Katarzyna
L.
Dyrektor ds.
marketingu,
Energopomiar
Dorota
Łyżwińska -
Wiejak
Kierownik Działu,
Orange Customer
Service
Temat: Badanie kultury organizacyjnej
Witam,Tak, przeprowadzałam badanie w firmie, w której pracuję na podstawie OCAI. Fakt: na potrzeby pracy licencjackiej i co prawda skończyłam na etapie diagnozy, jednak mam zamiar zaprojektować zmianę.
Katarzyna
L.
Dyrektor ds.
marketingu,
Energopomiar
Korzystałaś z książki Camerona? Przeprowadziłam badanie w mojej firmie i chcę wyniki wykorzystac do opracowania strategii. Możesz polecić ciekawę literaturę?Pozdrawiam :-)
Dorota
Łyżwińska -
Wiejak
Kierownik Działu,
Orange Customer
Service
Tak, korzystałam z Camerona - traktowałam to opracowanie jak istny podręcznik - krok po kroku wszystko opisane - na tyle czytelnie, że zarowno specjalista jak i amator poradziłby sobie z procesem.Nie wiem, czy jest faktycznie bardziej wartościowy niż inne modele kultury, jednak faktem jest, że autorzy budując model wartości konkurujących opierali sie na badaniach w firmach z róznych krajów (europejskich również) a w większości innych autorów - badania przeprowadzane są na rynku amerykańskim - a to jak wiemy czasem nijak się ma do naszego obrazka :-)
Jeśli chodzi o literaturę: korzystalam głownie z Hofstede "Kultury i Organizacje" (tylko proponuję nowe wydanie), Zbiegień - Maciąg "Kultura w organizacji. Identyfikacja kultur znanych firm", Morgana "Obrazy organizacji", pomocna może być Zarębska "Zmiany organizacyjne w przedsiębiorstwi", M. Czerska "Zmiana kulturowa w organizacji", Masłyk – Musiał "Społeczeństwo i organizacje. Socjologia organizacji i zarządzania."
Proponuję również publikacje Koneckiego, są na http://qsr.webd.pl/KKonecki/index.html
Pozdrawiam
Katarzyna
L.
Dyrektor ds.
marketingu,
Energopomiar
Mam dokładnie takie same odczucia po lekturze Camerona - Moje założenia badawcze co do typu reprezentowanego typu kultury org. w odniesieniu do mojej firmy potwierdziły się. Obawiałam się, czy nie będąc specjalistą w tej dziedzinie dam sobie radę z interpretacją wyników, ale autorzy książki opisali cały proces czytelnie, krok po kroku, dając gotowe narzędzia w postaci kwestionariuszy. Opracowania Koneckiego znam.Wielkie dzięki za pomoc! :-)