Jakub Łoginow

Jakub Łoginow Nie ma kangurów w
Austrii

Temat: Jak szybko przekroczyć granicę?

Jak wszyscy wiemy, ukraińska granica jest skorumpowana i zakorkowana, a na jej przekroczenie nierzadko trzeba czekać dobre kilka godzin. Jest jednak kilka sposobów na przekroczenie granicy w cywilizowany sposób, bez wdawania się w nieuczciwe praktyki (omijanie kolejki, łapówka itp.).

1. Osobom zmotoryzowanym polecam przejście graniczne Ubla - Mały Berezny w Bieszczadach, na granicy polsko-słowackiej. Zero kolejek, słowem zero. Warto nadrobić trochę drogi, może połączyć wyjazd na Ukrainę z pobytem w Karpatach, ale oszczędzić sobie wątpliwej przyjemności stania w dziesięciogodzinnej kolejce.

2. Niezmotoryzowanym polecam jedyne polsko-ukraińskie piesze przejście graniczne Medyka - Szehyni. Po akcji wiadomych służb z grudnia 2008, przejście zostało oczyszczone z przemytników i jest przyjazne dla turystów i innych uczciwych podróżnych. Ja, a także wiele innych osób, często podróżuję w ten sposób: pociągiem z Krakowa do Przemyśla, w Przemyślu wsiadam w busa do Medyki (odjeżdżają co pół godziny), przechodzę pieszo granicę (5 - 10 minut), w Szehyniach wsiadam w marszrutkę do Lwowa.

3. Nocny autobus Olsztyn - Warszawa - Lwów. Przy wjeździe na Ukrainę z reguły stoi na granicy zaledwie pół godziny. Gorzej w przeciwnym kierunku.

4. Samolot WizzAir Katowice - Kijów. Bilet można kupić już za 60 zł, jeśli kupi się 3 tygodnie przed lotem. Można zapakować na pokład dość duży bagaż podręczny, widziałem wiele osób, które pakowały się z całkiem dużymi plecakami turystycznymi.

Jeżeli ktoś zna jeszcze inne możliwości, zapraszam do pisania.
Ivan Szmigelski

Ivan Szmigelski Market Analyst
Thomson Reuters

Ja mogę tylko dodać z własnego doświadczenia .
Jeżeli jedziecie od strony : Kraków, Tarnów i.t.d
To przez Korczowa w stronę Ukrainy też może być szybko.
Jedyny warunek być na granicę w godzinach 7,8 rano,
bo późnej od Krakowa do Lwowa jest mniej "dziurawa" droga.
Pozdrawiam
Ivan
P.s we Lwowie na razie warto omijać ulice Horodocka.
Od kościoła Elżbiety do "Fokstrota" jest ciężko jechać.
Maria  Pęczak-Ślusarczy k

Maria
Pęczak-Ślusarczy
k
Handel Zagraniczny/
Marketing/Consulting
/Księgowość

Ja jeżdże odstrony Krakowa i zwykle przekraczam granice w Korczowej (Krakovec)- zajmuje mi to ok. 1,5 h, tak że polecam! W drugą stronę jest już gorzej i wydaje mi się, że wszędzie trzeba stać w kolejce.
Jakub Łoginow

Austrii

W drugą stronę jest już gorzej i wydaje mi się, że wszędzie trzeba stać w kolejce.

Wszędzie, z wyjątkiem wspomnianej przeze mnie Ubli :) Ale wiem, to za daleko na południe i może być przydatnym rozwiązaniem jedynie dla tych, którzy przebywają w ukraińskich Karpatach lub wracają z Ukrainy do Zakopanego, Nowego Targu, Bielska-Białej itp.
Dorota Z.

Dorota Z. Business
Intelligence

A ja mam problem związany z przekroczeniem granicy w ogóle ;)

Lecę w piątek LOTem z Wawy (320zł w 2 strony, polecam) na 4 dni.

Mój paszport jest ważny do 5.07, czyli niecałe 2 m-ce od daty przylotu. Dzwoniłam do konsulatu, pani poinformowała mnie, że wprawdzie nie ma żadnego przepisu mówiącego o wymaganej ważności paszportu, ale wszystko zależy od Straży Granicznej.

W związku z tym mam pytanie: jak powinnam zareagować, gdy celnik nie będzie chciał mnie wpuścić? Czy mogę spodziewać się żądania łapówki?
Jakub Łoginow

Austrii

Możesz zblefować i powiedzieć, że masz to ustalone z polską ambasadą w Kijowie. I że mogą sobie zadzwonić i sprawdzić. Zazwyczaj działa.
Dorota Z.

Dorota Z. Business
Intelligence

Wpuścili bez problemu :) Celnik tylko zapytał, czy zdaję sobie sprawę, że za 2 m-ce kończy mi się paszport :)

Swoją drogą lotnisko we Lwowie to coś absolutnie wartego zobaczenia :DDorota B. edytował(a) ten post dnia 14.05.10 o godzinie 11:38
Marcin S.

Marcin S. BI Consultant, ETL
developer

witam,

bede wdzieczny za informacje czy dobrym pomyslem jest powrot ze Lwowa przez Korczowa w w najblizasza niedziele rano.
Ewenutalnie alternatywa.
Marcin S.

Marcin S. BI Consultant, ETL
developer

Przejazd UA-PL przez Korczowa, miniony czwartek, 03.06, okolo 19.30. Niecale 30 min lacznie na oba przejscia. Przed nami byly 4 samochody, ktore juz czekaly okolo 45 min.

Powrot PL-UA rowniez przez Korczowa, wczoraj (niedziela, 07.06), 9:55 do okolo 10:20 - czyli rowniez niecale 30 min. Przy czym w drodze powrotnej bylo wiecej samochodow okolo 12tu.
Olga Z.

Olga Z. tłumaczenia
pol-ukr-pol

Dorota B.:
A ja mam problem związany z przekroczeniem granicy w ogóle ;)

Lecę w piątek LOTem z Wawy (320zł w 2 strony, polecam) na 4 dni.

Mój paszport jest ważny do 5.07, czyli niecałe 2 m-ce od daty przylotu. Dzwoniłam do konsulatu, pani poinformowała mnie, że wprawdzie nie ma żadnego przepisu mówiącego o wymaganej ważności paszportu, ale wszystko zależy od Straży Granicznej.

W związku z tym mam pytanie: jak powinnam zareagować, gdy celnik nie będzie chciał mnie wpuścić? Czy mogę spodziewać się żądania łapówki?

Gdy 3 lata temu przkraczałam granicę (w Medyce), mój paszport tracił ważność za 2 tygodnie od daty wjazdu na Ukrainę. Polska celnicza zwróciła mi tylko uwagę, że powinnam wyrobić nowy paszport i bez problemu puściła dalej. Przy powrocie miałam już paszport nieważny (2-3 dni po wygaśnięciu jego ważności), ale też bez jakichkolwiek problemów wjechałam do Polski (z resztą takie jest prawo). I bez dawania łapówek się obeszło.
Jakub Łoginow

Austrii

Polski (z resztą takie jest prawo). I bez dawania łapówek się obeszło.

Od dawania łapówek to są "byznesmeni" z grupy "Ukraina" - ich ulubiony temat to kto, kiedy ile i za co wręczył łapówkę, połączony z narzekaniem, jacy ci Ukraińcy są skorumpowani :)

Jakub Ł.:
2. Niezmotoryzowanym polecam jedyne polsko-ukraińskie piesze przejście graniczne Medyka - Szehyni. Po akcji wiadomych służb z grudnia 2008, przejście zostało oczyszczone z przemytników i jest przyjazne dla turystów i innych uczciwych podróżnych. Ja, a także wiele innych osób, często podróżuję w ten sposób: pociągiem z Krakowa do Przemyśla, w Przemyślu wsiadam w busa do Medyki (odjeżdżają co pół godziny), przechodzę pieszo granicę (5 - 10 minut), w Szehyniach wsiadam w marszrutkę do Lwowa.

Witam, z Przemyśla odjeżdżają co pół godziny, a jeśli chodzi o marszrutke w Szehyniach to co ile odjeżdża? I czy bez względu na porę? Bo możliwe że będę granicę przechodzić w nocy. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
Bartłomiej Grabowski

Bartłomiej Grabowski Konstruktor,
Techmatik S.A.

czy w Korczowej przed światłami wyjeżdżając z Polski stoimy w jednej wspólnej kolejce? jest Szansa na ominięcie tej kolejki jako obywatel UE?

Nigdy nie miałem problemu http://trackmaster.pl/wygodny-transport-z-niemiec/ zawsze dotrę na czas.

Następna dyskusja:

Jak nie przekroczyć granicy

Wyślij zaproszenie do