Jakub Król

Jakub Król chief marketing
officer

Temat: pochette - kompendium

Obrazek

Zastanawia mnie kilka spraw ws. poszetki:
- czy muszę stylistycznie dobierać ją tylko do krawata, czy mogę również do marynarki (np. błękitny krawat, stalowy garnitur, srebrna chusteczka)? Oczywiście wiem, że nie mają to być w pełni zbieżne desenie
- czy muszę ją składać, czy raczej dość intuicyjnie "poupychać" w kieszonce? (poza oficjalnymi okazjami, gdzie musi być biała, złożona i wystająca na ten 1cm)
- czy powinna być obszyta prosto, czy podwinięta, czy może nieobszywana? Jeśli obszywana, to nicią w innym kolorze czy tym samym? (to dla zainteresowanych hand-made)
- czy musi być jedwabna, czy jakakolwiek, czy może dopasowana do
garnituru?
- czy zakładamy biały kolor poszetki tylko do fraka/smokingu a czarny tylko na pogrzeb czy może isttnieją jakieś dodatkowe ograniczenia (na spacer porankiem raczej lekkie beżowe odcienie; wieczorami ciemniejsze itp.)?

+ chętnie wszystko, co Wam przyjdzie do głowy w tym temacie :)

*foto z wizerunek.blox.pl dla ubarwieniaJakub Król edytował(a) ten post dnia 07.12.09 o godzinie 17:13
Maria B.

Maria B. Niczego nie wiedzą,
niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...

Szczerze - najwiekszym bledem jest dobieranie pod kolor krawata. Brrrrr, oczy bola patrzec
:)))
Jakub Król

officer

Maria B.:
Szczerze - najwiekszym bledem jest dobieranie pod kolor krawata. Brrrrr, oczy bola patrzec
hej, ale w ogóle Cię oczy bolą, czy jak są identyczne?
co z pierwszymi dwoma propozycjami z fotkami - też raczej nie bardzo dla Ciebie? :)
Maria B.

niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...

Pierwsze dwie od lewej strony - koszmar. Dwie od prawej - to jest to :)
Michał K.

Michał K. Ludzie są jak
choinki - dwa, trzy
razy siekierką i
leżą :)

Jakub Król:
co z pierwszymi dwoma propozycjami z fotkami - też raczej nie bardzo dla Ciebie? :)

Jakub, tu nie chodzi o gust czy oczy Marii ale o zasadę.

pzdrMichał K. edytował(a) ten post dnia 07.12.09 o godzinie 19:38
Jakub Król

officer

Michał K.:
Jakub Król:

Jakub, tu nie chodzi o gust czy oczy Marii ale o zasadę.
domyślam się, Michale :)

Ale też w wielu opracowaniach spotkałem się z zasadą mówiącą o tym, że kolorystycznie i stylistycznie powinna być poszetka zbieżna z krawatem, a w złym tonie jest jedynie dobieranie identycznych deseni i barw. Stąd pojawia się moje pytanie.

Ktoś mnie poprze? :)
Adam Jarczyński

Adam Jarczyński Marketingu &
Branding & PR

Ale też w wielu opracowaniach spotkałem się z zasadą mówiącą o tym, że kolorystycznie i stylistycznie powinna być poszetka zbieżna z krawatem

może, nie musi
Ktoś mnie poprze? :)

Popieram:)

ciekawostka = poszetkę nosimy w...brustaszy (brusttaschen). Brustaszą też niektórzy określają właśnie poszetkę.

Chusteczkę można nosić przy praktycznie każdym typie stroju, ważne jednak by to miało jakiś sens, nawet ukryty. Może być to coś a'la Jack Nicholson w China Town (jest taka scena gdzie Nicholson ma dość dużą granatową poszetkę i niedbale-bo o to chodzi-wpycha ją do brustaszy) bądź na modłę prezydencką, jak np. Ronald Reagan, czyli do garnituru wyjściowego nienagannie złożona biel.W sumie stylów składania jest multum.

Poszetki stają się modne. Od 2, 3 lat można zauważyć ich wielki powrót. Pewnie na chwilę, ale i tak miło (imho). KappAhl oferuje coś koło 25 PLN, Royal Collection od 100 PLN. A chwilami coś ciekawego można znaleźć w 2handzie.

Aha, no i unikałbym tych poszetek, które są przyszyte do kawałka materiału w formacie prostokąta, a dostępne w komplecie ze związaną muchą (w identycznym kolorze). Duże anchois.

konto usunięte

Adam Jarczyński:
Poszetki stają się modne. Od 2, 3 lat można zauważyć ich wielki powrót. Pewnie na chwilę, ale i tak miło (imho).

Oczywiscie, ze milo :) Ja jakos nie czuje sie do konca ubrany jak nie mam :)
KappAhl oferuje coś koło 25 PLN, Royal Collection od 100 PLN. A chwilami coś ciekawego można znaleźć w 2handzie.

KappAhlowe sa sztuczne a w RC zaczynaja sie od 49 PLN za ichniejsze, 109 kosztuja Stenstomsy. Spory wybor, calkiem fajne wzory.
Jakub Król

officer

Przemek G.:
KappAhlowe sa sztuczne a w RC zaczynaja sie od 49 PLN za ichniejsze, 109 kosztuja Stenstomsy. Spory wybor, calkiem fajne wzory.
Trochę jest, więc na początek zatrudnię moją babcię krawcową. jako że jedwab sprzedają chyba w belach 140cm, to będę miał po 3 z każdego wzoru do wydania - chętni? ;)

Na coś szczególnego zwrócić uwagę przy szyciu? Ja mam najczęsciej 25x25cm, obszywane prostym ściegiem, niepodwijane - ale nie wiem, czy to standard. Jak jest u Was, zwłaszcza w tych kupnych?
Dawid M.

Dawid M. Sprzedaż, relacje,

Witam,

mam pytanie odnośnie poszetki. Czy nosić wolno ją tylko w brustaszy marynarki? W sklepach zauważyć można że coraz więcej płaszczy posiada brustaszę, czy w niej też można nosić poszetkę?

Moim zdaniem, może to być bardzo ciekawy akcent "urozmaicający i rozweselający" ciemny płaszcz. Co na to DC? Co Wy na to?

Pozdrawiam DawidDawid M. edytował(a) ten post dnia 12.12.09 o godzinie 15:46
Maria B.

niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...

Dawid M.:
Witam,

mam pytanie odnośnie poszetki. Czy nosić wolno ją tylko w brustaszy marynarki? W sklepach zauważyć można że coraz więcej płaszczy posiada brustaszę, czy w niej też można nosić poszetkę?
A znasz powiedzenie przypial kwiatek do kozucha? Jesli tak i jesli pomyslisz chwile to bedziesz mial odpowiedz na swoje pytanie
Dawid M.

Maria B.:

A znasz powiedzenie przypial kwiatek do kozucha? Jesli tak i jesli pomyslisz chwile to bedziesz mial odpowiedz na swoje pytanie

Kwiatek do kożucha, przyznam, że jakoś nie obiło mi sie o uszy, wybacz młody jeszcze jestem ;)

Jestem jednak sobie w stanie to wyobrazić, przemawia to so mnie. Dziękuję za wyczerpującą odpowidź. :)

Pozdrawiam
Dawid

konto usunięte

Jakub Król:
Trochę jest, więc na początek zatrudnię moją babcię krawcową. jako że jedwab sprzedają chyba w belach 140cm, to będę miał po 3 z każdego wzoru do wydania - chętni? ;)

Ja chetnie :)

Na coś szczególnego zwrócić uwagę przy szyciu? Ja mam najczęsciej 25x25cm, obszywane prostym ściegiem, niepodwijane - ale nie wiem, czy to standard. Jak jest u Was, zwłaszcza w tych kupnych?

Bardzo roznie. I wielkosc i "grubosc" materialu :) Wiec sandardu nie wybierzesz ale mozna mec kilka roznych wielkosci, zeby je roznie skladac.
Michał K.

Michał K. Ludzie są jak
choinki - dwa, trzy
razy siekierką i
leżą :)

Dawid M.:

Kwiatek do kożucha, przyznam, że jakoś nie obiło mi sie o uszy, wybacz młody jeszcze jestem ;)

To może zabrzmieć co najmniej dwuznacznie ;)
Maria B.

niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...

Michał K.:
Dawid M.:

Hahahahaaaaa....Michal, Ty swintuszku :P:P:P
Dawid M.

Maria B.:
Michał K.:
Dawid M.:

Hahahahaaaaa....Michal, Ty swintuszku :P:P:P

Ale że co? O co chodzi? ;p :)

konto usunięte

Maria B.:
Dawid M.:
Witam,

Witam,
Jak najbardziej można nosić poszetkę w brustaszy płaszcza. Będzie to wielce "sartorial".

Polecam:
http://macaronitomato.blogspot.com/2009/12/paszcze-zim...

pozdrawiam
Maria B.

niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...

to zdjecie, do ktorego sie odwolujesz jest moim zdaniem wlasnie najlepsza ilustracja "przypial kwiatek do kozucha".
:))))
Adam K.

Adam K. Wszyscy inteligentni
mężczyźni idą do
wywiadu.

Ja sie zastanawiam po co to w ogóle nosić, utrudnianie sobie życia tylko ;). I szczerze mówiąc to mi się kojarzy z garniturami z rynku gdzie to "cóś" dodawali gratis ;).

No ale to kewstia gustu, a o gustach się nie dyskutuje (ponoć) ;).
Maria B.

niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...

Adam K.:
No ale to kewstia gustu, a o gustach się nie dyskutuje (ponoć) ;).
Po pierwsze - to jednak nie jest kwestia gustu, a wymog. Po drugie - prawdziwe tlumaczenie tego powiedzenia brzmi tak - o guscie nie ma co dyskutowac - albo sie go ma albo nie.

Wyślij zaproszenie do