Katarzyna
R.
specjalista ds.
biurowo-księgowych,
Firma budowlana
Temat: Pracownik niezdolny do pracy - wyczerpany okres zasiłkowy
Czy właściwie postąpiłam w tej sytuacji i co dalej.Mam pracownika, któremu 20 listopada skończył się zasiłek chorobowy 182 dni. Mimo, że informowałam pracownika na 6 tygodni przed końcem okresu zasiłkowego, że lekarz powinien mu już określić jakie są jego rokowania zdrowotne, czy będzie mógł wrócić do pracy, czy będzie składany wniosek na świadczenie rehabilitacyjne czy rentę, pracownik zdawał się na lekarza, a ten przegapił terminy i dalej chciał mu wystawiać zwolnienia lekarskie. Teraz mam taką sytuację, że lekarz prowadzący wystawił mu 01.12. zaświadczenie o niezdolności do pracy i pracownik ma składać wniosek o rentę. Od tego czasu minie niedługo 2 miesiące a pracownik w tej sprawie nic nie robi. Nie składał dokumentacji na kapitał początkowy, więc nie ma zaświadczeń o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z nieistniejących zakładów. Poradziłam mu, żeby chociaż złożył wniosek o rentę i same świadectwa pracy. Jak dotąd tego nie zrobił, widocznie mu nie zależy. Ale ja mam problem od 21.11 wpisuję mu nieobecności usprawiedliwione niepłatne (kod ZUS 151) ale jak długo tak można?