Temat: Pełna kopia dysku

Witam,

mam Acera Aspire 6930g z Windows Vista Home Premium. Zrobiłem sobie dyski odzyskiwania systemu (Recovery Disk). Laptop ma 4 partycje (10GB Recovery, 120GB C, 120GB D i * na jakąś tam jeszcze). Pierwsza i ostatnia są ukryte, dowiedziałem się, że z nich jest przywracany system.

Na czym polega mój problem?

- Recovery Disk instaluje tylko system Windows na pierwszej wolnej partycji
- Recovery Disk nie przywraca usuniętych partycji (przywracało np. w Toshibie Satelite a-300)
- Chciałbym zrobić kopię zapasową całego dysku (wszystkich partycji, ich rozmiarów, danych i ułożenia) ze stanu fabrycznego laptopa
- Chciałbym by kopia robiła się na mojej kieszeni USB
- Chciałbym usunąć wszystkie partycje i zainstalować sobie Ubuntu albo Archa
- Chciałbym mieć możliwość przywrócenia laptopa do stanu fabrycznego sprzed usunięcia partycji ukrytych i pozostałych

Czy da się to zrobić za pomocą linuksa czy muszę szukać jakiegoś rozwiązania spod Windows? Możecie mi coś polecić lub doradzić dla obu systemów?

konto usunięte

man dd
na upartego parted
albo partition magic np. pod windę ale to kosztowne jest.
Irek Słonina

Irek Słonina programowanie, bazy
danych i linuksy

najłatwiej:

dd if=/dev/sda of=/media/kieszen/backup_laptop.dd bs=128M

/dev/sda to dysk, który chcesz zarchiwizować. Jeśli nie wiesz czy to jest sda to:

dmesg|grep -i hd

/media/kieszen to punkt, w którym zamontowałeś dysk z kieszeni. Musi on mieć wystarczającą ilość miejsca aby pomieścić cały dysk laptopowy i musi być sformatowany systemem plików, który obsłuży tak duże rozmiary pliku.
`dd` kopiuje również puste bloki więc plik będzie miał 500GB jeśli jest to dysk 500GB-owy.

Jeśli nie masz tyle przestrzeni w kieszeni lub nie chcesz jej całej zapychać to jest `partimage`, w którym możesz wyklikać archiwum poszczególnych partycji. Kopiuje on tylko zajęte bloki i potrafi kompresować dane w locie więc jest dużo bardziej oszczędny jeśli chodzi o przestrzeń.
Oprócz partycji potrzebujesz jeszcze zachować ich układ:
http://www.partimage.org/Partimage-manual_Backup-parti...

konto usunięte

Najlepsza jest Clonezilla - http://clonezilla.org.
Robi kopię dysku, partycji, zachowuje statusy nietypowych partycji recovery, kopiuje dane ukryte pomiędzy mbr, usuwa pliki wymiany i hibernacji z obrazu, generuje sumy kontrolne, na życzenie buduje płytę bootowalną z obrazem właśnie stworzonego systemu.
Przy większej ilości kompów warto skorzystać z pakietu drbl - gdzie to samo masz za pomocą mechanizmu PXE (obraz można wrzucać na serwer samby, nfs'a, ssh, ftp, lokalny zasób, cokolwiek).
Sprawdzone z recovery: HP/Dell/Lenovo/Toshiba

Ze się bezwstydnie pochwalę: http://marcinbojko.wordpress.com/tag/drbl/

Samo dd, jak i w porozumieniu z partimage sprawy nie załatwi (po cóz nam 500gB śmiecia).
Irek Słonina

danych i linuksy

Marcin Bojko:
Samo dd, jak i w porozumieniu z partimage sprawy nie załatwi (po cóz nam 500gB śmiecia).

Partimage nie robi 500GB śmiecia.
Tak czy inaczej Clonezilla wygląda obiecująco.

konto usunięte

Tu jest opis "za rączkę":
http://forum.dobreprogramy.pl/tworzenie-partycji-recov...

Działa identycznie jak nortonowski ghost. :)

konto usunięte

Irek Słonina:
Marcin Bojko:

Partimage nie robi 500GB śmiecia.
Tak czy inaczej Clonezilla wygląda obiecująco.
Wybacz, skrót myślowy.
Clonezilla nie jest niczym innym jak inteligentnym zestawem sterującym dla narzędzi typu partimage,dd,ntfsclone.
Oczywiście, dd jako ostatnia deska ratunku - jasne, sam uzywałem.
Jednak do tego celu - recovery - przetestowałem DRBL'a, wdrożyłem go w wielu firmach - i jak do tej pory, jestem pod wielki wrażeniem tego jak działa.
Maciej Piotr P.

Maciej Piotr P. support "FreeBSD
Fanatic User"

Ja polecam g4u ( ghost for unix )

sprawdził się u mnie w pracy znakomicie klonuje zarówno partycje jak i cala strukturę dysku

a jak ktoś nie ma miejsca albo kolejnego hdd do klonowania może sobie zuploadować obraz dysku na ftpMaciej Piotr P. edytował(a) ten post dnia 16.02.10 o godzinie 09:58

konto usunięte

To jest to samo co LTSP ? Bardzo fajna sprawa :)Marceli Mielczarek edytował(a) ten post dnia 16.02.10 o godzinie 11:12

konto usunięte

To jest to samo co LTSP ? Bardzo fajna sprawa :)Marceli Mielczarek edytował(a) ten post dnia 16.02.10 o godzinie 11:13

konto usunięte

Marceli Mielczarek:

To jest to samo co LTSP ? Bardzo fajna sprawa :)Marceli Mielczarek edytował(a) ten post dnia 16.02.10 o godzinie 11:13
Chyba raczej rozwiązanie konkurencyjno-komplementarne ;)
O ile LTSP zapewnia jako podstawową funkcjonalnośc pracę terminalową, o tyle w DRBL'u jest to jedna z opcji - przy czym oferuje metody pracy STRICTE terminalowej (w pamięci/serwera), jak i metodę serwowania/montowania FS za pomocą TFTP i NFS'a ;)

konto usunięte

swietne musze sie zainteresowac :)

OK, wszystko ładnie pięknie, ale czy któryś z wymienionych programów/rozwiązań jest w stanie skopiować na nowy dysk plik obrazu?

Kiedyś używałem dosowego ghosta. Miałem zrobiony obraz dysku (2 partycje) i nagrałem go na większy dysk (niesformatowany). Ghost sam sobie utworzył partycje i wgrał dane. Nawet mbr ustawił tak jak był. A pozostałe wolne miejsce (jak pisałem dysk był większy) zostawił nienaruszone, niesformatowane.

Nie jestem jednak w stanie użyć dosowego ghosta, bo nie mam FDD w lapku.
Irek Słonina

danych i linuksy

Marek Bednarczuk:
OK, wszystko ładnie pięknie, ale czy któryś z wymienionych programów/rozwiązań jest w stanie skopiować na nowy dysk plik obrazu?

Nawet jeśli nie potrafi sam utworzyć partycji to w czym leży problem? Jaki problem uprzednio wybootować dowolny rescuecd i utworzyć na nim partycję?

konto usunięte

Marek Bednarczuk:

Kiedyś używałem dosowego ghosta. Miałem zrobiony obraz dysku (2 partycje) i nagrałem go na większy dysk (niesformatowany). Ghost sam sobie utworzył partycje i wgrał dane. Nawet mbr ustawił tak jak był. A pozostałe wolne miejsce (jak pisałem dysk był większy) zostawił nienaruszone, niesformatowane.

Nie jestem jednak w stanie użyć dosowego ghosta, bo nie mam FDD w lapku.
oczywiście że tak - do tego min. służy.
Podczas odtwarzania masz domyślne opcje - (zakładam scenariusz a) - dysk taki sam i scenariusz b - dysk mniejszy/większy)
a) używasz opcji - create partition table from image
b) używasz
- create partition table from image - na dysku mniejszym nie zadziała, na dysku większym zostawi odłogiem leżące free space
- recreate partition proportionaly - bez komentarza ;)
- recreate partition size manualy - chyba też ;)

Oczywiście przy odtwarzaniu na dysk mniejszy - warunkiem jest aby ilość danych nie przekraczała miejsca z punktu b).
To oczywiście odnosi sie do recovery DYSKU (restoredisk), natomias nic nie stoi na przeszkodzie abyś odtwarzał PARTYCJE z tegoż obrazu.
Ghost jest pięknym wspomnieniem sprzed 10 lat, ale niewiele więcej ;)

OK, Dzięki wielkie za pomoc. Poradziłem sobie clonezillą

OK, Dzięki wielkie za pomoc. Poradziłem sobie clonezillą
Krzysztof K.

Krzysztof K. Administrator
systemów IT i sieci
- otwarty na
propozycje...

CloneZilla tworzy mi bardzo duży plik obrazu dysku.
I mam problem bo system nie zajmuje więcej niż 4 gb a plik obrazu ma pojemność taką samą jak dysk.

Tak więc program robi obraz dysku wraz wolną przestrzenią na tym dysku.

Posiadam na tym dysku Ubuntu 10 z systemem plików EXT4.

Wiele opcji wybierałem i nie dało mi to efektu ( nie kożystałem z konsoli tylko z kreatora )

Czy wie ktoś jak to zlikwidować? Chcę mieć obraz dysku który spokojnie zmieści sie na płycie dvdKrzysztof Rusin edytował(a) ten post dnia 08.07.10 o godzinie 15:16

konto usunięte

Skorzystaj z najnowszej edycji Live opartej na Ubuntu - http://clonezilla.org/download/sourceforge/alternative...
Prawdopodobnie używasz starszej wersji traktującej ext4 jako unknown fs.
Jerzy Chawraj

Jerzy Chawraj Integration
Architect & Project
Manager, F. Hoffmann
- La...

Witam,

Polecam g4l (Ghost for Linux). Jest dostępny w wersji LiveCD.

Ciekawą funkcją jest możliwość zapisywania obrazu na serwerze FTP lub dysku sieciowym Windows.

http://sourceforge.net/projects/g4l/

Następna dyskusja:

Kopia dysku na USB

Wyślij zaproszenie do