Temat: Wersja strony dla niedowidzących
Łukasz E.:
To samo oferuje screenreader: czyta to co znajduje się na ekranie (nie tylko w przeglądarce)... Pozwólmy niewidomym i niedowidzącym korzystać z internetu w taki sposób, w jaki ONI tego chcą - po co narzucać im rozwiązania "odgórnie" ?
miałeś kiedy kolwiek stycznosc ze screen readerem? Powinieneś uslyszeć jakość mowy w tych aplikacjach???? Screen readery są przeznaczone docelowo dla niewidomych(według PZN 10% wszystkich zarejestrowanych w tym związku).
Szanowny Łukaszu, świeżo upieczony Sales Managerze IVO. Zanim zaczniesz zarzucać innym niekompetencję - odrób lekcję i porozmawiaj z użytkownikami niewidzącymi i niedowidzącymi. Póki co robisz obciach IVO, firmie która udowodniła, że potrafi słuchać opinii środowiska i przestała już dawno promować Ivonę jako jedyne rozwiązanie kwestii dostępności. (M.in. po tym jak ostro oberwało się za serwis Gdyni, który stawiasz jako przykład)
Nie wiem jak oceniasz "jakość mowy". Jeśli przedkładasz piękny modulowany głos ponad syntetyczne brzmienie screenreadera - znaczy nie jesteś jego użytkownikiem.
Screenreadery intencjonalnie mają zaimplementowany tego typu głos - pozwala to na rozumienie (przy pewnej wprawie) wypowiadanego tekstu przy dużej prędkości. Użytkownik widzący skanuje stronę wzrokiem, użytkownik screenreadera - słuchem. Wchodząc na portal nie czytasz wszystkiego po kolei, więc nie zmuszaj innych do słuchania tego co ich nie interesuje.
Chylę czoła przed jakością Waszego rozwiązania, zresztą spotykałem się z ludźmi z IVO podczas swojej pracy i wiem, że to niełatwy kawałek chleba. Ale pamiętaj, że nie ma narzędzi uniwersalnych - to co dobrze się sprawdza przy czytaniu dłuższych tekstów (np. ebooki) w przypadku stron WWW nie zdaje rezultatu.
Jeśli chcesz sobie wyrobić zdanie o tym jak używają screenreadera sami zainteresowani - polecam filmy / reportaże, które kręciliśmy z ich udziałem kiedy pracowałem w Janmedia. Albo wręcz rozmowę z samymi zainteresowanymi.
Osoba niewidząca czy niedowidząca, która potrzebuje wspomagania głosowego - ma je zainstalowane w systemie jak inaczej ma go obsłużyć?
Osoby, które potrzebują podkręcenia kontrastu często mają dostosowany do swoich potrzeb CSS w przeglądarce. Wystarczy im nie utrudniać jego stosowania (poprzez wstawianie stylów inline, czy za pomocą javascript)
Robienie osobnej strony jest w wielu wypadkach na pokaz. Polecam swój tekst sprzed kilku lat:
http://dostepny.net/2007/mit-konieczna-jest-osobna-wer...
Łukasz E.:
>
nie trzeba instalować dodatkowego oprogramowania na komputerze
końcowym, wystarczy wejść na stronę która jest zintegrowana już z
takową aplikacją i nacisnąć np. ctrl+ spację by odsłuchać tekst =
większa dostępność z każdego komputera podłączonego do internetu
żeby nacisnąć ctr i spację trzeba przede wszystkim wiedzieć, że taki, a nie inny skrót jest na tejże stronie obsługiwany i nie mieć do niego przypisanego np. opcji systemu lub przeglądarki.
Ja znam skróty swojej przeglądarki, znajomi z dysfunkcjami wzroku znają swoje programy, których używają od lat i ich skróty - żaden z nich nie będzie się zastanawiał jakim skrótem odpalić (i czy w ogóle jest na stronie) Ivonę.
To tyle, pozdrowienia dla całego IVO teamu ;-)