Jakub P.

Jakub P. Dyrektor Generalny,
Inżynier
bezpieczeństwa
pożarowego, S...

Witam,

czy są różnice w bieganiu na bieżni a na zewnątrz?

oczywiście pomijając sam fakt oddychania świeżym powietrzem, choć w centrum Krakowa trudno mówić o zupełnie świeżym powietrzu :)

Generalnie chodzi mi o to czy bieganie na bieżni ma takie same zalety jak na zewnątrz ?

konto usunięte

Nie ma :)
Na bieżni to ona kontroluje Ciebie/Twój ruch/tempo, w terenie sam musisz o tym myśleć.
No i sporą różnicą jest też kwestia podłoża - w terenie jest dużo bardziej urozmaicone, więc i wysiłek mimo wszystko bardziej wszechstronny.
Dla mnie to dwa zupełnie różne typy aktywności, bieżnię uważam za ten łatwiejszy.
Tomasz Grycner

Tomasz Grycner ACCA, biegły
rewident

Absolutnie zgadzam się z Izabelą. Bieganie na bieżni jest o niebo lżejszą formą biegania. Zauważ, że na bieżni raczej musisz kontrolować "podskoki" aniżeli samemu wysilać się i myśleć o odbiciu się do przodu...

Spróbuj jak chcesz pobiegać trochę po bieżni a później wyjdź na zewnątrz - dwa różne światy :)
Jacek P.

Jacek P. Account Manager |
Lee Hecht Harrison
DBM Polska

witam,
generalnie bieżnia jest dobra na zimową aurę i na trening w którym biegasz interwały w różnych prędkościach( dla początkujących trudno jest ustalić tempo biegając na dworze).Na powietrzu biega się zdecydowanie szybciej ( tak ok.0,5 km godzinę)- sprawdzałem na sobie.
Każda forma ma zalety i wady cóż spróbuj obu form i wybierz najbardziej Ci pasująca. Ja kiedy s tylko na bieżni biegałem teraz wracam do biegania na świeżym powietrzu - jeśli takowe można w centrum miasta znaleźć :)
Przemysław Załęcki

Przemysław Załęcki Kierownik Utrzymania
Ruchu (Maintenance
Manager)

Hej!

Dla mnie tragedia. Całkowicie nie mogłem zapanować nad tętnem i dodatkowo strasznie nudno. Na dzień po bieżni nogi mnie tak bolały... Nigdy więcej!

Pozdrawiam ciesząc się nadchodzącą wiosną.

Przemek
Grzegorz Zwierzchoń

Grzegorz Zwierzchoń Instruktor LA,
Współwłaściciel:
sklepu 50-tka i
kwiaciarn...

Witam!
Różnic Biegania na bieżni mechanicznej a na powietrzu (lub hali z tartanem ) jest wiele!
Jak dla mnie najważniejsza jest ta że zupełnie jest inna technika biegu! I co najważniejsze jest to często pomijane podczas dyskusji. Sam tylko raz widziałem osobę prawidłowo biegającego po bieżni mechanicznej ( nie licząc filmów instruktażowych ) Sam nie potrafię biegać na tej maszynie dlatego częściej wykorzystuje ją do chodzenia.
Ma też zalety więc nie ma odpowiedzi jednostronej.
Pozdrawiam

konto usunięte

Według mnie nic nie zastąpi biegania w terenie...nawet bieżnia. Teren jak sami wiecie może być różny, dlatego chcąc nie chcąc pracują różne partie ciała i mięśnie.
Na bieżni plusem jest to, że mamy przeliczony dystans jaki wykonaliśmy oraz można korzystać z niej w pogodę czy nie pogodę, przy oglądaniu ulubionego serialu, filmu etc.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Grzegorz Zwierzchoń:
Sam tylko raz widziałem osobę prawidłowo biegającego po bieżni mechanicznej ( nie licząc filmów instruktażowych )

Grzegorz, a możesz zapodać jakiś film instruktażowy dotyczący biegania po bieżni? Z góry dziękuję.
Tomasz S.

Tomasz S. Digital Marketing/
Recruitment/
Management,
www.staskiewi...

Zalety biegania na bieżni:
+ można biegać niezależnie od warunków
+ kontrola prędkości i tętna
+ ćwiczenie z innymi

Wady:
- pracują trochę inne grupy mięśni niż w bieganiu terenowym
- duszno
- nużąco
- brak oporu powietrza
- brak hartowania się w różnych warunkach pogodowych

No i bieżnie zazwyczaj podają prędkość (w km/h) podczas gdy dużo precyzyjniej jest patrzeć na tempo (w min/km)

konto usunięte

Ja nie znoszę biegać na bieżni. Korzystałem z niej jedynie, jak pogoda naprawdę nie dawała żadnych szans na wyjście w teren. Dla mnie podstawowa różnica jest taka, że na bieżni prawie w ogóle się nie męczę - po 10 km w 60 min na urządzeniu jestem prawie niespocony, a w terenie czuję, że żyje.
Jakub P.

Inżynier
bezpieczeństwa
pożarowego, S...

Ja wiem jak to jest bo nie raz biegam w terenie, z tym obecnie chodzę do klubu i jako jeden z elementów treningu robię interwałowy bieg na bieżni...dla mnie jest ok i nie mam problemów z bieżnią a wcale lekki nie jest, zwłaszcza że raczej używam ustawień bieżni typu "hill" czyli obciążenie w biegu jest znacznie większe tak jak pod górę.

Wiadomo jest że bieg w terenie jest dużo bardziej korzystniejszy a przy okazji nie ma monotonii, chciałem tylko poznać opinie czy aby bieganie na bieżni przynosiły korzyści podobne.

A tak przy okazji, ile powinien trwać bieg aby przynosił efekty, w chwili obecnej pracuję nad spalaniem nadmiernej a zarazem niechcianej tkanki tłuszczowej :)

Czy w takim przypadku trening interwałowy jest najlepszy ? oczywiście pomijając inne ćwiczenia, diety itp.
Monika P.

Monika P. Trener /z
doświadczeniem w
komunikacji
wewnętrznej, EB /
...

Dla mnie bieganie na bieżni, to jak lizanie cukierka przez papierek:) Czyli bieżnia zabija wszystko, co w bieganiu lubię:) I tez uważam, że to dużo łatwiejsza forma. Tak ja to odczuwam
Krzysztof H.

Krzysztof H. Odważni nie żyją
wiecznie ale
ostrożni nie żyją
wcale !!!

Jakub P.:
A tak przy okazji, ile powinien trwać bieg aby przynosił efekty, w chwili obecnej pracuję nad spalaniem nadmiernej a zarazem niechcianej tkanki tłuszczowej :)

Czy w takim przypadku trening interwałowy jest najlepszy ? oczywiście pomijając inne ćwiczenia, diety itp.
Trening interwałowy jest najlepszy na zbędne kg i możesz z nim jechać maksymalnie do pól godzinki.
Z własnego doświadczenia bardzo cenię normalny bieg 30-40 min rano przed śniadaniem. Dla mnie był to strzał w "10" i dzięki niemu straciłem 1/4 masy:))) Oczywiście jak już spróbujesz tego rozwiązania warto zakupić BCAA.
Aaaa i trzeba pamiętać, że przy odchudzaniu odżywianie jest najważniejsze.
Jakub P.

Inżynier
bezpieczeństwa
pożarowego, S...

Monika P.:
Dla mnie bieganie na bieżni, to jak lizanie cukierka przez papierek:) Czyli bieżnia zabija wszystko, co w bieganiu lubię:) I tez uważam, że to dużo łatwiejsza forma. Tak ja to odczuwam

a ja myślałem że przy odchudzaniu cukierki odrzucamy, także lizanie przez papierek wskazane :)))) a ty namawiasz mnie żeby go odpakować ;)...nie traktuje bieżni jako ulubionej formy biegania ale jako element treningu

Krzysztof czy możesz podrzucić jakieś wskazówki co do odżywiania ? Ja obecnie codzień robię trening interwałowy 20-25 min i do tego basen, natomiast wolę robić to wieczorem ponieważ wiem że po treningu wracam do spania i nie kusi wieczorne dojadanie :) lepiej rano ?

a jak z tym BCAA ? L-karityna jest też pomocna ?

Sorry że zasypuje pytaniami ale walczę z nadwagą a nie jestem bardzo mocno w temacie :)
Krzysztof H.

Krzysztof H. Odważni nie żyją
wiecznie ale
ostrożni nie żyją
wcale !!!

Jakub P.:
Krzysztof czy możesz podrzucić jakieś wskazówki co do odżywiania ? Ja obecnie codzień robię trening interwałowy 20-25 min i do tego basen, natomiast wolę robić to wieczorem ponieważ wiem że po treningu wracam do spania i nie kusi wieczorne dojadanie :) lepiej rano ?

Sorry że zasypuje pytaniami ale walczę z nadwagą a nie jestem bardzo mocno w temacie :)
Lepiej rano bo wtedy spalasz tłuszczyk a wieczorem już jesteś po kliku posiłkach i najpierw pozbywasz się tego co zjadłeś.
Ważne, że się w ogóle ruszasz a i tak efekty przyjdą tylko troszeczkę dłużej się pomęczysz.
BCAA jest bardzo wskazane gdyż w skrócie zamienia tłuszcz w mięśnie i ochrania je szczególnie jak się biega na czczo(są dobre połączenia BCAA plus glutamina).
L-karitynę sobie odpuść!!!
Co do diety to sam wiesz co jesz i czego się od razu możesz pozbyć.
Liczy się regularność 3-4 posiłki bez podjadania tylko przekąski w stylu warzyw, orzechów czy suszonych owoców Sam znajdziesz to co lubisz:))
Warto poczytać w sieci co się je i na tej podstawie ustawić pod siebie.
Początki są najgorsze ale jak się człowiek przyzwyczai to już nie powróci do starych nawyków:))
Jakub P.

Inżynier
bezpieczeństwa
pożarowego, S...

Krzysztof H.:
Jakub P.:

Lepiej rano bo wtedy spalasz tłuszczyk a wieczorem już jesteś po kliku posiłkach i najpierw pozbywasz się tego co zjadłeś.
Ważne, że się w ogóle ruszasz a i tak efekty przyjdą tylko troszeczkę dłużej się pomęczysz.
BCAA jest bardzo wskazane gdyż w skrócie zamienia tłuszcz w mięśnie i ochrania je szczególnie jak się biega na czczo(są dobre połączenia BCAA plus glutamina).
L-karitynę sobie odpuść!!!
Co do diety to sam wiesz co jesz i czego się od razu możesz pozbyć.
Liczy się regularność 3-4 posiłki bez podjadania tylko przekąski w stylu warzyw, orzechów czy suszonych owoców Sam znajdziesz to co lubisz:))
Warto poczytać w sieci co się je i na tej podstawie ustawić pod siebie.
Początki są najgorsze ale jak się człowiek przyzwyczai to już nie powróci do starych nawyków:))

Dzięki za wskazówki, choć z tym ranem to mnie przybiłeś :) cała moja aktywność przypada na popołudnie i wieczór rano to ja zabity jestem :) ale przynajmniej będę próbował.

konto usunięte

Ja przeważnie też biegam rano, ale potem cały dzień zieeeewam i chce mi się spać. Ten stan przechodzi po 15-20 minutowej drzemce. Też tak macie?
Grzegorz Zwierzchoń

Współwłaściciel:
sklepu 50-tka i
kwiaciarn...

Magda K.:
Grzegorz, a możesz zapodać jakiś film instruktażowy dotyczący biegania po bieżni? Z góry dziękuję.
Jak tylko znajdę chwile to poszukam! tych które posiadam niestety nie mogę wrzucić do sieci ( licencja na to nie pozwala :( Ale widziałem kiedyś taki filmik na youtube gdzie jakiś trener opisywał i pokazywał właściwą technikę.

konto usunięte

Łukasz nawet 5 min odpoczynku podczas dnia pozwala odpocząć naszemu mózgowi i daje mu kopa na następne kilka - kilkanaście godzin, wystarczy nawet zamknąć oczy na kilka chwil, aby złapać 2 oddech, to często zwiększa też naszą kreatywność - idealne przed ważnym spotkaniem:) Jeśli Ci to pomaga rób tak dalej - polecam lekturę dotyczącą pracy naszego mózgu w szczególności jego półkul - pozwala to zrozumieć ten fenomen:)
Grzegorz Zwierzchoń

Współwłaściciel:
sklepu 50-tka i
kwiaciarn...

wtrącając 3 grosze do wątku pobocznego:
- trening interwałowy nie powinien być wykonywany każdego dnia! ( dla odchudzających proponuje przeplatać go treningiem długim a mało intensywnym - wybieganie powyżej 40 min )
- co do biegania na pusty żołądek ja jestem przeciwnikiem ale badania nie są jednoznaczne jedne podają ze to przeszkadza drogie że pomaga ( widocznie wszystko zależy od dopasowania do osoby- ale ja za bardzo bałbym się spalenia zamiast tkanki tłuszczowej swoich mięśni; polecam od razu po wstaniu przed treningiem porcie małego szejku białkowo - węglowodanowego)
- co do diety i wskazówek jak ja rozpisać samemu polecam
http://super-sylwetka.pl/dieta_zrob_to_sam.html
(ale czy to zastąpi własnego dietetyka ?)
pozdrawiam

Wyślij zaproszenie do