konto usunięte

Temat: "Bo w górach jest wszystko co kocham"

To przyroda jest tym co najczęściej decyduje o naszym przeżyciu.
Co zrobilibyście gdybyście się znaleźli w takiej sytuacji?
Wzywalibyście pomoc czy sami próbowali ratować...
http://www.planetagor.pl/blogs.php?action=show_member_...
(-temat ściągnięty z grupy góry:-)
Staszek K.

Staszek K. m. in. geograf

To zaskakujące, że wśród rad jakie udziela ten turysta, brak jest jakiegokolwiek wniosku dotyczącego poprawnego posługiwania się GPSem i mapą.
Oprócz tego w chwili zagrożenia mojego życia wyciąłbym (mimo parku) kilka gałązek z iglaków i zrobił sobie prymitywne rakiety.

konto usunięte

- Nie mieli odpowiedniego ubioru (podczas zimowych wypraw trzeba miec jakas balaklawe na twarz i najlepiej GOGLE - a zobaczcie jak wyglada autor na zdjeciu! A np. bedac w zeszlym roku na Kasprowym, gdzie mialem nieco wiekszy wiatr (120 km/h) nie mialem wiekszych problemow ze zjazdem ze szczytu, nie bylo mi zimno itd. A kolega, ktory mial tylko narciarska czapeczke i okulary, nie gogle, przezywal dramat, bo w zamieci gubil sie, wywracalo go itd. , byli za cienko ubrani (odmrozone palce). Plus za folie, jaka posiadali
- Nie mieli wystarczajacej ilosci pozywienia i picia (ciepłego) + energizerow.
- Nie znali dobrze góry (po zejsciu na odpowiednia strone MUSIELIBY trafic na szlak)
- Nie znali dobrze warunków zimowych (w sytuacji awaryjnej [np. brak łączności z GOPR] po zejsciu max 300-400 metrow w pionie, a Diablak ma duże stromizny, wiec nie szli by dlugo, warunki pogodowe uleglyby znacznej poprawie
- Nie mieli ni raków ni rakiet
- Mieli GPS a nie umieli sie nim prawidłowo posługiwać

+ Mieli pokorę dla gór
+ Mieli pojęcie o niebezpieczenstwie i nie wstydzili się zadzwonic po GOPR, nie rozdzielali się itd - NIE NAROBILI GŁUPOT!
+ Mieli kupę szczęścia (40 min na dotarcie GOPRowców, brak wypadków typu skręcenia, złamania itd)

Ergo: Ekstremalne warunki dotknęły średnio zaawansowanych (zimowo) turystów. Nie stracili głowy - wyszli cało. W sumie bardziej przygoda niż dramat.

PS:
Mnie dużo "prostsze" górki niz Babia (Gorce) nauczyły pełnego szacunku dla gór zimą. W lecie 2-godzinna trasa: Stare Wierchy - Turbacz, w warunkach zimowych niemal zegnalismy sie z zyciem.
A komorek wtedy nie było...

konto usunięte

Nie chcę się wymądrzać, bo to jeszcze istnieje cała masa okoliczności - których przecież roztrząsać nie jestem w stanie, bo nie znam - ale zawsze zastanawiałbym się nad przetrwaniem bez przemieszczania się.

Samo wędrowanie w ciężkich warunkach jest stresujące i deenergetyzujące. Wtedy też powstaje dużo kontuzji. Wtedy przebywa się nieustannie na otwartej przestrzeni - ergo: jest się poddanym destrukcyjnym oddziaływaniom wiatru, zimna i wilgoci. Ponadto okres czekania na Goprowców to już czas, który uciekł bez robienia czegokolwiek.

Wolałbym znaleźć zapadlinę, miejsce osłonięte przez nawis gałęzi, wykorzystać dodatkowe materiały (łącznie ze śniegiem) na stworzenie osłon, i tuląc się do siebie wszyscy by przeczekali najgorsze. Nawet do rana. Dla mało wtajemniczonych: mój opis jest daleko zbyt ubogi, aby osoby niedoświadczone mogły się na nim oprzeć!

Ciężko mi uwierzyć, że powroty do punktu wyjścia mogły być jedynie powrotami na szczyt, w miejsce najsilniej smagane wiatrem. Żadnego odejścia w bok?, lekko w dół?, lekko w jakiekolwiek osłony?

Nie wierzę, że w takiej sytuacji można nie wziąć lekkiego przecie palnika...!

konto usunięte

nie było mnie jeszcze na Babiej, ale próba zejścia ze szczytu to byłaby podstawa, do choćby pierwszej linii drzew...albo dobrze się zakopać i odpalić świeczkę (tak, wiem, oni nic nie mieli...turyści...).

Palnik w warunkach "szczytowych" nie miałby zastosowania,
do ogrzania się czy gotowania, musieliby stworzyć śliczny namiocik czy super osłonę od wiatru...z każdej strony....

Po co im był gps skoro z niego nie skorzystali?
Czemu nie byli odpowiednio ubrani?

Idąc na jednodniowy spacer, można chyba odpalić giepsa aby śledził naszą drogę, a wracać można nawet na czworakach gapiąc się w ekran przewodnika.

konto usunięte

Dobrze, że napisałeś iż nie byłeś na Babiej...ja byłem i to też zimą,
Przemysław F.:
nie było mnie jeszcze na Babiej, ale próba zejścia ze szczytu to byłaby podstawa, do choćby pierwszej linii drzew...albo dobrze się zakopać i odpalić świeczkę (tak, wiem, oni nic nie mieli...turyści...).
Przemek, w górach często nie ma czegoś takiego jak zejść do pierwszej linii drzew. Próbując takiego czegoś możesz wyłącznie zrobić sobie dużą krzywdę.

Palnik w warunkach "szczytowych" nie miałby zastosowania,
do ogrzania się czy gotowania, musieliby stworzyć śliczny namiocik czy super osłonę od wiatru...z każdej strony....
Diablak (Babia Góra) słynie z mocno porywistych wiatrów, teren jest skalisty. Będąc tam zima na grani nie było śniegu bo go wywiało, ale mniejsza z tym. Diablak jest górą na kilka godzin, do schroniska jest około 2 h w dół. Większość którą zastałoby tam załamanie chce zejść, więc nie bierze się ekwipunku biwakowego.>
Po co im był gps skoro z niego nie skorzystali?
Gps pokazuje drogę na przełaj, nie górski szlak - w tym wypadku niewidoczny. Szczerze to sam nie szedł bym w na niego:)
Czemu nie byli odpowiednio ubrani?
Brawura i brak wyobraźni!

Idąc na jednodniowy spacer, można chyba odpalić giepsa aby śledził naszą drogę, a wracać można nawet na czworakach gapiąc się w ekran przewodnika.
Pojedziemy pokażesz w naturze jak to zrobić :D
Staszek K.

"Gps pokazuje drogę na przełaj, nie górski szlak - w tym wypadku niewidoczny. Szczerze to sam nie szedł bym w na niego:)"

Darek, powiem brutalnie i wprost: Piszesz herezje. Więc pisz tylko o tym, na czym się znasz.

konto usunięte

Krzysztof J. Kwiatkowski:

Ciężko mi uwierzyć, że powroty do punktu wyjścia mogły być jedynie powrotami na szczyt, w miejsce najsilniej smagane wiatrem.
Nie wiem czy chodziliście w zimie po górach...Mnie się wydaje że wracali na szczyt bo zejście w inne miejsce groziło zapadaniem się w śniegu po pas. Myślę że pomyśleli sobie tu jest po pas śniegu więc wrócimy wcześniej było go mniej.
Taka zawieja naprawdę wykańcza psychicznie i fizycznie, brnięcie w śniegu po pas nie należy do najprzyjemniejszych-pokonanie 10 metrów może zająć godzinę...

Myślę że ich błędem było założenie że to 1 dniowy wypad...ale trudno stało sie...
Dobrym rozwiązaniem było by zaimprowizowanie rakiet-lecz to nie jest takie proste jak mogło by się wydawać...
Mieli szczęście że udało im się wezwać gopr...jednak nie wszędzie w Beskidach jest to możliwe...

konto usunięte

Staszek K.:
"Gps pokazuje drogę na przełaj, nie górski szlak - w tym wypadku niewidoczny. Szczerze to sam nie szedł bym w na niego:)"

Darek, powiem brutalnie i wprost: Piszesz herezje. Więc pisz tylko o tym, na czym się znasz.

Piszę to co widziałem, a urządzenie które mi pokazano nie pokazywało szlaku górskiego a coś "na przełaj"...ale co racja to racja :) na gpsach się nie znam :)

konto usunięte

Marek B H.:
Dobrym rozwiązaniem było by zaimprowizowanie rakiet-lecz to nie jest takie proste jak mogło by się wydawać...

Na szczycie Babiej nie ma z czego zrobic rakiet.
Do kosodrzewu jest sporo metrow w dol, a na dodatek lubi byc przykryty sniegiem.
Staszek K.

Zasada jest prosta:
Nie znam się - nie piszę.

A tak, to wprowadzasz tylko zamęt i błędne wyobrażenie o GPSach ludziom którzy jeszcze nie mieli z nimi styczności.

Z taką wiedzą jesteś kolejnym kandydatem "na bambus".
Staszek K.

Jerzy, na Babiej byłem kilkadziesiąt razy i to głównie w zimie, więc zweryfikuj swoją wypowiedź zanim ja to zrobię "brutalnie i wprost". :-)
Błażej Kostra

Błażej Kostra instruktor, Wolf
Centrum Szkolenia
Survivalowo
Specjalist...

Z Babiej zimą można zejść do linii drzew (kilka razy tam byłem). Faktycznie w ciągu chwili pogoda potrafi się tam zmienić diametralnie...
GPS - zależy jaki mieli, ale większość nowych i tych "średnio starych" ma funkcję wróć po śladzie. Jeśli GPS jest z mapą to nawet jak odpali się go to dopiero u góry powinno wystarczyć.
Jeżeli wiedzieli, że sami nie zejdą to dobrze, iż wezwali GOPR...
Ja pewnie bym nie wzywał tak szybko...

konto usunięte

Staszek K.:
Jerzy, na Babiej byłem kilkadziesiąt razy i to głównie w zimie, więc zweryfikuj swoją wypowiedź zanim ja to zrobię "brutalnie i wprost". :-)

Staszku - strasznie "radykalnie" podchodzisz do wpisow ;)

A co do kosówki na Diablaku w zimie ...
... bez LETNIEJ znajomosci, gdzie moze wystepowac, i bez LOPATY kosowke na Babiej trudno zlokalizowac ;)
Pisze to, bo tez na Babiej bywalem, w zimie tez...

A roznice w zdaniach moga wynikac na przyklad z tego, ze Ty byles, gdy wiatr mocno przewial snieg, odslaniajac kosodrzew a nawet kamienie, a zupelnie inaczej wygladac to moze, gdy snieg jest swiezy, a wiatr nie zdazyl "narozrabiac" ;)

Mam w domu zeskanowane stare slajdy - moze znajde jakies zdjecie, by pokazac "nagą" Babią ;) Mysle, ze "brutalnie i wprost" zweryfikowaloby Twoje zdanie ;)

:)

konto usunięte

Dariusz Goźliński:
Przemek, w górach często nie ma czegoś takiego jak zejść do pierwszej linii drzew. Próbując takiego czegoś możesz wyłącznie zrobić sobie dużą krzywdę.

Jak nie ma drzew to kopiesz nore i siedzisz. wlaczasz muza na uszy i spokojnie czekasz :)

Większość którą zastałoby tam załamanie chce zejść, więc nie
bierze się ekwipunku biwakowego.>

a kto mówi o ekwipunku biwakowym?
kilka drobiazgów, które zawsze muszą być w plecaku...
Gps pokazuje drogę na przełaj, nie górski szlak - w tym wypadku
niewidoczny. Szczerze to sam nie szedł bym w na niego:)

widocznie oni myśleli tak samo, dlatego gps leżał w kieszeni bezużytecznie :)
Pojedziemy pokażesz w naturze jak to zrobić :D

W każdej chwili...

...widzę, że ogranicza Cię wyobraźnia...bez niej ciężko przetrwać cokolwiek... :)

konto usunięte

Marek B H.:
Nie wiem czy chodziliście w zimie po górach...

Zdarzyło się... ;)
brnięcie w śniegu po pas nie należy do najprzyjemniejszych-pokonanie 10 metrów może zająć godzinę...

demonizujesz....trzebaby robić drzemki po drodze :)

Myślę że ich błędem było założenie że to 1 dniowy wypad...ale trudno stało sie...

Ich błędem było NIEPRZYGOTOWANIE....i mam nadzieję, że jednak się czegoś nauczyli.

konto usunięte

Przemysław F.:
Marek B H.:
Nie wiem czy chodziliście w zimie po górach...

Zdarzyło się... ;)
brnięcie w śniegu po pas nie należy do najprzyjemniejszych-pokonanie 10 metrów może zająć godzinę...

demonizujesz....trzebaby robić drzemki po drodze :)

Z calym szacunkiem, Przemek, wierze, ze "zdarzylo Ci sie" byc w zimie w gorach, ale widac miales ladna pogode ;)

Naprawde bywa, ze po 10 metrach masz DOSC, jak sie zapadasz tak, ze nogami nie siegasz ziemi i wisisz bezradnie na kroczu i plecaku ;)
A bohater przygody na Babiej mial wiatr 100 km/h - kto nie wie, czym to jest w gorach, niech sie lepiej nie odzywa. Najlepszy dowod, ze bylo NAPRAWDE CIEZKO to fakt, ze GOPRowcy ich sprowadzali nie do schroniska czerwonym szlakiem przez Mala Babia i Brone, nie na niebieski szlak (Płaj) w bezpiecznym lesie, ale na Krowiarki (najdluzsza trasa).
Sorki, musialo byc nielekko, no chyba, ze zaczniemy podwazac kompetencje chlopakow z GOPR :P

;)
Błażej Kostra

Błażej Kostra instruktor, Wolf
Centrum Szkolenia
Survivalowo
Specjalist...

Jedno jest pewne dla każdego granica jest gdzieś indziej... a stówka w górach to nie nadzwyczajne zjawisko (nie znaczy, że bezpieczne) ale akurat na Babiej dosyć często wieje. Wiatr trzeba wliczyć zawsze wchodząc na Babią...

Jedyne co mieli to szczęście.

I nic poza tym niestety.

konto usunięte

Jerzy K.:
Z calym szacunkiem, Przemek, wierze, ze "zdarzylo Ci sie" byc w zimie w gorach, ale widac miales ladna pogode ;)

Naprawde bywa, ze po 10 metrach masz DOSC, jak sie zapadasz tak, ze nogami nie siegasz ziemi i wisisz bezradnie na kroczu i plecaku ;)

zwróć uwagę na choćby jedną rzecz - jak mieli plecaki, to ważyły one max. 5 kg, co innego jak się maszeruje z 25kg plecarem...

A im większy śnieg tym łatwiej poruszać się podczas wichury, bo śnieg cię trzyma, a ty sobie powoli drobisz i przedzierasz się...
Z grupy wystawia się najmocniejszego, który toruje drogę dla następnych - potem tylko cierpliwość, samozaparcie i myśl o ciepłym posiłku. :)
A bohater przygody na Babiej mial wiatr 100 km/h - kto nie wie,
czym to jest w gorach, niech sie lepiej nie odzywa.

Przekaże tym co nie wiedzą :P
Sorki, musialo byc nielekko, no chyba, ze zaczniemy podwazac kompetencje chlopakow z GOPR :P

Ich kompetencji nie ważyłbym się podważać, nikt lepiej od nich nie wie jak należy się zachować w górach.

Następna dyskusja:

Dlaczego survival jest popu...

Wyślij zaproszenie do