Magdalena Hanna
Nagrodzka
PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG
Izabela
B.
księgowa, Biuro
Rachunkowe
Temat: Pasjonaci Paulo Coelho łączcie się!!!
Co jest najśmieszniejsze w ludziach:Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli.
Być jak płynąca rzeka
Sylwia Baniak-Wrzos wlasciciel, S.Baniak
super pomysłem było dać przeczytać mojemu partnerowi "jedenaście minut":)
Dariusz
Skraskowski
Konsultant
Strategiczny
Akademii Biznesu
Piotra Michalaka
Witam serdecznie.Jakiś czas temu czytałem książkę "Alchemik" Paulo Coelho. Bardzo mi się spodobała.
Przygotowuję się do organizowania "Spotkań z Alchemikiem" w księgarniach.
Dlatego mam 3 pytania do osób, które ją czytały.
1) Co podobało się Tobie w tej książce?
2) Dlaczego przeczytałaś/przeczytałeś tę książkę?
3) Jak wpłynęła na Ciebie ta książka?
Odpowiedzi pomogą mi w przygotowaniach do takich spotkań.
Pozdrawiam
Dariusz Skraskowski
konto usunięte
Dariusz Skraskowski:A może warto samemu przejrzeć temat, skoro tak Cię interesuje?
Dariusz
Skraskowski
Konsultant
Strategiczny
Akademii Biznesu
Piotra Michalaka
Agata Chani S.:
A może warto samemu przejrzeć temat, skoro tak Cię interesuje?
Przeglądałem temat i znalazłem wpisy o tym, że ta książka podoba się kilku osobom. Nie ma tam natomiast odpowiedzi na zadane pytania.
Dlatego Pani odpowiedź jest nie na temat.
konto usunięte
Dariusz Skraskowski:Ok, w takim razie nie pozostaje nic innego jak czekać.
Przeglądałem temat
Dlatego Pani odpowiedź jest nie na temat.Proszę zwracać się do mnie na ty; to jest forum serwisu społecznościowego a nie prywatna korespondecja :>
Moje odpowiedzi na pytania:
1. Nic.
2. Z ciekawości.
3. Skutecznie zniechęciła mnie do autora i jemu podobnych pisarzy.
konto usunięte
"Alchemik" jest (był) przereklamowany. Mi podobało się tylko "11 minut" i "Weronika postanawia umrzeć" (w związku z tą drugą polecam też film).konto usunięte
Dariusz Skraskowski:
Dlatego mam 3 pytania do osób, które ją czytały.1. nic
2. bo była reklamowana
3. w żaden sposób nie wpłynęła, uważam ją za nudną i przereklamowaną, dla osób niemyślących samodzielnie, łatwowiernych, uwielbiających banały. To ludzie, którzy na FB wklejają memy w rodzaju: myśl jak najczęściej o swoich marzeniach, to dodaje im skrzydeł, by leciały ku spełnieniu. (sama to wymyśliłam, chodzi mi o rodzaj).
Autor to przećpany gościu, który sam się nakręcił i wierzy w wytwory swojej wyobraźni, jakieś znaki i inne takie.
Nieźle się wpisał w ówczesne czasy, dlatego odniósł taki sukces.
Dariusz
Skraskowski
Konsultant
Strategiczny
Akademii Biznesu
Piotra Michalaka
Dziękuję za odpowiedzi. Jak na razie same krytyczne opinie.Może dla równowagi ktoś dopisze kilka pozytywnych?
Diana Pogodna wolny zawód
Dariusz Skraskowski:
Witam serdecznie.
Jakiś czas temu czytałem książkę "Alchemik" Paulo Coelho. Bardzo mi się spodobała.
Witaj :)
Co do projektu spotkań to myślę, ze mogą się udać - jest wielu odbiorców "Sekretu", którym pewnie i "Alchemik" przypadł do gustu. Przyjdą na spotkanie, taki "Balsam dla duszy", czy coś w tym stylu. Nie jestem pewna czy to wyrobieni, dociekliwi czytelnicy, ale chyba jest ich, mimo wszystko, wielu, bo te dziesiątki przekopiowywanych fragmentów krążące po różnych stronach
i forach wskazują, że nadal na Coelho jest popyt.
Chociaż, z mojego punktu widzenia, to teraz marketingowo bardziej spektakularny sukces przyniosłyby "Spotkania z kryminałem/detektywem/zbrodnią doskonałą" ;)
Spotkanie z książką, dyskusje o literaturze to ciekawa, pożyteczna inicjatywa.
Może utworzą się Dyskusyjne Kluby Książki ? Może uczestnicy zaczną wymieniać się lekturami ?
Inspirować wzajemnie, rozwijać gust czytelniczy ? :)
1) Tytuł.
2) Bo polecając mi tę książkę dołączono ten cytat:
"Udaję radość, której we mnie nie ma, ukrywam smutek,
żeby nie martwić tych, którzy mnie kochają" - przez całego "Alchemika" szukałam osoby/bohatera, który to mówi, ciekawa jego życia, spojrzenia na świat... Tylko, że okazało się, że ten cytat
to nie z "Alchemika", a z "Czarownicy z Portobello" :D
3) Zdziwiła mnie jej totalna popularność, zastanawiałam się dlaczego tylu ludziom takie prawdy
zdają się być wyjątkowo bliskie. Na własny użytek doszłam do wniosku, że w czytelnikach jest jakaś przewrotna, irracjonalna albo wręcz oczywista potrzeba by życie (chociażby książkowe) było wzniosłe czy romantyczne, nawet jak jest to zbyt cukierkowe i na wyrost.
Ogólnie książki Coelho to taki fenomen kultury masowej, 170 krajów, tłumaczenia w 72 językach.
To faktycznie mógłby być prze-ciekawy temat do rozważań o społeczeństwie, wdzięczny temat
socjologicznych i kulturoznawczych dyskusji :)
Zapytany kiedyś Coelho, na czym polega sukces "Alchemika", powiedział, że na przekonaniu,
iż w życiu najzwyklejszych ludzi zdarzają się rzeczy niezwykłe.
Kto odkryje dlaczego ludzie w takich ilościach kupują Coelho - ten odkryje sposób
na masowy bestseller ;)
Myślę, ze nawet krytyczne uwagi możesz wykorzystać na spotkaniu.
Skoro przyjdą na nie sympatycy tej twórczości to można ich zachęcić do żywej dyskusji
podając opinie krytyczne z pytaniem/założeniem dlaczego się z nimi nie zgadzają :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam również, powodzenia :)
Anna O. NGO's
Dariusz Skraskowski:
Witam serdecznie.
Jakiś czas temu czytałem książkę "Alchemik" Paulo Coelho. Bardzo mi się spodobała.
Pozdrawiam
Dariusz Skraskowski
Podoba mi się pomysł organizowania spotkań. :) Sama mam mieszane uczucia co do twórczości Coelho, ale uważam, że w swoich książkach porusza ważne i warte rozmowy tematy.
Anna Barbara
Jędrzejek
Fizjoterapeuta,
Instruktor Rekreacji
Ruchowej
Ja zaczęłam czytać książki Coelho na studiach. Zakupiłam większość ich nie tylko po polsku. Jego książki są dla mnie pocieszeniem, natchnieniem i dające pozytywnej energii i nadziei na to że jutro będzie lepsze. Wracam do nich bardzo często i odkrywam za każdym razem coś nowego.
Dariusz
Skraskowski
Konsultant
Strategiczny
Akademii Biznesu
Piotra Michalaka
Dziękuję za wypowiedzi. Pojaśniało :-)Niżej przykład moich odpowiedzi.
1) Co podobało mi się w tej książce?
Podobają mi się barwnie opisane podróże pasterza. Książka przypomina również o różnych aspektach psychologii w formie ciekawych i strawnych dialogów. Mówi o czymś co wiemy w nowy i ciekawy sposób.
2) Dlaczego przeczytałem tę książkę?
Kilkanaście lat temu przeczytałem krótkie opowiadanie "Diamentowe Pola". Podzieliłem się nim ze znajomymi. Powiedzieli mi, że przesłanie jest bardzo podobne do książki "Alchemik". Przesłanie, że często szukamy skarbów daleko w świecie, a nie dostrzegamy skarbów w naszym życiu, ukrytych często za zasłoną przyzwyczajenia.
3) Jak wpłynęła na mnie ta książka?
Zacząłem zwracać większą uwagę na to, co czuję i czego naprawdę pragnę w różnych sytuacjach życiowych. Dostrzegłem przy okazji analogię kamieni Urim i Tumim do sygnałów spójności i niespójności w nlp. Od tej pory dużą rolę zwracam na te sygnały podczas podejmowania codziennych decyzji.
Sebastian Woźniak Finansowanie firm
Lubię czytać ale przez niektóre książki nie potrafię przebrnąć. M.in. Coelho.Tysiąc razy bardziej wolę Murakamiego. Uważam, że ma o wiele głębsze przemyślenia.
Dariusz
Skraskowski
Konsultant
Strategiczny
Akademii Biznesu
Piotra Michalaka
Diana Pogodna:
Spotkanie z książką, dyskusje o literaturze to ciekawa, pożyteczna inicjatywa.
Może utworzą się Dyskusyjne Kluby Książki ? Może uczestnicy zaczną wymieniać się lekturami ?
Inspirować wzajemnie, rozwijać gust czytelniczy ? :)
Myślę że na takich spotkaniach można wymieniać się opiniami na interesujące tematy. A to działa bardzo inspirująco.
3) Zdziwiła mnie jej totalna popularność, zastanawiałam się dlaczego tylu ludziom takie prawdy
zdają się być wyjątkowo bliskie. Na własny użytek doszłam do wniosku, że w czytelnikach jest jakaś przewrotna, irracjonalna albo wręcz oczywista potrzeba by życie (chociażby książkowe) było wzniosłe czy romantyczne, nawet jak jest to zbyt cukierkowe i na wyrost.
Myślę że wiele osób chciałoby podążać drogą własnej legendy, jednak nie wiedzą co nią jest lub obawiają się, że będzie to źle odebrane przez otoczenie lub że się nie da.
Ogólnie książki Coelho to taki fenomen kultury masowej, 170 krajów, tłumaczenia w 72 językach.
Wiele osób kupiło tę książkę nawet w Polsce.
Na stronie wydawnictwa podano 690 112 kupionych egzemplarzy.
To ogromna liczba czytelników.
To faktycznie mógłby być prze-ciekawy temat do rozważań o społeczeństwie, wdzięczny temat
socjologicznych i kulturoznawczych dyskusji :)
Zapytany kiedyś Coelho, na czym polega sukces "Alchemika", powiedział, że na przekonaniu,
iż w życiu najzwyklejszych ludzi zdarzają się rzeczy niezwykłe.
To może być to. Ludzie w swoim zwykłym życiu szukają czegoś niezwykłego. Książka to bezpieczny sposób na te poszukiwania. Zwłaszcza że wokół jest wiele osób, które krytykują kogo się da i kto sobie na to pozwoli.
Kto odkryje dlaczego ludzie w takich ilościach kupują Coelho - ten odkryje sposób
na masowy bestseller ;)
Interesuje mnie ten aspekt. Patrząc z perspektywy autora książki motywacyjnej, odpowiedź na pytanie DLACZEGO, pokazałaby mi moje JAK.
Myślę, ze nawet krytyczne uwagi możesz wykorzystać na spotkaniu.
Skoro przyjdą na nie sympatycy tej twórczości to można ich zachęcić do żywej dyskusji
podając opinie krytyczne z pytaniem/założeniem dlaczego się z nimi nie zgadzają :)
Świetne spostrzeżenie :-)
Anna Barbara
Jędrzejek
Fizjoterapeuta,
Instruktor Rekreacji
Ruchowej
wiele osób w książkach Coelho nie szuka wzniosłego czy romantycznego życie. Dla mnie, i pewnie parę osób się z tym zgodzi, te książki są pokazaniem drogi życia która daje nam wiele przemyśleń i zmusza, by w tym świecie pełnym wyścigu szczurów i zakłamanych wartości człowieka, wsłuchać i zrozumieć siebie i swoje potrzeby. Na mnie tak zadziałał i Alchemik i Pielgrzym, z resztą pozostałe książki po części tez3) Zdziwiła mnie jej totalna popularność, zastanawiałam się dlaczego tylu ludziom takie prawdy
konto usunięte
Dokładnie to co opisujecie - to co znaleźliście w książkach Coelho - znajduje się w Biblii.Tyle, że na powielaniu i "sprzedawaniu" w innej formie rzeczy w niej zawartej da się zarobić jak widać więcej.
Dla mnie w jego książkach nie ma nic wartego uwagi ani nic czego nie wiedziałabym wcześniej a styl pisania jest tak infantylny jakich mało.
Nie podobają mi się jego książki i nie zamierzam więcej po nie sięgać.
konto usunięte
Katarzyna Szarlotta K.:tylko nie w takiej infantylnej formie.
Dokładnie to co opisujecie - to co znaleźliście w książkach Coelho - znajduje się w Biblii.
Dariusz
Skraskowski
Konsultant
Strategiczny
Akademii Biznesu
Piotra Michalaka
Anna Jędrzejek:
Ja zaczęłam czytać książki Coelho na studiach. Zakupiłam większość ich nie tylko po polsku. Jego książki są dla mnie pocieszeniem, natchnieniem i dające pozytywnej energii i nadziei na to że jutro będzie lepsze. Wracam do nich bardzo często i odkrywam za każdym razem coś nowego.
Zauważyłem ciekawą rzecz. Dokładnie tak jak piszesz, warto wracać do książek, które dają nam pocieszenie, pozytywną energię, natchnienie. Za każdym razem znajduję w nich coś nowego. A najważniejsze, że przy kolejnym czytaniu można coś wyczytać "między wierszami". Pojawiają się pomysły i inspiracje.