sie powstrzymac i cos od siebie dopisalem.

konto usunięte

Tomasz G.:
Wycinek jednego z komentarzy.. To przykre, ale tak postrzega nas wiekszosc puszkarzy.
Ludzie czuja do nas podswiadomie zawiść i nienawiść.

To jest niestety syndrom sfrustrowanego kierowcy samochodu, który wie, że pewnie strach i właśne ograniczenia nigdy nie pozwolą mu jeździć na 2oo. Do tego cały bagaż nieznajomości przepisów i prawa.
W IT określa się to jako FUD: Fear, Uncertainity and Doubt.

p.Piotr W. edytował(a) ten post dnia 29.07.10 o godzinie 15:50

Krzysztof K.:
>
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1649227,0,1,pedzil_pon...
Ciekaw jestem jaki był faktyczny przebieg zdarzeń. Czy specjalnie potrącił chcąc ucieć, czy może policjant wyszedł na środek a on nie mógł poprostu zatrzymać motocykla, ewentualnie ominąć policjanta ...

To jest właśnie dość ciekawa sprawa z tymi policjantami wychodzącymi na jezdnię. Wczoraj pomykałem sobie wieczorem Wałem w kierunku Otwocka. Jechałem za puszką i z daleka było widać, że gość strzela suszarką więc spokojnie przejechał gość puszką i patrzę a zaraz za nim wyskakuje policjant z lizakiem. W pierwszej chwili myślałem, że do mnie, ale lizaka nie podniósł do końca tylko sobie nim machał przy kolanie, więc jadę dalej prawym pasem. Koleś dalej konsekwentnie wchodzi mi na pas więc zaczynam hamować, podjeżdzam na jego wysokość a ten 'pacan' nie wiedząc na co się zdecydować w końcu odskoczył na środek machnął mi lizakiem nad głową bym jechał i zaczął zatrzymywać gościa z lewego pasa w puszce.

Jakby chciał mnie zatrzymać to wychodzenie przed motocykl jest dziwną metodą, natomiast podjęcie zatrzymania pojazdu z lewego pasa poprzez wchodzenie na prawy, na którym poruszają się pojazdy jest trochę dziwne. A gdybym go potrącił to co: wykazali by, że ładowałem ze 130 (bo pewnie tyle miał gość w puszcze) mimo, że jechałem przepisowo? Czasami tym panom też ewidentnie brakuje wyobraźni co do bezpieczeństwa na drodze.
Tomasz Poradowski

Tomasz Poradowski Specjalista od
wytwarzania
oprogramowania

Henryk Przemysław T.:
Jakby chciał mnie zatrzymać to wychodzenie przed motocykl jest dziwną metodą, natomiast podjęcie zatrzymania pojazdu z lewego pasa poprzez wchodzenie na prawy, na którym poruszają się pojazdy jest trochę dziwne. A gdybym go potrącił to co: wykazali by, że ładowałem ze 130 (bo pewnie tyle miał gość w puszcze) mimo, że jechałem przepisowo? Czasami tym panom też ewidentnie brakuje wyobraźni co do bezpieczeństwa na drodze.

Dokładnie taką sytuację widziałem kilkakrotnie w "Uwaga! Pirat!" na TVN Turbo (rzecz dzieje się w Warszawie na jakiejś trzypasmowej drodze, gdzie ograniczenie jest nadal do 50km/h), co również mnie trochę zdziwiło - ale z drugiej strony jakoś musieli dojść do puszki, która jechała na trzecim pasie :) (a na pierwszym inna puszka prawie się zatrzymała, bo kierowca myślał, że to o niego chodzi - jakoś tak).
Jerzy Kopyra

Jerzy Kopyra radca prawny,
obsługa prawna
inwestycji
budowlanych

Drodzy Bracia i Siostry w Motorze ! ;-)

Czy nie wydaje się Wam, że najczęściej przychodzącym na Wasze skrzynki powiadomieniem o nowym wpisie jest ten dotyczący wątku "Wypadki" ? Jeśli przyglądałby się tej całej sytuacji ktoś z zewnątrz, to na pewno nigdy na motor nie wsiądzie, bo to równoznaczne jest ze śmiercią a w najlepszym wypadku (nomen omen) z ciężkim kalectwem. Oczywiście, ważne jest co się komu przytrafiło-ku przestrodze i nauce innych, ale niedługo wątek "Wypadki" będzie jedynym zauważalnym wątkiem w grupie "Motocykle". Co wrażliwszych motocyklistów (mam tu na myśli, przede wszystkim, Panie) może to po prostu zniechęcać a chyba Wszystkim nam zależy na tym, aby Naszych Braci i Sióstr w Motorze było jak najwięcej :) Czy ktoś z Was zgadza się z moją opinią ?

Pozdrawiam,

JurekJerzy Kopyra edytował(a) ten post dnia 29.07.10 o godzinie 23:18
Marta Małecka

Marta Małecka Business is fun

Jerzy Kopyra:

Czy nie wydaje się Wam, że najczęściej przychodzącym na Wasze skrzynki powiadomieniem o nowym wpisie jest ten dotyczący wątku "Wypadki" ? Jeśli przyglądałby się tej całej sytuacji ktoś z zewnątrz, to na pewno nigdy na motor nie wsiądzie, bo to równoznaczne jest ze śmiercią a w najlepszym wypadku (nomen omen) z ciężkim kalectwem. Oczywiście, ważne jest co się komu przytrafiło-ku przestrodze i nauce innych, ale niedługo wątek "Wypadki" będzie jedynym zauważalnym wątkiem w grupie "Motocykle". Co wrażliwszych motocyklistów (mam tu na myśli, przede wszystkim, Panie) może to po prostu zniechęcać a chyba Wszystkim nam zależy na tym, aby Naszych Braci i Sióstr w Motorze było jak najwięcej :) Czy ktoś z Was zgadza się z moją opinią ?

Pozdrawiam,

JurekJerzy Kopyra edytował(a) ten post dnia 29.07.10 o godzinie 23:18

Jurku, masz trochę racji, ale nie do końca. jestem młoda i mam za małą wyobraźnię, zeby wiedzieć o wszytskim co może mi sie stać. lepiej ciągle mieć w tyle głowy, żeby mi szjba nigdy nie odbiła i że puszki - to puszki - czasem nie umieją jeździć...

poza tym, jeśli i my pozostaniemy obojętni, to kto będzie zmieniał mentalność kierowców samochodów?
Dariusz M.

Dariusz M. Kadra zarządzająca

Jerzy Kopyra:
Czy nie wydaje się Wam
Nie
Czy ktoś z Was zgadza się z moją opinią ?
Ja nie
Bogu dziękować mamy wiele innych tematów do rozmów
I niech tak zostanie.

konto usunięte

Jerzy Kopyra:

Czy nie wydaje się Wam, że najczęściej przychodzącym na Wasze skrzynki powiadomieniem o nowym wpisie jest ten dotyczący wątku "Wypadki"

Być może z "zewnątrz" faktycznie to tak wygląda i ten wątek trochę zboczył nie w tym kierunku co trzeba pisałem już o tym , ale podzielam tutaj zdanie Marty :o)

chyba Wszystkim nam zależy na tym, aby Naszych Braci i Sióstr w Motorze było jak najwięcej :) Czy ktoś z Was zgadza się z moją opinią ?

Jednak mnie absolutnie nie zależy na tym aby jak najwięcej ludzi dosiadało motocykle i bynajmniej nie ma to związku z misją samozwańczą ;)

konto usunięte

Jerzy Kopyra:
co nie zmienia faktu Jurku że tych wypadków jest naprawdę sporo...
chociażby ten ostatni w Pruszkowie ...od paru lat moje miasto ...
Czy takie popisy na jednym kole nie można zostawić na lepsze drogi ?

konto usunięte

Piotr Andrzej Krzysztof S.:
Naprawdę gość był policjantem, czy to tylko jakaś ściema?
http://www.zw.com.pl/artykul/284828,499914_W_wypadku_z...
Tomasz Marszałek

Tomasz Marszałek Product Manager

konto usunięte

konto usunięte

Tomasz Marszałek:
więcej o wypadku w Pruszkowie... :(

http://wiadomosci.wpr24.pl/dramatyczny_wypadek_motocyk...

http://wiadomosci.wpr24.pl/policja_potwierdza_zmarly_m...

aż mi się słabo zrobiło, jak czytałem niektóre opisy z miejsca zdarzenia

konto usunięte

http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1667697,wiadomosc.html
...wczoraj na skrzyżowaniu Puławskiej z Domaniewską, zabrali oboje do szpitala, o stanie czy blachach nic nie piszą...

konto usunięte

Kamil W.:
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1667697,wiadomosc.html
...wczoraj na skrzyżowaniu Puławskiej z Domaniewską, zabrali oboje do szpitala, o stanie czy blachach nic nie piszą...

http://www.zw.com.pl/artykul/284828,501098_Wypadek_mot...

konto usunięte

Następna dyskusja:

Wypadek samochodowy Macieja...

Wyślij zaproszenie do