Temat: Przedstwaienie oferty

mam taka sprawę, chcę przedstawić nowemu klientowi innowacyjny pomysł i tu pojawia się problem - w jaki sposób moge zabezpieczyć się, że gdy przedstawię mu ten pomysł on nie zrobi tego z inna firmą. Będzie miał podany pomysł na talerzu i zacznie szukać nowego wykonawcę a ja zostanę z pomysłem w kieszeni. Powiedzcie jak moge się zabezpieczyć, czy istnieje jakaś klauzula lub zapis który moge umieścić w ofercie żeby być pewnym że mój "klient" nie zrobi tego z kimś innym.
Proszę o pomoc.
Arkadiusz Dudkiewicz

Arkadiusz Dudkiewicz radca prawny,
rzeczoznawca
majątkowy, doradca
podatkowy, ...

Witam,

propozycje są 2 - rozbudowana umowa o zakazie konkurencji i obowiązku zachowania poufności oraz kary umowne zabezpieczone dodatkowo art. 777 k.p.c.

Pozdrawiam,

Arkadiusz Dudkiewicz
Waldek Sikorski:
mam taka sprawę, chcę przedstawić nowemu klientowi innowacyjny pomysł i tu pojawia się problem - w jaki sposób moge zabezpieczyć się, że gdy przedstawię mu ten pomysł on nie zrobi tego z inna firmą. Będzie miał podany pomysł na talerzu i zacznie szukać nowego wykonawcę a ja zostanę z pomysłem w kieszeni. Powiedzcie jak moge się zabezpieczyć, czy istnieje jakaś klauzula lub zapis który moge umieścić w ofercie żeby być pewnym że mój "klient" nie zrobi tego z kimś innym.
Proszę o pomoc.

No tak ale nie ma tutaj mowy jeszcze o umowie, tylko przedstawienie ciekawej oferty ;)
jak zabezpieczyć swój pomysł bez używania patentu

konto usunięte

Temat wałkowany już kilkukrotnie..

1. Idziesz do notariusza i on spisuje Twoje oświadczenie (tj. Twój pomysł); lub
2. Spisujesz pomysł i wysyłasz do siebie mailem lub listem poleconym, kopertę odbierasz, nie otwierasz i chowasz w "bezpieczne miejsce".

Dodatkowo jak słusznie wskazano powyżej umowa o poufności, a jeżeli nie to, to oświadczenie że druga strona tego nie wykorzysta. A jak wykorzysta to kary umowne.

Pozdro,

o.

Dziękuję ;)

Następna dyskusja:

Definicja "oferty najkorzys...

Wyślij zaproszenie do