konto usunięte

Temat: Reklama aptek Dbam o Zdrowie

Zobaczyłam wczoraj w telewizji i mam mieszane uczucia.
http://www.youtube.com/watch?v=pnJowk7w4qw
Czy nie uważacie, że starsze osoby mogą poczuć się nieco urażone?
Alicja Migda

Alicja Migda Art Director

Karolina B.:
Czy nie uważacie, że starsze osoby mogą poczuć się nieco urażone?

nie sądze by poczuły sie urażone,
niestety problem braku funduszy na leki jest dość powszechny wśród osób starszych

smutne jest tylko to że tym problemem powinno zając sie Państwo a nie DOZ - chociaż z dwojga złego lepiej żeby ludzie kupowlai te leki taniej w DOZie nix wogóle mieliby tego nie robić.

konto usunięte

Alicjo, nie chodzi mi o zniżkę. Jakis czas temu jedna z białostockich aptek z okazji otwarcia rozdawała bony na leki i od północy ustawiały się tam tłumy emerytów. Chodzi mi o odwołanie się do niemiłych wspomnień, historii, a na końcu przedstawienie staruszka jako niezaradnego, bez kasy i zdanego na laskę apteki w tym wypadku.Karolina B. edytował(a) ten post dnia 23.02.10 o godzinie 09:38

Karolino, masz trochę racji ale myślę, że babcię, która zastanawia się czy zjeść czy odłożyć na leki taka zniżka ucieszy. Myślę że bardziej urazi tych, którzy takiego problemu nie mają.
Dominik Szewior

Dominik Szewior decolights.pl

życie...

Dominik Szewior:
życie...

Dla niektórych to często jedynie wegetacja... Przykre.
Alicja Migda

Karolina B.:
Chodzi mi o odwołanie się do niemiłych wspomnień, historii, a na końcu przedstawienie staruszka jako niezaradnego, bez kasy i zdanego na laskę apteki w tym wypadku.Karolina B. edytował(a) ten post dnia 23.02.10 o godzinie 09:38

bez przesady nie sądzę aby kogo kolwiek ta reklama uraziła
i nie nazywałabym tego laską a nawet jeśli to łaska to lepiej byc na nią skazanym niż nie mieć leków wogóle.

konto usunięte

Zaznaczę raz jeszcze, że ja do zniżki nic nie mam, ale do sposobu w jaki zostal przedstawiony staruszek. Przeżyl wojnę, przeżyl PRL, byl swiadkiem przemian ustrojowych, a teraz nie ma siana na leki.
Lepszym sposobem byloby ukazanie calej sytuacji poprzez pryzmat korzysci. Np. babcia z dziadkiem udają sie na majówkę do pensjonatu, w którym spędzili miesiąc miodowy, bo zaoszczedzili dużo pieniędzy kupując leki ze zniżką w DoZ. Czy coś w ten deseń.Karolina B. edytował(a) ten post dnia 23.02.10 o godzinie 10:53
Alicja Migda

Karolina B.:
Zaznaczę raz jeszcze, że ja do zniżki nic nie mam, ale do sposobu w jaki zostal przedstawiony staruszek. Przeżyl wojnę, przeżyl II RP, byl swiadkiem przemian ustrojowych, a teraz nie ma siana na leki.
Lepszym sposobem byloby ukazanie calej sytuacji poprzez pryzmat korzysci. Np. babcia z dziadkiem udają sie na majówkę do pensjonatu, w którym spędzili miesiąc miodowy, bo zaoszczedzili dużo pieniędzy kupując leki ze zniżką w DoZ. Czy coś w ten deseń.

może i lepszym
jednak w tym przypadku wiekszoąc osób utożsami sie z głownym bohterem i reklama bardziej do nich dotrze.
czy ludzie Ci skorzytają z owych znixek czy nie to już inna sprawa, na 100% reklame zapamietają tak samo jak nazwe apteki a jak wiadomo apteka to stały punkt odwiedzin osób starszych - może od kolejnego miesiąca bedzie to własnie DOZ?

konto usunięte

Cały program dotyczy zakupów na osobę do wyczerpania limitu 500 PLN czyli 125 PLN zniżki i to wszystko. Nie będzie więcej. Bo limit jest przypisany do osoby i nieodnawialny. I tylko leki na recepte.

Dodatkowo DOZ chwali się że to inicjatywa pracowników, farmaceutów, etc. Czyli obcieli swoim ludziom zarobki (bo to per saldo oni zapłacą) żeby zwiększyć sprzedaż w targecie 75+

To nie jest żadna łaska. To wstyd że można prezentować taką hipokryzje i wspierać to obrazami wojny i komuny. Nie mając
o tym tak naprawde bladego pojęcia.

K.Konrad Ś. edytował(a) ten post dnia 23.02.10 o godzinie 10:11

W reklamie jest pokazana rzeczywistość i prawdziwa sytuacja w jakiej jest bardzo duża część starszych ludzi.
Majówka itp. ok - byłoby delikatniej ale prawdę każdy z nas zna, starsi ludzie niestety też - pomimo, że woleliby pewnie nogdy nie poznać. I niestety większość z nich zaoszczędzonych pieniędzy na zniżce nie przeznaczy na wyjazd a na wydatki codzienne.

Konrad Ś.:
Cały program dotyczy zakupów na osobę do wyczerpania limitu 500 PLN czyli 125 PLN zniżki i to wszystko. Nie będzie więcej. Bo limit jest przypisany do osoby i nieodnawialny. I tylko leki na recepte.

Dodatkowo DOZ chwali się że to inicjatywa pracowników, farmaceutów, etc. Czyli obcieli swoim ludziom zarobki (bo to per saldo oni zapłacą) żeby zwiększyć sprzedaż w targecie 60+

To nie jest żadna łaska. To wstyd że można prezentować taką hipokryzje i wspierać to obrazami wojny i komuny. Nie mając

K.

A widzisz - i to dużo zmienia. Od samego początku podejrzewałam, że coś w tej akcji nie gra i tak pięknie być nie może.
Bartosz M.

Bartosz M. Właściciel,
Gzoom.pl

Karolina B.:
Zaznaczę raz jeszcze, że ja do zniżki nic nie mam, ale do sposobu w jaki zostal przedstawiony staruszek. Przeżyl wojnę, przeżyl II RP, byl swiadkiem przemian ustrojowych, a teraz nie ma siana na leki.

No właśnie to jest wariant I, czyli życie za polską emeryturę.

Lepszym sposobem byloby ukazanie calej sytuacji poprzez pryzmat korzysci. Np. babcia z dziadkiem udają sie na majówkę do pensjonatu, w którym spędzili miesiąc miodowy ...

To już wariant nr II - życie za niemiecką, norweską, itd.. emeryturę.

konto usunięte

Przywoływanie smutnych wspomnień, by pokazać fałszywy, jak się okazało, altruizm jest szczytem podłości.

Nie znam się na systemie emerytalnym, ale czy osoby, które walczyły na wojnie (nie mówie, że każdy po 75tym roku życia walczył) nie mają przypadkiem wyższych emerytur?
Artur Mikucki

Artur Mikucki może czas na coś
nowego...

Ta reklama to dla mnie porażka. Granie na emocjach starszych ludzi jest niedopuszczalne. Co do tanich leków ma wojna lub okrągły stół?
Po za tym wymowa reklamy bardziej pasuje do czarnego PRu opozycji politycznej niż do rozsądnej firmy.
Klapa jak dla mnie.
Witek Kurdziel

Witek Kurdziel MOCNYSKLEP.PL,
MOCNYTRENER.PL,
MOCNYBLOG.PL

Bardzo dobre.
Patryk Rykała

Patryk Rykała copywriter, Słowa
trafiają w cel

Karolina B.:
Przywoływanie smutnych wspomnień, by pokazać fałszywy, jak się okazało, altruizm jest szczytem podłości.

Nie znam się na systemie emerytalnym, ale czy osoby, które walczyły na wojnie (nie mówie, że każdy po 75tym roku życia walczył) nie mają przypadkiem wyższych emerytur?

Droga koleżanko, na gazeta.pl znajdziesz tekst o reklamie Lukas Banku, w której pani rozmawia do swego lustrzanego odbicia. Według odbiorcy-felietonisty reklama w głupi i bezczelny sposób namawia, żeby żyć na kredyt. Jakie są konsekwencje życia na kredyt wiemy.
Trudno sobie wyobrazić, żeby marketing nie uderzał w cyniczny sposób. Będzie coraz bardziej brutalny. Prawo ewolucji.
mBank też np. wali konkurencję po łbie, Play też podszczypuje inne sieci.

Aha - iiiii sedno: ludzi starszych od dawna się ujeżdża na różne sposoby. Vide mistrz marketingu geriatryczno-emerytalnego - Radio Maryja.Patryk Rykała edytował(a) ten post dnia 23.02.10 o godzinie 12:35

Paweł L.

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

konto usunięte

Konrad Ś.:

Dodatkowo DOZ chwali się że to inicjatywa pracowników, farmaceutów, etc. Czyli obcieli swoim ludziom zarobki (bo to per saldo oni zapłacą) żeby zwiększyć sprzedaż w targecie 75+

K.Konrad Ś. edytował(a) ten post dnia 23.02.10 o godzinie 10:11

Zgadzam się z kolegą i dodam jeszcze kilka kwestii.

DOZ jakoś dziwnie wchodzi w target seniorów, choć dotychczas tę działkę pozostawiał Kwiatom Polskim. Nie sądzę, aby ta reklama znacząco zwiększyła sprzedaż w tej grupie docelowej 75 + bo ta grupa przyzwyczaiła się już do Kwiatów.
Mało tego. DOZ zmienia nieco taktykę, dotychczas wszelkie działania marketingowe szły w kierunku promocji zdrowia, budowania wizerunku apteki jako tej w której rzeczywiście sprzedaje się zdrowie niekoniecznie tanio. Bo tanio miało być w Kwiatach Polskich :) No ale jak to bywa z reguły największa sieciówka stała się zazdrosna o seniorów i nieudolnie próbuje ich odbić.
Z pierwszej ręki wiem też, że długo dyskutowano przed puszczeniem tej reklamy w świat, ale "krakuska" agencja obsługują DOZ jednak nakręciła no i nie wypadało zmieniać planów :)
Rafał S.

Rafał S.
http://www.little.co
m.pl

ktoś ma dostęp w tej chwili do TGI?
Co by było, gdyby okazało się, że taki osób jest w PL zaledwie około 200 000 z całej populacji?
jaka część mieszka w zasięgu/ma szansę skorzystać z oferty DOZ?

I co dwa powyższe kierunki rozważania oznaczają?

r.

Następna dyskusja:

Program Senior - apteki Dba...

Wyślij zaproszenie do