Temat: działalność gospodarcza i ciąża :)
Zadzwoniłam dziś na infolinie ZUS 801 400 400, żeby ponownie wyjaśnieć nurtujące mnie sprawy i dowiedziałam się, że:
-opłacając przez jakiś czas wyższe składki zus, np. od najwyższej podstawy, można wrócić na ten preferencyjny zus, czyli płacic potem jakies 350zl zamiast jakies 800, jesli jest się nowym przedsiebiorca i nie mineły jeszcze te 2 lata kiedy jest się na preferencyjnym ZUSie. Piszę o tym, bo wczęśniej poinformowano mnie w innym ZUSie, że nie mogę wrócić na preferencyjne składki jak już opłacałam wyższe...Więc, jak już ktos pisał, co ZUS to inne teorie...
-jakbym była tylko na preferencyjnym ZUSie 350zl(placila w tym chorobowe), to zasilek macierzynski wyniesie ok. 300zł. Super..
To tak, jakby ktoś chciał wiedzieć.
Próbowałam też od Urzędu Skarbowego dowiedzieć się jak wygląda sprawa konieczności posiadania KONTA FIRMOWEGO i tutaj zwracam się do was, ponieważ tutaj także otrzymała sprzeczne informacje. Raz mi mówiono, że nie trzeba otwierać konta firmowego (dział. jednoosobowa) i wystarczy mi moje konto osobiste, a raz mi mówiono, że trzeba zakładać konto firmowe, bo wynika to z jakiegoś zapisu.
W takim razie: czy ktoś z was zna jakiś zapis, który mówi, że to konto firmowe musi być?
Czy ktoś może został poinformowany, że konta firm. nie trzeba specjalnie zakładać?
Aha, w ZUSie nie widzą problemu, żeby przelewać zasiłek macierzynski czy chorobowe na konto osobiste, bo pytałam, tutaj im obojętne i nie trzeba konta firmowego. Tak przynajmniej deklarują przez telefon.