konto usunięte

Temat: Jakie pytania zadają rekruterzy i jak prawidłowo na nie...

Moi Kochani,

spisałem chyba wszystkie pytania jakie mogą wystąpić na spotkaniu o pracę.
I zapraszam w wolnym czasie do dyskusji!

1/.Czy napije się Pan/pani czegoś może, wody, herbatki lub kawki ? A może ma Pan/ni ochotę zapalić papierosa?
2/.Czy może miał Pan/ni trudności ze znalezieniem siedziby naszej firmy?
3/.Dlaczego Pan/ni tak długo pozostawała bez pracy?
4/.Może Nam Pani opowiedzieć coś o sobie.
5/.Z CV wnioskuję, że pochodzi Pan/ni z małego miasteczka, jak się mieszka w takim małym miasteczku?
6/.Dlaczego postanowił Pan/ni zmienić miejsce pracy?
7/ Jakie są Pana/ni plany zawodowe?
8/: Jakie są Pana/ni oczekiwania w związku z zatrudnieniem w naszej firmie ?
9/Proszę opisać jakie cechy posiadał Pan/ni najlepszy przełożony ?
10/ Jak ocenia pan/pani postęp w swojej karierze zawodowej ?
11/Z jakimi ludźmi chciałby Pan/ni najbardziej pracować ? Jaki typ osobowości jest według Pani/na najłatwiejszy we współpracy, a jaki najtrudniejszy ?
12/.Co będzie Pan/ni robić za 10 lat?
13/. Proszę Nam powiedzieć jakie są Pana/ni silne strony a jakie słabe?
14/.Jakie są pana/pani największe sukcesy...proszę o nich opowiedzieć ?
15/.Co chciałby Pan/ni osiągnąć za 10 lat?
16/. Czy chciała by Pan/ni pracować na stanowisku swojego przełożonego?
17/.Dlaczego chce Pan/ni pracować w tej branży ?
18/.Co szczególnie wyróżnia Pana/nią spośród pozostałych kandydatów?
19/. Czym różni się Pan/ni od innych kandydatów aplikujących na powyższe stanowisko?
20/.Jakie umiejętności i czego by się chciał Pan/ni nauczyć pracując w Naszej firmie?
21/.Jak pan/pani ocenia siebie na tle innych osób starających się o pracę w Naszej firmie mających podobne kwalifikacje ?
22/.Proszę o pdanie kilku przykładów potwierdzających w praktyce Pana/ni pracowitość i wytrwałość oraz lojalność ?
23/.Ile dni pracy opuścił Pan/ni w ciągu ostatniego roku ?
24/.Proszę przedstawić Nam sytuację, w której pan/pani odniosła/ósł) porażkę w pracy ?
25/.Proszę opisać Nam ostatni Pani sukces w poprzedniej firmie?
26/. Czy umie Pani pracować w stresie i sobie Pani/an radzi z codziennym stresem w pracy?
27/.W jaki sposób konfiguruje sobie Pan/ni swoje plany, dotyczące wykonywanego projektu/procesu, jeśli zauważy Pan/ni, że coś nie układa się w planie, tak jak zostało to wcześniej zaplanowane ?
28/.Proszę opowiedzieć Nam o sytuacji, w której musiał Pan/ni uspokoić zdenerwowanego klienta.
29/.W jaki sposób organizuje sobie Pan/ni swój tygodniowy plan pracy i ustala terminy wykonania różnych zadań np. spotkań z klientem?
30/.Proszę rozważyć następującą sytuację : Pewnego wieczoru zostaje Pan/niw pracy po godzinach, jako jedyna osoba w biurze. Odbiera Pan/ni telefon, skierowany do przełożonego, do którego dzwoni jeden z przedstawicieli handlowych z pana/pani firmy. Jest on w trakcie spotkania z klientem i potrzebuje pewnych informacji, aby podpisać kontrakt. Jutro będzie już za późno. Pan/pani jest jedyną osobą, która może udzielić takich informacji, jednakże wykracza to poza pana/pani kompetencje. Jak się Pan/ni wtedy zachowuje i co robi?
31/.Które z Pana/ni umiejętności będą najbardziej przydatne na oferowanym przez Naszą firmę stanowisku pracy?
32/.Czego się Pan/ni obawia w czasie pracy na oferowanym Panu/ni stanowisku ?
33/.Jaką opinię wystawiliby Panu/ni przyjaciele ?
34/.W jakich warunkach pracuje się Pani/nu najbardziej efektywnie ?
35/.Czy klienci lubili Pana/nią i czy lubili z Panem/nią współpracować ?
35/. Jaki styl pracy Pani/n preferuje... indywidualny, czy zespołowy?
36/. Jaki Pani/na zdaniem styl zarządzania jest najbardziej efektywny i skuteczny?
37/. Proszę Nam powiedzieć co się podobało i nie podobało w poprzedniej pracy ?
38/. Czy lubi Pani wykonywać polecenia służbowe i w jaki sposób przyjmuje je Pan/ni do wiadomości?
39/. Ile chciałaby/łby Pan/Pani zarabiać?
-------------------------------------------------------

NAJNOWSZE PYTANIA KWIATKI:
-----------------na marginesie UWAGA!

UWAGA pytanie rekruterów zaczynają ewaluować i teraz pytanie:

Dlaczego chciałaby Pani/Pan odejść z obecnej pracy?

prymitywnie zamieniane ( kamuflowane ) jest UWAGA na takie:

Co zachęciłoby Panią/Pana do zmiany miejsca pracy?

lub klonik z cyklu:

Co w omawianym projekcie/stanowisku wydaje Pani/nu ciekawe/motywujące do rozważenie zmiany zawodowej?

dobre co ????
--------------------------------------------------------

40/.jakby przyszedł czarodziej i zamienił wszystkich ludzi w zwierzeta, to w jakie by ciebie zamienił?
41/.dlaczego studzienki kanalizacyjne sa okrągłe?

NASTĘPNE NAJNOWSZE PYTANIA KWIATKI:

42/Każdy Kandydat kłamie w swoim CV, a w którym miejscu w swoim CV Pan/ni skłamał/ła?"

pytanie o wynagrodzenie zaczyne ewaluować i teraz wybrzmiewa nieco inaczej...tym razem ktoś się nieco namęczył, aby w pytaniu stworzyć pozory realizmu czytaj...debilizmu :)))

43./ Co oferuje Pan w zamian, za wynagrodzenie które chciałby Pan otrzymywać?

...uwaga wydumana NOWOŚĆ z cyklu powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jestem :))))

44./ Kim Pan/Pani jest?”

i teraz nastepna wydumana konfiguracyjnie fraza, czyli zakamuflowana opcja rekruterska :)))

45./Jakie pytanie musiałbym Panu zadać, żeby dowiedzieć się o Panu jak najwięcej?

a teraz pytanie rodem z familiady :

46./Co powiedziałaby o Pani siostra, gdybyśmy ją zapytali co o Pani sądzi?

...uwaga coraz częściej pojawiają się pytania z tak zwanego " wywiadu behawioralnego " czyli...towarzysze rekrutanci zaczynają coraz częściej zaglądać do podręczników psychologii dla studentów...jednym słowem samo-edukują się, jak Zosie samosie i zaczynają słyszeć dzwony, a to że nie wiedzą z jakiego kościoła....eeeeeeeeeeee taaaam to nie ma znaczenia :)))

47./Proszę podać przykład sytuacji zawodowej, w której Pani / Pan pomógł komuś w wykonaniu jakiegoś zadania.

...następna ewaluacja pytania " o prażkach"...czli porażki małe fraszki , co odpowiesz takiś waszki :))))

48./Proszę podać przykład porażki i co Pan/Pani zrobił po jej odniesieniu?

UWAGA!!!UWAGA!!!UWAGA!!!
Pytanie podchwytliwe z cyklu sprytnie dyskryminujących i nie etycznych:

49./Jaki jest przekrój wiekowy osób zatrudnianych w Pana dziale i czy znalazły się osoby, które doczekały emerytury?

prawidłowe wybrane odpowiedzi podaję na stronie 5-tej

Pzdr DarioDariusz Szul edytował(a) ten post dnia 10.12.11 o godzinie 16:47
Mariusz Czerwiński

Mariusz Czerwiński Szukam pracy:
Diagnozy nadużyć
kredytowych, Audyty
umów k...

Ciekawy temat, lecz generalnie w połowie lat dziewięćdziesiątych nastała moda na kosztowne HRM.
Przypełzło to to, gdy zachodnie koncerny zaczęły rekrutować. Zaczęło się od namaszczania Poland-zarządów, albo Poland_general_dyrektorów, którzy tworzyli szkielety top i hight managmentu. Potrzebni byli więc jeszcze ludzie do roboty i się zaczęło. Trudno jest w naturalny sposób zarekrutować kilkaset, czy parę tysięcy ludzi w ciągu miesiąca, więc postawiono na rekruterów.

Powoli polscy przedsiębiorcy zaczęli papugować tych z za granicy, bo tak jest trendy, a poza tym lobbing HR-owski okazał się niezwykle skuteczny.

Metoda jest generalnie do d..y, bo jest strasznie kosztowna. Załóżmy, że masz Dario zlecić agencji rekrutacje managera z pensum 5000 PLN/miesięcznie. Musisz wybulić 10 000 - 15 000 PLN agencji.

Po jakiego grzyba mam wyrzucić w błoto co najmniej 10-15 tys. PLN, jeśli mogę zatrudnić pracownika na czas próbny. Za tydzień będę wiedział, czy się nadaje, czy nie, a kosztować mnie to będzie 1000 zł. Zresztą HR-owcy też mylą się i to częściej, niż można by sądzić.

Zresztą cały ten cyrk z HR jest do bani, "wyjadacz" wie, jak odpowiadać, a każdy bystry człowiek oszuka rekrutera. Leży to w jego interesie.
Zresztą nawet najlepsi HR-owcy odrzucają najgorszych i najlepszych kandydatów, bo obie te grupy nie mieszczą się w tabelkach psychologicznych. Tak jest najbezpieczniej, co nie znaczy, że najbardziej wartościowi kandydaci dostają robotę.

Każdy kandydat, który wymyka się ze standardów tresury korporacyjnej - zwyczajnie pada. Rekruter, czy prezes nie są nawet w stanie sobie wyobrazić, że można efektywniej pracować, niż to widzi prezes, czy rekruter z klapek na oczach.
Elżbieta Olimpia Jeznach

Elżbieta Olimpia Jeznach Lider projektu
"Businesswoman".
Pomysłodawczyni
magazynu ...

Na pierwszym roku pracowałam jako HRowiec. No właśnie już ten fakt, że osoba studiująca, bez większego doświadczenia zatrudnia ludzi ( raz nawet zdarzyło mi się rekrutować na stanowisko dyrektora finansowego) świadczy o tym, że te wszystkie agencje ( no dobra nie wszystkie), ale w większości to tylko liczą kasę. Teraz jak prowadzę własną małą firmę to wolę sama rekrutować niż komuś za to płacić. Choć nie ukrywam, że czasem chciałabym, że ktoś to za mnie zrobił....i wyszło masło maślane. Po prostu wszystko potrzebne ale z umiarem. Amen

konto usunięte

Nie ma chętnych na propozycje udzielania poprawnych politycznie odpowiedzi??? :D
Adam R.

Adam R. Running Wild

Arleta Z.:
Nie ma chętnych na propozycje udzielania poprawnych politycznie odpowiedzi??? :D
W weekend mogę napisać ale jak "złapię fazę" :))))))

konto usunięte

Ja też się zbiorę, powoli odpowiem na wszystkie pytania!
Ale dzisiaj jestem wykończony...i padam na pysk...

Pzdr Dario
Adam R.

Adam R. Running Wild

Dariusz Szul:
Ja też się zbiorę, powoli odpowiem na wszystkie pytania!
Ale dzisiaj jestem wykończony...i padam na pysk...

Pzdr Dario
Dario!
Tylko "podnoszenie ciężarów" może nam życie uratować :)))

Twoje zdrowie!

Obrazek
Adam R. edytował(a) ten post dnia 09.04.10 o godzinie 18:30

konto usunięte

Tak dobra whisky, albo bourbon stawia na nogi!

Powoli w miarę wolnego czasu napiszę skuteczne odpowiedzi na wszytskie pytania...

Zaczynam do pytania nr 1:

1/.Czy napije się Pan/pani czegoś może, wody, herbatki lub kawki ? A może ma Pan/ni ochotę zapalić papierosa?[b/]

ODPOWIEDŹ PRAWIDŁOWA:

W tym pytaniu, gdy na początku spotkania pojawia się pytanie: czy napije się Pani wody, kawki czy herbatki?

UWAGA: tu jest haczyk sprawdzający

Trzeba być bardzo ostrożnym z odpowiedzią, gdyż w
wielu " książkowych rekruterów" i właścicieli/prezesów/dyrektorów firm uważa, że szklanka wody, filiżanka kawy, czy herbatki może być zaakceptowana dopiero w dalszych szczeblach nawiązywania kontaktów i realacji.
Dlatego proponuję bezpieczne i profesjonalne wyjście z tej sytuacji i odpowiedzieć w taką frazą:
.../// dziękuję bardzo, ale narazie pozwolę sobie odmówić...może troszkę później...///...zachowujemy się dyplomatycznie i profesjonalnie, czyli odmawiamy nie odmawiając, czyli zostawimy sobie możliwość poproszenia o szklankę wody lub filiżankę kawy, ale troszkę później..., gdy rozmowa się rozwinie...i zacznie kleić, to ważne, gdyż taką odpowiedzią, w tym momencie tę "rozgrywkę" wygrywamy a piłka jest po stronie rekrutera!

Jeżeli chodzi o palenie papierosów, tutaj nie ma żadnych wątpliwości:
rezygnujemy, albo jeszcze profesjonalniej...mówimy , że nie palimy...nawet wtedy jeżeli...palimy!

----------------------------------------------------------

Pzdr DarioDariusz Szul edytował(a) ten post dnia 10.04.10 o godzinie 09:07

konto usunięte

PYTANIE 2
Czy miał pan/pani trudności ze znalezieniem siedziby naszej firmy ?

To pytanie pada najczęściej wtedy jak się troszkę spóźnimy na spotkanie o pracę, co może się prztrafić jeżeli mamy kilka spotkań w jednym dniu.

Jeśli już spóźniliśmy się na rozmowę, to staramy się uniknąć komentarzy dotyczących niedokładnych wskazówek dojazdu do budynku firmy. Trzeba wziąść na siebie odpowiedzialność za konsekwencje, które mogą nastąpić. Aby uniknąć niedomówień, podczas ustalania terminu spotkania zawsze trzeba umawiać się na
konkretną godzinę, nigdy na przybycie w czasie "od ---- do".

Należy odrazy przeprosić na spóźnienie:

np...../////....przepraszam bardzo za spóźnienie, powinienem był wziąć pod uwagę wzmożony w tych godzinach ruch na ulicach/korki. Jeżeli, życzą sobie Państwo to, możemy przełożyć nasze spotkanie na inny, dogodny dla Państwa termin. Wtedy z pewnością przybędę na czas.

------------------------------------------------------------

Pzdr DarioDariusz Szul edytował(a) ten post dnia 10.04.10 o godzinie 09:07

konto usunięte

PYTANIE 3
Dlaczego Pan/ni tak długo pozostawała bez pracy?

Tu trzeba ostrożnie!

Trzeba sobie dokładnie opracować rozsądne wytłumaczenie/otawrcie każdej przerwy w zatrudnieniu. Jeśli go nie mamy, jest mało prawdopodobne, że dostaniemy ofertę pracy...

Tu jest kilka wariantów odpowiedzi:

Wariant I

Poszukiwanie pracy traktuję jak poważny i profesjonalny proces w którym poszukuję pracodawcy o wysokiej kulturze biznesowej [pauza]...gdybym szukał/ła tylko KWITKA Z WYPŁATY to już dwno bym pracował/ła. Poszukuję jednak pracy w doskonałej firmie w której mógłbym/mogłabym wdrożyć w praktyce moje umiejętności, doświadczenie i w której mogłabym się też wiele nauczyć od Państwa.

Wariant II

Bardzo lubię swój zawód, aby pracować tylko dla pieniędzy [pauza]...ja chce pracować, aby się realizować i oddać serce i moje kompetencje dobrej firmie i Państwa firma właśnie pozwala mi wierzyć, że jesteście wymagającym zespołem, nastawionym na osiąganie prawdziwych efektów. To mi się podoba i chciałbym zostać członkiem takiego zespołu.

i tu przechodzimy do ataku i staramy się troszkę przejąć inicjatywę i zdajemy szybko, ale spokojnie takie pytanie:

Co powinienem zrobić, żeby dostać w Państwa firmie pracę?

ODPOWIADAJĄC i jednocześnie zadajemy taktyczne pytanie [ jesteśmy błyskotliwi ] w ten sposób odpowiadając na pytanie, "sprzedajemy" maszym rozmówcom komplement i elegancko i profesjonalnie przenosimy akcent z bycia bezrobotnym na to, w jaki sposób możemy udowodnić swoją niewątpliwą przydatność do pracy.
---------------------------------------------

Pzdr DarioDariusz Szul edytował(a) ten post dnia 10.04.10 o godzinie 09:42

konto usunięte

[b]Czy miał pan/pani trudności ze znalezieniem siedziby naszej firmy ?

To pytanie pada najczęściej wtedy jak się troszkę spóźnimy na spotkanie o pracę

Usłyszałam takie pytanie, z tym, że nie spóźniłam się.

Nastepnie HR poinformowała mnie, ze muszę kilka minut poczekać, to ona pójdzie po osoby, które powinny być przy rozmowie i zaproponowała wodę, kawę, herbatę. Poprosiłam o wodę i czekałam 5 minut aż Państwo przybędą, ale i tak z trzech osób HR udało sie przyprowadzić jedną, bo pozostałe "gdzieś sobie poszły"Arleta Z. edytował(a) ten post dnia 13.04.10 o godzinie 12:18

konto usunięte

Arleta Z.:
[b]Czy miał pan/pani trudności ze znalezieniem siedziby naszej firmy ?

To pytanie pada najczęściej wtedy jak się troszkę spóźnimy na spotkanie o pracę

Usłyszałam takie pytanie, z tym, że nie spóźniłam się.

Nastepnie HR poinformowała mnie, ze muszę kilka minut poczekać, to ona pójdzie po osoby, które powinny być przy rozmowie i zaproponowała wodę, kawę, herbatę. Poprosiłam o wodę i czekałam 5 minut aż Państwo przybędą, ale i tak z trzech osób HR udało sie przyprowadzić jedną, bo pozostałe "gdzieś sobie poszły"Arleta Z. edytował(a) ten post dnia 13.04.10 o godzinie 12:18

Arleto witaj w ten smutny dzień...

Nieraz specjalnie zostawiają kandydata samego, aby sprawdzić jak się zachowa.
Bywa, że w pokoju spotkań jest zakamuflowana kamera, więc trzeba uważać...

Ale w Twoim przypadku chyba chodzi o zwykły bałagan i brak decyzyjności, jeżeli z 3-ch osób przyszła tylko jedna, to raczej czarno to widzę...

Pzdr Dario

konto usunięte

Darku, czekamy na kolejne prawidłowe odpowiedzi:-)

konto usunięte

Agnieszka Nowotnik Klimas:
Darku, czekamy na kolejne prawidłowe odpowiedzi:-)

Pytanie nr 4/

Czy może Pan/pani powiedzieć Nam coś o sobie?

Najbardziej dyletanckie i amatorskie pytanie jakie może zadać rekruter.
Jest to jedno z mniej udanych pytań, ele bardzo często pada na spotkaniach o pracę.

Ważne ,aby mieć kilka wariantów odpowiedzi. Dlatego trzeba wcześniej przygotowane odpowiedzi, które nie powinny jednakże trwać dłużej niż dwie minuty.

Wprowadzenie:

Oczywiście jest to jedno z mniej udanych pytań, jednakże dość często zadawane na spotkaniach, gdy rekruterami są pracownicy firmy o małym doświadczeniu a staniowisko na jakie rekrutują raczej niższego szczebla. Ważne jest Joasiu, aby mieć wcześniej przygotowaną odpowiedź/opowieść/historię - warto mieć kilka wariantów otwarcia tego pytania, które nie powinny trwać dłużej niż 2 minuty.

Jeden z uniwersalnych wariantów odpowiedzi, na której można zbudować sobie inne warianty w zależności od specyfiki i specjalizacji firmy.
Wraiant, gdy szukamy pracy po dłuższej przerwie.

Wariant I

///...mam wysokie doświadczenie zarówno w sferze budżetowej jak również w prywatnej firmie i wielkiej koroporacji. Jestem skuteczna, dokładna i precyzyzyjnie wykonuję polecenia służbowe. Podczas przerwy aktywnie poszukiwałam i zabiegałam o pracę i dzięki temu zostałam właśnie zaproszona przez Państwa firmę

Wariant II

Jeśli zmieniasz miejsce pracy, nie zmieniając dotychczasowego kierunku kariery zawodowej, możesz odpowiedzieć w następujący sposób :

Moją karierę zawodowa rozpocząłem od pracy w ............... Początkowo pracowałam na stanowisku..............., ale szybko awansowałem. Następnie zaproponowano mi pracę w jednym z oddziałów/działów firmy na stanowisku kierowniczym. Skorzystałem z oferty. Aktualnie jednak firma, w której jestem zatrudniony zamierza zmienić swoją siedzibę i jej lokalizację, dlatego też jestem zainteresowana podjęciem pracy w państwa znakomitej firmie.

Wariant III

Jeśli zamierzasz zmienić kierunek swojej dotychczasowej kariery zawodowej, możesz odpowiedzieć następująco :

Po ukończeniu Uniwersytetu......... i uzyskaniu tytułu........ zacząłem pracować dla firmy........... Po .....[kilku] latach bardzo trudnej i odpowiedzialnej pracy zrezygnowałam. Znalazłem zatrudnienie w innej firmie, specjalizującej się w ......... W tej chwili firma ta zamierza zmienić dotychczasowy kierunek działalności i wycofać się z tego terenu ze względu na kryzys gospodarczy. Wobec zaistniałej sytuacji chciałbym podjąć pracę w państwa znakomitej firmie.

Pzdr DarioDariusz Szul edytował(a) ten post dnia 21.04.10 o godzinie 18:19

konto usunięte

Odpowiedź na na następne pytanie:

5/.Z CV wnioskuję, że pochodzi Pan/ni z małego miasteczka, jak się mieszka w takim małym miasteczku?

Pamiętać trzeba , że takie pytanie ma sprawdzić Twoją lojalność w stosunku do miasta swojego urodzenia i ma pokazać/wykazać jaka będzie lojalność w stosunku do firmy w której chcesz pracować!

Pamietajcie, jeżeli mieszkacie w najgorszym miejscu na świecie, gdzie diabeł mówi do widzenia, to od dziś zaczynasz myśleć pozytywnie i nawet jeśli uważasz, że mieszkasz w najgorszym miejscu na ziemi to od dziś mieszkasz w najpiękniejszym miejscu na świecie.

Odpowiedź wariant I

Moje miasto to całkiem przyjemna miejscowość, chociażby dlatego, że nie potrzebuję samochodu żeby przemierzyć miasto z jednego końca na drugi. Poza tym miejscowość ta jest położona w wyjątkowo malowniczym i przepięknym terenie, a dobre połączenie komunikacyjne ułatwia dojazdy do okolicznych większych miast.

Odpowiedź wariant II

Moja miejscowość na najpiękniejsze miejsce na świecie i jest tam tak pięknie, że aż dech zapiera - szczegolnie na wiosnę. Zapraszam Państwa do odwiedzenia tych miejsc a szczególnie mojego przepięknego miasteczka, gdzię się urodziłem/łam

Pzdr DarioDariusz Szul edytował(a) ten post dnia 22.04.10 o godzinie 10:34

konto usunięte

Pytanie 6

Dlaczego zmienia pan/ni obecną pracę lub dlaczego zdecydował się pan/ni na zmianę poprzedniej pracy ?

To pytanie to test, dlatego trzeba być konsekwentnm do bólu.
Trzeba dokładnie pamiętać co się napisało w LM i CV.
Jeżeli jeszcze pracujesz, lub jesteś w trakcie wypowiedzenia, najlepiej, aby obydwie historie - twoja i twojego pracodawcy, pokrywały się ze sobą. W przypadku, gdyby ktoś wpadł na pomysł sprawdzenia Twoich referencji, to twoje słowa muszą mieć pokrycie w faktach.

UWAGA:

Na takie pytania odpowiadamy i utrzymujemy pewny ton i tembr głosu oraz mocny kontakt wzrokowy z rozmówcami i podkreślaniu/akcentowaniu w swoich wypowiedziach wszystkich pozytywnych walorów, doświadczeń i okoliczności związanych z wcześniej wykonywaną pracą, nawet gdy przyczyną zakończenia pracy było zwolnienie/wymówienie przez byłego pracodawcę.Staramy się nie kłamać, ale jeżeli chcemy coś " podrasować" to robimy to odważnie bez opuszczania wzroku pamiętaj o super kontrolowaniu emocji i tego, co mówisz i w jaki sposób wyrażasz swoją opinię ...uważaj na ręce i nogi! Nie machaj rękami i nie szuraj nogami pod stołem.

Pracodawcy, którzy prawdopodobnie nie będą w stanie lub nie zechcą podjąć się próby zrozumienia faktycznych okoliczności towarzyszących wydarzeniom, które miały miejsce w poprzednim miejscu pracy, będą nastawieni przede wszystkim na twoje osiągnięcia i doświadczenia w poprzedniej pracy.

Co zadecydowało o tym, że postanowił pan/pani zmienić miejsce pracy ?

Możesz posłużyć się przedstawionymi poniżej przykładami/wariantami:

Wariant I

Zmiana profilu działalności firmy.
Zmiany technologiczne/produktowe i procesy zachodzące w czasie moejej byłej pracy spowodowały, iż produkt firmy XYZ, w której obecnie pracuję, jest już przestarzały. Obawiam się, że firma zacznie wycofywać się z rynku co spowodowało, że muszę zadbać o dlaszy mój rozwój i pracę w nowej firmie.

Wariant II

Zmiany organizacyjne. Firma, dla której pracuję, zamyka swoją działalność.
Została zakupiona przez inwestorów zagranicznych.
Nastąpiła restrukturyzacja przedsiębiorstwa.

Wariant III

Firmia zmienia miejsca wykonywania swojej działalności biznesowej i np. przenosi swoją działalność do Krakowa, dlatego w takiej sytuacji moja dalsza praca w tej firmie wiązałaby się z koniecznością zmiany miejsca zamieszkania a także zmiany miejsca pracy przez moją rodzinę, małżonkę, partnerkę, etc.

Pzdr DarioDariusz Szul edytował(a) ten post dnia 01.05.10 o godzinie 14:31

konto usunięte

Następne pytanie:

7/ Jakie są Pana/ni plany zawodowe?

Wprowadzenie:

Gdy pada takie pytanie, aby skutecznie odpowiedzieć trzeba sobie wcześniej omówić i przygotować praktyczny case z odpowiedzią, który musi sprawiać wrażenie realnego i zarazem praktycznego.
Opowiedziany powinien być ciekawie, błyskotliwie i z uśmiechem.
Przypominam o kontakcie wzrokowym z romówcą/rozmówcami.
Odpowiedź powinnna ścisła i podoban do biznes planu...

Przykładowa odpowiedź:

zadał Pan/ni ważne pytanie oczywiście mam ściśle i precyzyjnie przygotowany mój osobisty biznes plan, który napewno uda się zrealizować [ pauaz ] dlatego szukam pracy, w której miałbym/miałabym szansę się zrealizować zawodowo i w której miałbym/miałabym możliwość pełnego wykorzystania moich dotychczasowych umiejętności i doświadczenia oraz zdobycia nowego.

Pzdr DarioDariusz Szul edytował(a) ten post dnia 01.05.10 o godzinie 13:57

konto usunięte

No dobrze, a co jeśli zmieniam pracę, bo nie przedłużono mi umowy i pracowałam tylko miesiąc? Jak odpowiadać w takiej sytuacji? To nie wygląda dobrze...

konto usunięte

Edyta K.:
No dobrze, a co jeśli zmieniam pracę, bo nie przedłużono mi umowy i pracowałam tylko miesiąc? Jak odpowiadać w takiej sytuacji? To nie wygląda dobrze...

Nie wyglada tak źle jak by się wydawało...w gorszej sytuacji się jest , gdy wylatuje się po 3 miesiącach.

Tu zawsze można odpowiedzieć, że ze względu na różnice pomiędzy propozycją i wcześniejszymi ustaleniami z pracodawcą dotyczących mojego zakresu obowiązków a faktami, które zastałam w firmie były poważne rozbieżności co spowodowało, że doszałam/doszedłem do wniosku, że mijały się one z wcześniejszymi ustaleniami, dlatego nie przedłużyłem/łam umowy na dalszy okres ztrudnienia.

Pzdr DarioDariusz Szul edytował(a) ten post dnia 10.05.10 o godzinie 15:50

konto usunięte

Edyta K.:

Edytko, po pierwsze wazne byś była szczera w procesie rekrutacji. Każdy przypadek jest inny. Wnioskuje z Twojego Cv, że to i Tobie sie przydażyło... branża "słuchawkowa"... może warto powiedzieć, że po prostu miałaś zupełnie inne wyobrażenie tego stanowiska, że szukasz pracy, w której będziesz sie rozwijać, że pracodawca obiecał dobre szkolenie wdrażające a skończyło się na parogodzinnej gadce przy soczku... że szukasz Szefa, który zarazi Cie pasją do danego zawodu a nie będzie tylko zamykać się w pokoju i żądał wyników...

Wyślij zaproszenie do