Temat: wydajny komputer?

Drodzy forumowicze!

potrzebuję porady dotyczącej zakupu sprzętu, konkretnie wydajnego komputera do analiz GIS i (przede wszystkim) danych lidarowych.

konkretniej:
1. karta graficzna: geforce oferuje CUDA, ale czy jakikolwiek soft jest w stanie do wykorzystać? może bardziej opłaca się kupić Radeona HD 5850 niż GeForce'a GTX 275?

2. procesor: skłaniam się ku intelowi i procesorom i7. w podobnej cenie można jednak dostać Intel Core i7 920 2,66 GHz i Intel Core i7 860 2,80 GHz. Czym się różnią? Czy to dobry wybór?

3. dyski: myślę o macierzy, łącznie powiedzmy 1TB. czy lepszym rozwiązaniem jest macierz 4 dysków w raid 0/1, np 4 x 500gb, połączone tak, by dać łącznie 1tb, czy może dwa dyski po 1tb każdy, w macierzy raid 1 (przede wszystkim chodzi mi o bezpieczeństwo danych)?

pozdrawiam!
Dominik Mikiewicz

Dominik Mikiewicz maps made easy,
www.cartomatic.pl ||
cartoninjas.net

Zwróć uwagę przede wszystkim na płytę główną, która pozwoli ci na rozbudowę - mocniejsze procki, więcej ramu - im więcej slotów, tym lepiej (na chwilę obecną szukaj najszybszego ddr3 - chyba 1333 - i wkładanego do kompa po 3 moduły - tak podobno pracuje najoptymalniej). Nie koniecznie na hura musisz inwestować w najmocniejszy procesor, jeżei za te same środki możesz zakupić więcej ramu.

Jeżeli nie dysponujesz oprogramowaniem, które wykorzystuje CUDA, mozesz pewnie wybrać radeona. Zresztą ATI ma coś, co nazywa się stream. miał sie pojawić ostatnimi czasy openGL jako język zapewniający warstwę oddzielającą od sprzętu (pozwalający na wykonywanie kodu niezależnie od procesora), tak więc i ATI stream będzie za jakiś czas popularny w obliczeniach nie związanych z grafiką.

Dyski - nie ma znaczenia czy bedziesz miał 4 x 500GB (chyba że chcesz raid 0 + 1), czy 2 x 1TB, czy wręcz 2 x 2TB - te ostatnie dość drogie są wciąż. Po prostu zepnij sobie dyski przechowujące dane w minimum raid 1.

Do szybszego działania systemu dobrze by było dołożyć dysk systemowy jako oddzielny i również na oddzielny wyrzucić windowsowy swap file (z ustalonym rozmiarem z góry, bez przyrastania, co spowalnia IO z pliku wymiamy; zrób go conajmniej 2x ilość ramu, a mając duży dysk i większy rozmiar w niczym nie zaszkodzi) i katalogi TEMP

System x64.

To tak na szybko
Rafał N.

Rafał N. leśnictwo,

Mysle ze jezeli zalezy nam na szybkosci działania to komputer nalezy budowac pod konkretny soft, który będzie potrafił wykorzystać mozliwości sprzętu. Kupiłem 2 tygodnie temu komputer procek AMD Phenom II X4 965 Ram wlasnie DDR3 1333MHz itd Generalnie pan w sklepie gratulował mojemu synowi że tatuś taki sprzet kupuje.
I teraz mam wątpliwości
Czy ArcGIS potrafi uruchomic 4 wątki jakos nie widze zeby procesor jeczał z przepracowania.
System mam x64 i dlaczego program zostal zainstalowany jako x86? Czyzby nie był optymalizowany pod x64?
Grafika tez jest ciuchutka i nie ryczy jak przy najnowszych grach juniora.
Dominik Mikiewicz

Dominik Mikiewicz maps made easy,
www.cartomatic.pl ||
cartoninjas.net

Ponieważ nie jest napisany pod środowisko x64 i windows sobie emuluje x32. A grafika - musiałbyś nieźle tego Arca przycisnąć, żeby ci zagrzał kartę. Chyba że robisz jakieś wizualizacje 3d ;-)
Rafał N.

Rafał N. leśnictwo,

No dokładnie tyle sie domyślilem.

Następna dyskusja:

komputer do GIS

Wyślij zaproszenie do