Magdalena
Kłos
pracownik pomocy
społecznej
konto usunięte
Temat: wznowienie postepowania spadkowego
Magdalena Kłos:
Witam, czy ktoś się orientuje jak napisać wniosek o wznowienie postępowania spadkowego?
Nie możesz wznowić postępowania spadkowego. Wzruszenie prawomocnego postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku może nastąpić albo przez jego uchylenie (art. 678 kodeksu postępowania cywilnego), albo przez zmianę (art. 679 i 690 § 2 k.p.c.). Uchylenie następuje wtedy, gdy osoba uznana za zmarłą (spadkodawca) żyje, zmiana zaś jest uzasadniona wówczas, gdy w postępowaniu spadkowym nie zostały ujawnione wszystkie osoby powołane do spadku, bądź to z ustawy, bądź z testamentu.
Jeśli domagasz się zmiany (np. należysz do kręgu spadkobierców, którzy nie zostali ujawnieni w postępowaniu spadkowym), to wnosisz o zmianę postanowienia xxx poprzez i stwierdzenie, że spadek nabli na podstawie ustawy (albo testamentu) osoby yyy w częściach takich to a takich.
W uzasadnieniu wniosku musisz wskazać na swój tytuł powołania do spadku i wskazać dowody (np. akt urodzenia w przypadku dziedziczenia z ustawy lub testament) oraz fakt, że nie byłaś powiadomiona o postępowaniu spadkowym.
konto usunięte
Jarosław Markieta:
Magdalena Kłos:
Witam, czy ktoś się orientuje jak napisać wniosek o wznowienie postępowania spadkowego?
Nie możesz wznowić postępowania spadkowego. Wzruszenie prawomocnego postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku może nastąpić albo przez jego uchylenie (art. 678 kodeksu postępowania cywilnego), albo przez zmianę (art. 679 i 690 § 2
Rozumiem, że postępowanie spadkowe dotyczy tylko ustalenia spadkobierców i ich udziałów w spadku. Jeżeli jest wątpliwość co wchodzi w schedę spadową ( jakie dobra lub obciążenia) będziemy mówili o tzw. dziale spadku. Czy w przypadku gdy w sprawie o dział spadku nie zostały ujawnione jakieś nieruchomości lub zostały one niewłaściwie rozdysponowane bez wiedzy i zgody części spadkobierców również można wnosić o zmianę na podstawie w.w art. kc?Krzysztof Kulczycki edytował(a) ten post dnia 24.03.10 o godzinie 18:32
konto usunięte
Krzysztof Kulczycki:
Jarosław Markieta:
Magdalena Kłos:
Nie możesz wznowić postępowania spadkowego. Wzruszenie prawomocnego postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku może nastąpić albo przez jego uchylenie (art. 678 kodeksu postępowania cywilnego), albo przez zmianę (art. 679 i 690 § 2
Rozumiem, że postępowanie spadkowe dotyczy tylko ustalenia spadkobierców i ich udziałów w spadku. Jeżeli jest wątpliwość co wchodzi w schedę spadową ( jakie dobra lub obciążenia) będziemy mówili o tzw. dziale spadku. Czy w przypadku gdy w sprawie o dział spadku nie zostały ujawnione jakieś nieruchomości lub zostały one niewłaściwie rozdysponowane bez wiedzy i zgody części spadkobierców również można wnosić o zmianę na podstawie w.w art. kc?Krzysztof Kulczycki edytował(a) ten post dnia 24.03.10 o godzinie 18:32
Jeżeli okaże się, że z jakichkolwiek przyczyn prawomocne postanowienie o dziale spadku nie objęło wszystkich istotnych składników, każdy ze spadkobierców może wystąpić w odrębnym postępowaniu o przeprowadzenie działu uzupełniającego co do składników, które nie zostały uwzględnione w orzeczeniu podziałowym.
W tym kierunku wypowiedział się Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 28 sierpnia 1986 r. III CZP 47/86. Uchwała ta dotyczyła co prawda podziału majątku między małżonkami, ale do tego podziału stosuje się odpowiednio przepisy o dziale spadku (art. 46 kro), dlatego też ta wypowiedź jest aktualna także w odniesieniu do działu spadku.
Magdalena
Kłos
pracownik pomocy
społecznej
nie chodzi tu o wielkość spadku a o to, że mój mąż został pominięty jako spadkobierca. Rodzina ojca mojego męża podzieliła majątek między siebie i nie zgłosili go jako spadkobiercy działo się to 10 lat temu i dowiedzieliśmy się o tym dopiero teraz. w tej sytuacji jaki wniosek mamy złożyć do sądu aby otrzymać jego część spadku?Tomasz L. adwokat
Magdalena Kłos:
nie chodzi tu o wielkość spadku a o to, że mój mąż został pominięty jako spadkobierca. Rodzina ojca mojego męża podzieliła majątek między siebie i nie zgłosili go jako spadkobiercy działo się to 10 lat temu i dowiedzieliśmy się o tym dopiero teraz. w tej sytuacji jaki wniosek mamy złożyć do sądu aby otrzymać jego część spadku?
tak jak napisał wyżej Jarek - wniosek o zmianę postanowienia w przedmiocie stwierdzenia nabycia spadku
Magdalena
Kłos
pracownik pomocy
społecznej
Dziękuję za pomoc. czy oprócz znaczka za 50 zł poniosę jeszcze jakieś koszty sądowe? Czy osobom które zataiły mojego męża jako spadkobiercę grożą jakieś konsekwencje jeśli zgłosimy to do prokuratury?konto usunięte
Magdalena Kłos:
Dziękuję za pomoc. czy oprócz znaczka za 50 zł poniosę jeszcze jakieś koszty sądowe? Czy osobom które zataiły mojego męża jako spadkobiercę grożą jakieś konsekwencje jeśli zgłosimy to do prokuratury?
Zgodnie z art. 671 kodeksu postępowania cywilnego § 1. Za dowód, że nie ma innych spadkobierców, może być przyjęte zapewnienie złożone przez zgłaszającego się spadkobiercę.
§ 2. W zapewnieniu zgłaszający się powinien złożyć oświadczenie co do wszystkiego, co mu jest wiadome:
1) o istnieniu lub nieistnieniu osób, które wyłączałyby znanych spadkobierców od dziedziczenia lub dziedziczyłyby wraz z nimi;
2) o testamentach spadkodawcy.
§ 3. Pod względem skutków karnych zapewnienie jest równoznaczne ze złożeniem zeznań pod przyrzeczeniem, o czym sędzia powinien uprzedzić składającego zapewnienie.
Zatem świadome zatajenie osoby powołanej do spadku i złożenie w tych warunkach nieprawdziwego zapewnienia spadkowego stanowi przestępstwo z art. 233 kodeksu karnego, za co grozi kara do lat 3.
Magdalena
Kłos
pracownik pomocy
społecznej
Rozumiem. A czy mój mąż jako osoba która zawiadamia o popełnieniu przestępstwa i jako osoba pokrzywdzona będzie informowana o postępach w sprawie i będzie mogła uczestniczyć w ewentualnych rozprawach sądowych?konto usunięte
Magdalena Kłos:
Rozumiem. A czy mój mąż jako osoba która zawiadamia o popełnieniu przestępstwa i jako osoba pokrzywdzona będzie informowana o postępach w sprawie i będzie mogła uczestniczyć w ewentualnych rozprawach sądowych?
O postępach w śledztwie nie. Natomiast zostanie poinformowany o wniesieniu aktu oskarżenia i wówczas będzie mógł złożyć oświadczenie o zamiarze działania w charakterze oskarżyciela posiłkowego. Jako oskarżyciel posiłkowy będzie stroną w postępowaniu przed sądem i będzie oczywiście miał prawo uczestniczyć w rozprawach.
Gdyby Prokuratura umorzyła z jakiś przyczyn postępowanie, to o tym także zostanie powiadomiony i będzie mógł wnieść na postanowienie w tym przedmiocie zażalenie.
Magdalena
Kłos
pracownik pomocy
społecznej
Wracając do tego wniosku nie bardzo rozumiem ten fragment: "Jeśli domagasz się zmiany (np. należysz do kręgu spadkobierców, którzy nie zostali ujawnieni w postępowaniu spadkowym), to wnosisz o zmianę postanowienia xxx poprzez i stwierdzenie, że spadek nabli na podstawie ustawy (albo testamentu) osoby yyy w częściach takich to a takich."Chodzi mi głownie o to postanowienie xxx, co ma być wpisane w to miejsce data postanowienia? I dalej czy muszę podać jaka to ustawa? jeśli tak to czy mogę prosić o jej treść?
Tomasz L. adwokat
Magdalena Kłos:
Wracając do tego wniosku nie bardzo rozumiem ten fragment: "Jeśli domagasz się zmiany (np. należysz do kręgu spadkobierców, którzy nie zostali ujawnieni w postępowaniu spadkowym), to wnosisz o zmianę postanowienia xxx poprzez i stwierdzenie, że spadek nabli na podstawie ustawy (albo testamentu) osoby yyy w częściach takich to a takich."
Chodzi mi głownie o to postanowienie xxx, co ma być wpisane w to miejsce data postanowienia? I dalej czy muszę podać jaka to ustawa? jeśli tak to czy mogę prosić o jej treść?
nalezy oznaczyć postanowienie przez podanie jaki sąd je wydał, jakiego dnia i jaką nosiło sygnaturę (np I Co 1234/10). wskazywanie ustawy ni jest wymagane
Magdalena
Kłos
pracownik pomocy
społecznej
Dziękuję bardzo za pomoc. Mam nadzieję, że sobie poradzę. Pozdrawiam
Magdalena
Kłos
pracownik pomocy
społecznej
Witam,ostatnio skorzystałam z rady Panów i chciała bym zapytać o zupełnie inną rzecz. Moja koleżanka ma problem. została oskarżona w pracy, można powiedzieć kradzież, ale nikt jeszcze nie przedstawił jej konkretnych zarzutów ani przede wszystkim dowodów na to. Koleżanka tak przejęła się sprawą i oskarżeniem, że wylądowała w w szpitalu, gdzie przy okazji wykryto jej szmery w sercu i od tej pory przebywa na zwolnieniu chorobowym. Jej pracodawca zlecił ZUS kontrolę, na której nie wykryto żadnych nieprawidłowości, ale pracodawca mimo tego wysłał jej wypowiedzenie pracy z trybem natychmiastowym podczas trwania jej zwolnienia chorobowego, uzasadniając je tym, iż ukradła pieniądze firmie. Czy pracodawca w tej chwili działa zgodnie z prawem?Magdalena Kłos edytował(a) ten post dnia 13.09.10 o godzinie 20:43Podobne tematy
-
Bezpłatne porady prawne » wznowienie postępowania spadkowego -
-
Bezpłatne porady prawne » Umożenie postepowania komorniczego- jak go uniknąć? -
-
Bezpłatne porady prawne » Wznowienie postępowania cywilnego-PILNA i wielka prośba -
-
Bezpłatne porady prawne » WZNOWIENIE SPADKU. -
-
Bezpłatne porady prawne » Sprawa w prokuraturze- wznowienie. -
-
Bezpłatne porady prawne » Wznowienie postępowania egzekucyjnego -
-
Bezpłatne porady prawne » opłaty za skargę o wznowienie -
-
Bezpłatne porady prawne » Czy spadkobierca odrzucający spadek jest uczestnikiem... -
-
Bezpłatne porady prawne » pytanie odnośnie prawa spadkowego -
-
Bezpłatne porady prawne » przewleklosc postepowania? Prosba o pomoc -
Następna dyskusja: