Taida Tarabuła

Taida Tarabuła dwa w jednym:
fotograf i
nauczyciel
akademicki

Temat: homoseksualizm

Marek Bronisław H.:
Joanna H.:
Marek Bronisław H.:
Joanna H.:
Marek Bronisław H.:
Dlaczego homoseksualiści nazywają swój związek małżeństwem?

nie nazywają - chcą związków partnerskich. Głosowaliście już na Gosię i Ewę? http://gosiaiewa.pl - Pomóżcie im się pobrać, a rezcie gejów i lesbijek zawalczyć o związki partnerskie.

Ale po co im te związki partnerskie-przecież jeśli się kochają, są razem...
Poco im błogosławieństwo państwa ?

To nie jest błogosławieństwo a jedynie równia praw. Skoro
Czyli konkretnie jakich praw?

Jak to jakich? Takich zwyczajnych jak choćby możliwość dziedziczenia, gdy jedna osoba umrze. Wyobraź sobie, że żyli ze 20 lat pod jednym dachem, jedno umiera, rodzinka nagle sobie uświadamia, że im należy się spadek, a partner zostaje na lodzie... Albo np. wspólne rozliczanie się z podatków, albo wspólne konto w banku lub możliwość starania się o kredyt na mieszkanie. Swoją drogą to samo dotyczy heteryków żyjących w związkach nieformalnych. Oni też są pozbawieni wielu "przywilejów". A tak moim zdaniem nie powinno być...

konto usunięte

Taida Tarabuła:
Marek Bronisław H.:
Joanna H.:
Marek Bronisław H.:
Joanna H.:
Marek Bronisław H.:

nie nazywają - chcą związków partnerskich. Głosowaliście już na Gosię i Ewę? http://gosiaiewa.pl - Pomóżcie im się pobrać, a rezcie gejów i lesbijek zawalczyć o związki partnerskie.

Ale po co im te związki partnerskie-przecież jeśli się kochają, są razem...
Poco im błogosławieństwo państwa ?

To nie jest błogosławieństwo a jedynie równia praw. Skoro
Czyli konkretnie jakich praw?

Jak to jakich? Takich zwyczajnych jak choćby możliwość dziedziczenia, gdy jedna osoba umrze. Wyobraź sobie, że żyli ze 20 lat pod jednym dachem, jedno umiera, rodzinka nagle sobie uświadamia, że im należy się spadek, a partner zostaje na lodzie... Albo np. wspólne rozliczanie się z podatków, albo wspólne konto w banku lub możliwość starania się o kredyt na mieszkanie. Swoją drogą to samo dotyczy heteryków żyjących w związkach nieformalnych. Oni też są pozbawieni wielu "przywilejów". A tak moim zdaniem nie powinno być...

Już teraz można spisać testament...Dla chcącego nic trudnego...

konto usunięte

Marek Bronisław H.:
tabu ?

Mam nadzieję że nie wylecę jak z pozostałych bez tabu?
Mam pytania...

Po co im dzieci?
Czy wśród gejów panuje heterofobia ?

A dlaczego nie mamy naszego związku nazywać jak nam się podoba?
Po to aby je wychować.
Nie. Wśród nas nie panuje heterofobia.

konto usunięte

Janusz Sztyber:
Marek Bronisław H.:
tabu ?

Mam pytania...

Po co im dzieci?

Bo ktoś dawno temu związek faceta i kobiety nazwał małżeństwem, do tego jesteśmy przyzwyczajeni. To tak jak by na rower od dziś zacząć mówić samolot...
Nie mam nic do tego jak geje nazywają się między sobą.
Nie podoba mi się że mniejszości próbują wymuszać coś na większości, gdy większość się z tym nie zgadza krzyczą dyskryminacja...
Joanna Małgorzata W.

Joanna Małgorzata W. Wiceprezes
Zarządu/Dyrektor
zarządzający J4J Sp
z o.o.

Uważam, że z powodu przepisów jak najbardziej powinni sie pobierac..jesli chca...pytanie na ile trwałe byłyby to małzeństwa...co do adopcji, nie akceptuje tego i co dziwniejsze wielu moich oprzyjaciół gejów również. Oni po prostu zdaja sobie sprawę z niertrwałosci swoich związków oraz z faktu, ze dziecko powinno czeprac z wzorcow meskich i żeńskich..
Nie ma w Polsce dyskryminacji tej grupy społecznej i najgorsze co mogą zrobić to biegać pod sztandarem Biedronia z zadaniami które deklarowane w tej formie wzbudzaja niechec a nawet agresję. Dużo wiecej załatwią bez tych idiotycznych manifestacji, zreszta oni sami tak uważają.Joanna W. edytował(a) ten post dnia 14.12.10 o godzinie 13:19
Piotr K.

Piotr K. "Żyj i daj żyć
innym"

Marek Bronisław H.:
Janusz Sztyber:
Marek Bronisław H.:
tabu ?

Mam pytania...

Po co im dzieci?

Bo ktoś dawno temu związek faceta i kobiety nazwał małżeństwem,

a ten ktos to jakis autorytet ze sie wszyscy mamy sluchac? Mial monopol na definiowanie zjawisk?

do tego jesteśmy przyzwyczajeni.

przyzwyczajenia sa zguba czlowieka bo hamuja w nim rozwoj/postep

To tak jak by na rower od dziś zacząć mówić samolot...

a rozrozniasz definiowanie zjawisk spolecznych od definicji materi?

Nie mam nic do tego jak geje nazywają się między sobą.
Nie podoba mi się że mniejszości próbują wymuszać coś na większości,

czy postulaty srodowisk homoseksualnych dazace do traktowania ich na rowni z innymi ludzmi sa dla Ciebie jakims zagrozeniem? Bo w ten sposob bedziesz 'wrogiem' kazdej mniejszosci ktora chce dla siebie takich samych praw przyslugujacych innym chocby srodowiska ekologow chcacych chronic lasy (tak przez Ciebie lubiane;-))

konto usunięte

piotr K.:
czy postulaty srodowisk homoseksualnych dazace do traktowania ich na rowni z innymi ludzmi sa dla Ciebie jakims zagrozeniem?

Nie traktował bym tego jako zagrożenie lecz walka o prawa które im nie przysługują...Takie prawa jak, dziedziczenie(można już zapewnić sobie spisując testament)

Dla mnie główną zaletą homoseksualistów jest to że różnią się oni od reszty społeczeństwa...Walka o prawo do adopcji jest dla mnie egoistyczną zachcianką wynikającą z kompleksów. Bo nie walczą o łatwiejsze procedury adopcyjne i rozwój rodzin zastępczych tylko o "my chcemy mieć dzieci bo bo jesteśmy jak wszyscy" Homoseksualiści różnią się od heteroseksualistów, to jest ich zaleta którą wypierają...

Co do ekologów, to ci prawdziwi ekolodzy walczą o lepsze środowisko w laboratorium a ci którzy są głośno walczą o władzę i pieniądze :-)
Stanisław S.

Stanisław S. Mgr inz Ogrodnictwa
; Tereny
Zielone;Florysta

generalnie wiekszość źle odbiera manifestacje/parady i tym podobne spędy mniejszości homosexualnej, argument jaki pada to : bo oni chcą małżeństw, dzieci itp..., w praktyce nie widziałem jeszcze na takich manifach haseł z tymi żadaniami! przynjmniej w krakowie...,
trudno tym jednostką utorować prawne podstawy do normalnego funkcjonowania w społeczenstwie, zaklejajac im usta "małżenstwem i dziecmi" które przypisane sa do par heterosexualnych !
- niestety wiele spraw w polsce jest podobnie blokowana !!!np. merytoryka( a wlasciwie jej brak) wobec naszego rzadu niedwno została sprowadzona do pytania gdziema stać krzyz !! i mozna by mnozyc te fenomeny...

konto usunięte

Stanisław S.:
generalnie wiekszość źle odbiera manifestacje/parady i tym podobne spędy mniejszości homosexualnej, argument jaki pada to : bo oni chcą małżeństw, dzieci itp..., w praktyce nie widziałem jeszcze na takich manifach haseł z tymi żadaniami! przynjmniej w krakowie...,

Ja ich odbieram źle bo ubierają się na różowo...są głośni...Chcą być jak wszyscy-a nie są....\\\
Stanisław S.

Stanisław S. Mgr inz Ogrodnictwa
; Tereny
Zielone;Florysta

są no tego sie nie da przeoczyc.... a kazdy lubi to co chce!

chca byc TRAKTOWANI jak wszyscy a nie sa !Stanisław S. edytował(a) ten post dnia 23.11.10 o godzinie 23:43
Ewa R.

Ewa R. OTC trader

Marek Bronisław Hubert:
tabu ?

Mam pytania...

7 lat temu poznałam kilku gejów i się z tym nie zetknęłam.
Czasem jeden do drugiego powiedział "mężu", ale tylko
w żartach.
Po co im dzieci?

Cholera wie. Homo to również kobiety, a te wiadomo dlaczego :).
Może mężczyźni też chcą ukształtować małego człowieka?

Trochę tak. Na pewno gardzą brakiem otwarcia heteroseksualistów na pewne sprawy,
czyt. w sprawach seksu. Oni otwarcie o tym
gadają. U nich nie ma nic zdrożnego w ciągłej
zmianie partnerów itp.
Marcin Południkiewicz

Marcin Południkiewicz Gotowy na wszystko.

Marek Bronisław Hubert:
tabu ?
W XXI wieku nie powinno być.

Mam pytania...

A czemu robią to heteroseksualiści?
Jak się bierze ślub nawet cywilny to ludzie stają się małżeństwem.
To chyba logiczne?
A dlaczego po ślubie się to nazywa małżeństwem?
Chociaż parząc na etymologię faktycznie bywa to dziwne, zwłaszcza wśród gejów(tak mi się wydaje po przeczytaniu poniższego tekstu).

"Wyraz małżeństwo nie należy do polskiego słownictwa rodzimego. Jedna z hipotez omawiających etymologię tego słowa, podkreślająca złożony charakter wyrazu, wskazuje, że ów leksem wywodzi się od słowa małżonka – a ściślej – od wcześniej już używanego wyrazu małżona o znaczeniu ‘żona pojęta uroczyście na mal ’. Człon mal- wywodzi się od starogermańskiego māl lub mahal oznaczającego ‘umowę, kontrakt’ (w omawianym przykładzie byłby to kontrakt ślubny). Związek māl ‘umowy’ z uroczystościami weselnymi potwierdzają następujące germańskie słowa: mahlschatz – ‘posag’, mahlring – ‘pierścień ślubny’. Drugi człon złożenia – žona – ma już charakter słowiański. Zauważyć ponadto należy, iż polszczyzna przejęła wyraz małżonka najprawdopodobniej w drugiej połowie XIV wieku z języka staroczeskiego – malženka. Było to zdrobnienie od malžena – ‘ślubna żona’. Pierwsza połowa XVI wieku przynosi teksty dokumentujące użycie słowa małżonek (sporadycznie: małżon) utworzonego od leksemu małżonka. Natomiast słowo małżeństwo pojawia się wcześniej, bo już w pierwszej połowie XV wieku, prawdopodobnie też na wzór staroczeskiego malženstvo. W XV wieku odnotowujemy również obecność wyrazu niemałżeństwo w znaczeniu ‘związek z żoną niemałżeńską, konkubinat’ (por. A. Brückner Słownik etymologiczny języka polskiego, A. Bańkowski Etymologiczny słownik języka polskiego). Z kolei druga hipoteza zakłada, iż podstawą etymologiczną omawianego słowa był staroniemiecki leksem ge-mahelo (obecnie gemahl) – ‘małżonek’, przejęty przez Słowian bez nagłosowego ge- (por. K. Długosz-Kurczabowa Nowy słownik etymologiczny języka polskiego). Warto również przypomnieć dziś już zapomniane staropolskie wyrazy: żeństwo – ‘małżeństwo’, bezżeństwo, rzadsze bezmałżeństwo czy wreszcie czasowniki małżonkować, małżonkować się w znaczeniu ‘zawierać związek małżeński’."

http://poradniajezykowa.us.edu.pl/baza_archiwum.php?PO...
Po co im dzieci?
Po co dzieci heteroseksualistom?
Chodzi o to samo.
By dawać miłość i móc przekazać komuś swoją wiedzę.
I by ktoś po śmierci o nas pamiętał.
To jest typowo ludzkie.
A tego nie wiem, ale jeszcze takich nie spotkałem.
;)Marcin Południkiewicz edytował(a) ten post dnia 09.12.10 o godzinie 21:24

konto usunięte

Marek Bronisław Hubert:
Stanisław S.:

Ja ich odbieram źle bo ubierają się na różowo...są głośni...Chcą być jak wszyscy-a nie są....\\\

No to jest po prostu smieszne! Odbierać kogoś krzywo bo się na różowo ubiera?! Czy ja dobrze czytam?! A ja źle odbieram jak ktoś est mańkutem, mam zeza albo trądzik. Nie, bo spadnę z krzesła! :) Toś mnie z rana ubawił! :)

konto usunięte

Joanna C.:
.,

No to jest po prostu smieszne! Odbierać kogoś krzywo bo się na różowo ubiera?! Czy ja dobrze czytam?! A ja źle odbieram jak ktoś est mańkutem, mam zeza albo trądzik. Nie, bo spadnę z krzesła! :) Toś mnie z rana ubawił! :)

Cieszę się :-)że cię ubawiłem...Jeśli ktoś próbuje udowodnić że należą mu się takie same prawa...To jest zdjęcie z parady gejów w A'Damie...
Obrazek

Obrazek

Manifestacje gejów odbieram źle i nic na to nie poradzę...Gdyby nie manifestowali swojej inności to może bym traktował ich normalnie...

Obrazek

Zresztą tych co nie chodzą na manifestację żyją w swoich domach bez afiszowania się swoją seksualnością traktuję normalnie...

Trądzik i leworęczność to nie samo co głupota. Bo głupotą jest wyróżnianie się gdy chce się udowodnić że jest się takim jak inni i chce się takie same prawa...

konto usunięte

Marcin Południkiewicz:
Po co im dzieci?
Chodzi o to samo.
To jest typowo ludzkie.
Akurat takie pobudki uważam ze egoistyczne...Rodzice powinni być dla dzieci...Jeśli ktoś chce mieć dziecko dla swoich egoistycznych pobudek-nie powinien go mieć-niezależnie od tego czy jest hetero-czy homo...

konto usunięte

Marek Bronisław Hubert:
Joanna C.:
.,

Cieszę się :-)że cię ubawiłem...Jeśli ktoś próbuje udowodnić że należą mu się takie same prawa...To jest zdjęcie z parady gejów w A'Damie...
Obrazek

Obrazek

Manifestacje gejów odbieram źle i nic na to nie poradzę...Gdyby nie manifestowali swojej inności to może bym traktował ich normalnie...

Obrazek

Zresztą tych co nie chodzą na manifestację żyją w swoich domach bez afiszowania się swoją seksualnością traktuję normalnie...

Trądzik i leworęczność to nie samo co głupota. Bo głupotą jest wyróżnianie się gdy chce się udowodnić że jest się takim jak inni i chce się takie same prawa...

Podstawą tolerancji jest nieocenianie (Twoim zdaniem to głupota!), zwłaszcza, że Tobie osobiście nic nie szkodzi, że ktoś sobie na paradzie idzie w różowościach lub z takimi akcesoriami w ubiorze jak zaprezentowałeś nam na zdjęciach. Powiem szczerze, że osobiście jakoś mnie te zdjęcia nie bulwersują. Dziwi mnie natomiast, że mając takie podejście do sprawy tak się tym ekscytujesz. Podobne emocje musiało budzić kiedyś to, że kobiety wyszły na ulice w spodniach i publicznie paliły biustonosze... :)

konto usunięte

Joanna C.:

Podstawą tolerancji jest nieocenianie (Twoim zdaniem to głupota!)
Każdy ocenia czy tego chce czy nie...To podstawa ludzkiej psychiki.

Te zdjęcia też mnie nie bulwersują- tylko nie przyznał bym takim gościom praw rodzicielskich...Nawet gdybym przebierał się w takie ciuszki w domu i biegał z pejczem przebrany za zwierzaka to nie wyszedł bym tak na ulicę...Nie ze względu na siebie bo w dupie mam co o mnie myślą inni-tylko ze względu na moją rodzinę...

Mniejszość powinna pamiętać że jest mniejszością i to że ludzie boją się inności...

Czy ty oceniając moje wypowiedzi jesteś nietolerancyjna? Bo oceniasz je, śmieszą cię?
Joanna Małgorzata W.

Joanna Małgorzata W. Wiceprezes
Zarządu/Dyrektor
zarządzający J4J Sp
z o.o.

Marek Bronisław Hubert:
tabu ?

Mam pytania...

Po co im dzieci?

hetrofobia nie ale każdy gej uważa, że hetoro to kryptogej:)))
Serio:) i to moze heterykow wkurzać:)
Marcin Południkiewicz

Marek Bronisław Hubert:
Marcin Południkiewicz:
Po co im dzieci?
Chodzi o to samo.
To jest typowo ludzkie.
Akurat takie pobudki uważam ze egoistyczne...Rodzice powinni być dla dzieci...
To też, ale to działa w obydwie strony w sumie.
Dziecku przyda się wiedza.
I pierwszy raz czytam by dawanie miłości było egoistyczne. (Chyba bardziej oczekiwanie wyłączności na czyjąś miłość. - patrz monogamia)
Trochę przesadzasz.
Egoistyczne dla mnie jest kupowanie i hodowanie psa.
Nikt się go nie pyta czy chce być kontrolowany przez jakiegoś pana.
Jako ozdoba, zabawka zwykle kupowany.
A potem schroniska pękają w szwach.
Jeśli ktoś chce mieć dziecko dla swoich egoistycznych pobudek-nie powinien go mieć-niezależnie od tego czy jest hetero-czy homo...

A z tym się zgodzę.Marcin Południkiewicz edytował(a) ten post dnia 14.12.10 o godzinie 17:14
Marcin Południkiewicz

Marek Bronisław Hubert:
Joanna C.:

Podstawą tolerancji jest nieocenianie (Twoim zdaniem to głupota!)
Każdy ocenia czy tego chce czy nie...To podstawa ludzkiej psychiki.

Te zdjęcia też mnie nie bulwersują- tylko nie przyznał bym takim gościom praw rodzicielskich...
A wszyscy homo się tak ubierają?
To raz.
A dwa, dzieci Franka Zappy wyrosły na porządnych ludzi.
a miał niekonwencjonalne ponoć podejście do dzieci(niektórych bulwersujące).
Nawet gdybym przebierał się w takie ciuszki w domu i biegał z pejczem przebrany za zwierzaka to nie wyszedł bym tak na ulicę...Nie ze względu na siebie bo w dupie mam co o mnie myślą inni-tylko ze względu na moją rodzinę...
Wydziedziczyli by cię?

Mniejszość powinna pamiętać że jest mniejszością i to że ludzie boją się inności...

I murzyni nie powinni wychodzić na ulicę?
Oni to wiedzą, tylko chcą mieć takie same prawa jak ty.

Czy ty oceniając moje wypowiedzi jesteś nietolerancyjna? Bo oceniasz je, śmieszą cię?

"Ja jestem człowiekiem rodzinnym. Kocham moją rodzinę. Moja rodzina to podstawa mojego społeczeństwa. Mówi się, że jestem dziwakiem, odmieńcem, ale żadne z moich dzieci nie bierze narkotyków, żadne nie było aresztowane przez policję, żadne nie popełniało samobójstwa, nie uciekało z domu... Ilu z tych konserwatywnych rodziców może tak powiedzieć o swoich dzieciach?"

Frank ZappaMarcin Południkiewicz edytował(a) ten post dnia 14.12.10 o godzinie 17:21

Wyślij zaproszenie do