Temat: Zalecane dawki BCAA i L-Glutaminy
Arkadiusz G.:
Tak rzeczywiście można sobie to łatwo policzyć o ile bierze się tylko BCAA i L-Glutamine. A poza tym to różni producenci różne dawki zalecają.
Gorzej jak bierze się jeszcze do tego np. białko, w którym też są aminokwasy BCAA i L-Glutamina i chce się policzyć dzienne spożycie każdego z tych aminokwasów.
Przybliżę problem.
- zjadam na śniadanie płatki owsiane z odżywką białkową
- przed snem zjadam odżywkę białkową na noc
- przed siłownią np. BCAA i po siłowni BCAA i L-Glutamina (o carbo nie piszę bo to wątek nie na ten temat ;) )
Pytanie: Ile gramów tego BCAA i L-Glutaminy w czasie okołotreningowym mogę zażyć skoro w porannej odżywce i odżywce na noc jest już określona ilość gramów tych aminokwasów.
Dlatego pytałem ile gramów na każde 10kg masy ciała można zjadać?
Karol Z.:
Arkadiusz G.:
Piotr Rozwadowski:
bcaa - 1-1.5g/10kg przed i tyle samo po treningu
glutamina - 2-2.5g/10kg po treningu
Chodziło mi o całodzienne rozkład tych suplementów a nie tylko okołotreningowo.
Jeśli np. dorzucam dodatkowo BCAA zaraz po przebudzeniu i L-Glutamine dodatkowo przed snem, to ile w sumie w ciągu dnia powinienem zażyć każdego z suplementów?
Nie wiem ile ważysz i ile spożywasz kal jednak tak jak mówiłem.
Jak masz osobno glutaminę i BCAA to możesz dawkę dostosować do swoich potrzeb. Każdy suplement jest liczony dla diety 2000kcal.
O to że w białku masz BCAA się nie martw. Rano możesz sobie odjąć od tego co wyliczysz na podstawie dawek swojego BCAA i glutaminy, które spożywasz osobno.
Natomiast na noc nie spożywaj białka bo to jest dość bezsensowny proceder :) Po pierwsze ze względu na BCAA które masz w białku, po drugie organizm potrzebuje w nocy węgli, a nie białka (ważne, że nie z każdego źródła, polecam brązowy ryż na noc z oliwą).
To zapewni Ci spokojny sen także i dobrą regenerację. Przez spożywanie węgli na noc będziesz mógł też przyswoić więcej białka rano co nie jest bez znaczenia dla trenującego.
Zagadnienie jest dość szerokie więc zalecam wypróbować przez np tydzień i powiesz jakie są rezultaty.