konto usunięte

Temat: ubezpieczenie turystyczne

jakie towrzystwo ubezp. możecie polecić na czas podróży wakacyjnej? podróż samochodem do Włoch, na 2 tygodnie, indywidualnie

konto usunięte

Nie ma idealnej polisy, trzeba poświęcić trochę czasu i posprawdzać co dla Was będzie najlepsze.

Ja polecam Hestię:
http://www.hestia.pl/narzedzia/kreator/kreator-oferty....

albo Wartę:
http://www.warta.pl/dynamic/common/Menu.jsp?active=328

lub Allianz:
http://www.allianz.pl/podroze_wyjazdy,394.html

W ubezpieczeniach najważniejsze są sumy ubezpieczenia, zakres oraz wyłączenia.IMHO obowiązkowo Car Assistance.
Konrad B.

Konrad B. Szkolenia ludzi dla
ludzi, szkolenia
narciarskie...

Hestia i Allianz...
Oba towarzystwa sprawdziliśmy, również w praktyce... To miłe, kiedy dzwonię z miejsca zdarzenia do ubezpieczyciela, który 15 minut później oddzwania z podaniem instrukcji, konkretnych adresów miejsc do których mamy się zglosić, lub przysyła na miejsce ratowników... w wielu innych towarzystwach słyszy się: proszę wziąć fakturę... albo: proszę zapłacić - oddamy...

Na tych dwóch na razie się nie zawiodłem, a piszę w imieniu wielu osób, którzy z nami wyjeżdżają...

konto usunięte

Wybierając ubezpieczyciela warto zwrócić też uwagę na jego rozpoznawalność w kraju docelowym. Nawet szeroko znany ubezpieczyciel na rynku polskim, może nie robić szczególnego wrażenia we Włoszech, więc warto to też rozważyć.

Szczególnie oryginalna, z tego co widzę nie będę, polecając Allianz, ew. Hestię :]
Leon W.

Leon W. leśnik z
wyksztalcenia//
fotoamator//
operator manitou

Rownież obstawiam Allianz. Spodobały mi się warunki (póki co umowy i mam nadzieję że tak pozostanie).
Anna T.

Anna T. GL Accountant / CIMA
student

A ja polecam Europejskie
http://www.europejskie.pl/pl/g_article/7708/index.html...
Krzysztof Chałupczak

Krzysztof Chałupczak Od zawsze na swoim

Ubezpieczyć się warto, ale podstawą jest karta NFZ, wydają za darmo i mamy takie prawa, jak Włoch. Kazde dobrowolne ubezpieczenie ma limit np 50.000 euro. Karta NFZ takiego limitu nie ma.

konto usunięte

Nie do końca to jest prawda. Posiadanie EKUZ (Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego) nie musi koniecznie oznaczać, że pomoc medyczna będzie w 100% bezpłatna dla nas. W tym momencie obowiązują nas takie same zasady jakie obowiązują obywateli danego kraju, w którym jesteśmy. W niektórych krajach określone działania z zakresu opieki zdrowotnej są płatne lub częściowo odpłatne. Posiadając EKZ musimy zapłacić za nie, a potem możemy starać się o refundację całkowitą lub częściową. W takich krajach jak Francja, Belgia, Luksemburg są szczególne warunki korzystania ze świadczeń medycznych.

Polecam link - tu macie wszystkie ważne informacje o EKUZ (warto przeczytać od A do Z)
http://www.nfz.gov.pl/new/art/1546/ulotka_ue_04_2006.pdf

albo http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=6

A z dodatkowych ubezpieczeń polecam Signal Iduna. Sprawdzone, wypłaty związane ze zwrotem kosztó leczenia w 100% bardzo szybko wpłynęły na moje konto.

Nie polecam Hestii - okantowali mnie na 700 zł zwykłego ubezpieczenia (grupowego w pracy - nie wypłacili za pobyt w szpitalu, tłumacząc to absurdalnie), więc na inne u nich się nie piszę.Krzysztof Kawka edytował(a) ten post dnia 01.07.09 o godzinie 23:17

konto usunięte

Krzysztof Chałupczak:
Ubezpieczyć się warto, ale podstawą jest karta NFZ, wydają za darmo i mamy takie prawa, jak Włoch. Kazde dobrowolne ubezpieczenie ma limit np 50.000 euro. Karta NFZ takiego limitu nie ma.

Hm, o ile się orientuję - proszę o poprawkę jeśli orientuję się mylnie - to karta NFZ owszem obejmuje tę podstawową opiekę zdrowotną, która jest dostępna dla każdego obywatela Włoch (czy innego kraju) bezpłatnie, ale cały haczyk w tym, że ten pakiet obejmuje czasem w niektórych krajach bardzo wąski zakres usług medycznych, a wręcz czasem tyle, co nic. Zależy od systemu służby zdrowia w danym kraju. Gdyż ponieważ karta NFZ nie gwarantuje pakietu tych samych świadczeń, które mamy 'bezpłatnie' w kraju, także zagranicą. To nie są jakby tożsame zakresy usług. Warto więc najpierw zorientować się jakie usługi wchodzą w skład bezpłatnego pakietu podstawowego opieki zdrowotnej we Włoszech (przyznam, że nie wiem), żeby się nie okazało, że na podstawie tej karty mogą nam jedynie plasterek na skaleczony palec nakleić..Dominika N. edytował(a) ten post dnia 01.07.09 o godzinie 23:19

konto usunięte

Na stronie NFZ są podane usługi, za które płacimy będąc w krajach UE i kilku innych,które nie należą do UE. Mamy te same podstawowe usługo co każdy Włoch, reszta płatna. Na stronie NFZ jest zakładka, w której znajdziemy charakterystykę każdego z państw i tego co EKUZ nam gwarantuje tam będąc.

Dodatkowo NFZ zaleca, by wykupić sobie ubezpieczenie dodatkowe (prywatne), bo tylko takie gwarantuje nam pełny pakiet np. koszty transportu chorego do Polski etc..

Polecam lekturę na stronie NFZ.

http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=2

wystarczy kliknąć na dany kraj na mapie i mamy garść potrzebnych nam informacji o opiece zdrowotnej w ramach EKUZ w danym kraju :)Krzysztof Kawka edytował(a) ten post dnia 02.07.09 o godzinie 00:06
Krzysztof Chałupczak

Karta NFZ jest najlepszą rzeczą jaką możemy mieć. Opieka zdrowotna w krajach UE (bezpłatna) jest na bardzo wysokim poziomie. Zapłacenie np 10 euro za wizytę (Niemcy), czy kilku euro za dzień pobytu w szpitalu, nie stanowi przecież problemu. Oczywiście warto też ubezpieczyć się dodatkowo. Najwiekszy sens tego ubezpieczenia, to pokrycie transportu medycznego do Polski. Karta NFZ tego nie pokrywa,

konto usunięte

Krzysztof Kawka:
A z dodatkowych ubezpieczeń polecam Signal Iduna. Sprawdzone, wypłaty związane ze zwrotem kosztó leczenia w 100% bardzo szybko wpłynęły na moje konto.

A ja Signal Iduny nie polecam, mają bardzo sprytne wyłączenie dot.bagażu.

konto usunięte

Jolanta I.:

Dziwne ja mam bagaż zawsze ubezpieczony ... może to zależy od opcji jaką wykupujesz?

konto usunięte

Dla przykładu: Zasady korzystania z EKUZ w Hiszpanii

Na podstawie EKUZ przysługują świadczenia medyczne w zakresie niezbędnym z medycznego punktu widzenia. Lekarz udzielający pomocy ustala, czy dane świadczenie jest niezbędne w konkretnym przypadku, biorąc pod uwagę jego charakter oraz przewidywany okres pobytu ubezpieczonego w danym państwie członkowskim.

Każde państwo członkowskie ustala własne kryteria i zasady udzielania świadczeń medycznych, dlatego polski świadczeniobiorca udający się do Hiszpanii będzie, w zakresie prawa do świadczeń medycznych, traktowany jak osoba, która jest ubezpieczona w hiszpańskim systemie opieki zdrowotnej.

W niektórych państwach wymagane jest okazanie dowodu tożsamości (preferowany paszport) wraz z EKUZ oraz pozostawienie lekarzowi kserokopii karty, dlatego warto jest mieć przy sobie kilka jej kserokopii.

Jak uzyskać opiekę lekarską

Należy korzystać ze świadczeń pogotowia (Servicio de Urgencias), przychodni (ambulatorio, consultorio), ośrodków zdrowia (centro de salud) lub szpitali działających w ramach państwowej służby zdrowia (Sistema Nacional de Salud). Ich wykaz można uzyskać w Wydziałach Zdrowia lokalnych władz (Consejerías Sanitarias, Servicios Regionales de Salud) i lokalnych oddziałach Instituto Nacional de Seguridad Social (INSS).

Należy korzystać ze świadczeń w godzinach przyjęć dla pacjentów leczonych w ramach państwowej opieki zdrowotnej, gdyż w innym przypadku ubezpieczony zostanie potraktowany jako pacjent prywatny. W każdym przypadku korzystania z opieki zdrowotnej należy zaznaczyć, że chce się być traktowanym zgodnie z przepisami UE.

Leczenie specjalistyczne wymaga skierowania od lekarza ogólnego. Jeśli konieczna jest hospitalizacja, lekarz wystawi skierowanie do określonego szpitala. W nagłych przypadkach można zgłaszać się bezpośrednio do szpitala. Należy zażądać umieszczenia na sali wieloosobowej, w przeciwnym przypadku zostanie się potraktowanym jak pacjent prywatny. Należy przedstawić lekarzowi lub personelowi szpitala EKUZ i dowód tożsamości. Lekarz musi zachować kopię karty, dlatego warto jest mieć ją przy sobie.
Numer alarmowy - 112

Opłaty za świadczenia zdrowotne

Opłaty podane poniżej mogą się nieznacznie różnić i z reguły nie podlegają zwrotowi, chyba że zaznaczono inaczej.

Obowiązuje pełna odpłatność za leczenie stomatologiczne.
Niektóre leki są refundowane, wówczas należy opłacić do 40% ich ceny. Pozostałe leki dostępne są za pełną odpłatnością. Jeśli transport był niezbędny i został zalecony przez lekarza, jest nieodpłatny.

Transport powrotny do Polski generalnie jest odpłatny przez pacjenta.

UWAGA!

EKUZ nie zapewnia pokrycia kosztów transportu medycznego do Polski oraz obowiązujących w Hiszpanii opłat za świadczenia medyczne, dlatego aby uniknąć obciążenia tymi kosztami, wskazane jest wykupienie dodatkowego prywatnego ubezpieczenia.

Recepty

Uprawnionym do wystawiania recepty objętej refundacją jest lekarz państwowej służby zdrowia.

Leczenie prywatne

UWAGA!

W wielu miejscowościach odwiedzanych przez turystów większość lekarzy praktykuje prywatnie i obciąża pacjentów pełnymi kosztami leczenia, które nie podlegają zwrotowi.

Dokumenty niezbędne do uzyskania zwrotu poniesionych kosztów

Hiszpańskie państwowe placówki służby zdrowia nie obciążają kosztami leczenia pacjentów, jeśli pacjent posiada EKUZ. NFZ generalnie nie może zwrócić ubezpieczonemu kosztów udzielonych mu świadczeń zdrowotnych na terenie Hiszpanii wyłącznie na podstawie zapłaconych rachunków za udzielone świadczenia ponieważ instytucje hiszpańskie nie potwierdzają stawek zwrotu poniesionych kosztów leczenia zgodnie obowiązującym w Hiszpanii ustawodawstwem

Więc nie słuchajcie przemądrzałych na portalu bo możecie zapłacić z własnej kieszenii i to słono! EKUZ + dodatkowe ubezpieczenie to nawet zaleca NFZ, a chyba wiedzą co piszą. Sam EKUZ nie wystarczy czasami. Skąd pacjent ma wiedzieć, czy jego dolegliwość, która go w danym momencie złapie jest podstawowym świadczeniem? Lekarze udzielą informacji co do tego i informują, że dany zabiega, czynność medyczna będzie odpłatna.

Z własnego doświadczenia wiem, że warto mieć dodatkowe ubezpiecznie - dla mnie koszt 350 euro do pokrycia był duży, ale zdarzyło się, szczęście, że miałem dodatkowe ubezpiecznie i za konieczne leczenie nie musiałem na wakacjach płacić. Nigdy nie przewidzicie co się stanie na wakacjach, więc sam EKUZ nie wystarczy.

konto usunięte

Krzysztof Kawka:
Jolanta I.:

Dziwne ja mam bagaż zawsze ubezpieczony ... może to zależy od opcji jaką wykupujesz?

Bagaż bagażem, proszę doczytać w wyłączeniach, że jeśli zniszczeniu ulegnie sam "kufer" czyli np.tylko poszycie walizki to z odszkodowania nici, przynajmniej taki zapis do niedawna miała SI.
Krzysztof Chałupczak

Więc nie słuchajcie przemądrzałych na portalu bo możecie zapłacić z własnej kieszenii i to słono!
Nie neguję sensu ubezpieczenia dodatkowego, które też kosztuje. Ubezpieczenie takie działa też z ograniczeniami. Np tylko wypadki i nagłe zachorowania. Stomotologia maks 50 euro. Przed udaniem się do lekarza należy dzwonić do ubezpieczyciela, który na ogół kieruje do nieodpłatnej służby zdrowia. Korzystałem, w szpitalu najbardziej ich interesowała karta NFZ ( wypadki narciarskie Austria i Włochy). I najważniejsze, ubezpieczenie dobrowolne ma limit. Na ogół 20.000 euro, to g nie pieniądze w przypadku wypadku, operacji, zawału.
Dlatego karta NFZ jest podstawą (jak jej nie mamy, nie tracimy praw, ale procedura jest trudniejsza), a dodatkowe ubezpieczenie jak najbardziej wskazane. W Polsce też.

cytat
Na podstawie EKUZ przysługują świadczenia medyczne w zakresie niezbędnym z medycznego punktu widzenia

W dobrowolnym ubezpieczeniu jest dokladnie tak samo. To jest ubezpieczenie od wypadku i nagłego !!! zachorowania.Krzysztof Chałupczak edytował(a) ten post dnia 02.07.09 o godzinie 16:20
Arek R.

Arek R. Chyba czas na zmianę
- SAP (BW, BPC,
FICO) Development
Te...

paweł b:
jakie towrzystwo ubezp. możecie polecić na czas podróży wakacyjnej? podróż samochodem do Włoch, na 2 tygodnie, indywidualnie

W Bułgarii korzystałem z TU Elvia. Koszt wizyty z dzieckim u lakarza ok. 600PLN, TU zwróciło bez żadnych problemów w ciągu tygodnia.

konto usunięte

Krzysztof Chałupczak:
Ubezpieczenie takie działa też z ograniczeniami. Np tylko
wypadki i nagłe zachorowania. Stomotologia maks 50 euro. Przed udaniem się do lekarza należy dzwonić do ubezpieczyciela, który na ogół kieruje do nieodpłatnej służby zdrowia.

To pan stwierdził, że wizyta u lekarza to psie pieniądze, koszt tego ubezpieczenia jeszcze mniejszy - kilkadziesiąt złotych polskich na 2 tygodnie.
Jakoś ja nigdy nie musiałem dzwonić do ubezpieczyciela, wzywałem do hotelu lekarza jako pacjent prywatny, płaciłem i w Polsce otrzymywałem szybko 100% poniesionych kosztów z tego ubezpieczenia. Jeśli interwencja lekarza to koszt powiedzmy do 50 euro (100 dolarów) lub inaczej, jeśli jest ustalone przez ubezpieczyciela to płąci się samemu, jeśli więcej wówczas załatwia to ubezpieczenie. W zakłądach opieki medycznej należy okazac kartę takiego ubezpieczenia i oni wszystko załatwiają. Nigdy nie musiałem nigdzie dzwonić.
Korzystałem, w szpitalu najbardziej ich interesowała karta NFZ (
wypadki narciarskie Austria i Włochy). I najważniejsze, ubezpieczenie dobrowolne ma limit. Na ogół 20.000 euro, to g nie
pieniądze w przypadku wypadku, operacji, zawału.

Skoro EKUZ nie zapewnia odszkodowań to chyba tym bardziej takie ubezpieczenie jest konieczne! Właśnie po to, aby uzyskać z tego tytułu odszkodowanie. Przezorny zawsze ubezpieczony.

A to dla Pana ze strony NFZ :"Transport do najbliższego szpitala jest nieodpłatny. Transport powrotny do Polski jest generalnie odpłatny przez pacjenta. Ratownictwo górskie w Austrii i transport lotniczy są odpłatne! Zalecane jest posiadanie polisy prywatnego ubezpieczenia pokrywającej świadczenia związane z wypadkiem narciarskim."
Będąc w Austrii w zeszłym roku znajoma zapłaciła sporo pieniędzy za hospitalizację i transport bo uległa wypadkowi na nartach! Na szczęscie posłuchała mnie i wykupiła dodatkowe ubezpieczenie.
EKUZ nie miał tutaj zastosowania.

W dobrowolnym ubezpieczeniu jest dokladnie tak samo. To jest ubezpieczenie od wypadku i nagłego !!! zachorowania.Krzysztof Chałupczak edytował(a) ten post dnia 02.07.09 o godzinie 16:20

Tak, ale jest o tyle lepsze, że można z niego korzystac nie tylko w państwowej opiece zdrowotnej = nie trzeba szukać takiej placówki.
Krzysztof Chałupczak

Krzysztof Kawka:
Krzysztof Chałupczak:
Ubezpieczenie takie działa też z ograniczeniami. Np tylko
wypadki i nagłe zachorowania. Stomotologia maks 50 euro. Przed udaniem się do lekarza należy dzwonić do ubezpieczyciela, który na ogół kieruje do nieodpłatnej służby zdrowia.

To pan stwierdził, że wizyta u lekarza to psie pieniądze, koszt tego ubezpieczenia jeszcze mniejszy - kilkadziesiąt złotych polskich na 2 tygodnie.
Jakoś ja nigdy nie musiałem dzwonić do ubezpieczyciela, wzywałem do hotelu lekarza jako pacjent prywatny, płaciłem i w Polsce otrzymywałem szybko 100% poniesionych kosztów z tego ubezpieczenia. Jeśli interwencja lekarza to koszt powiedzmy do 50 euro (100 dolarów) lub inaczej, jeśli jest ustalone przez ubezpieczyciela to płąci się samemu, jeśli więcej wówczas załatwia to ubezpieczenie. W zakłądach opieki medycznej należy okazac kartę takiego ubezpieczenia i oni wszystko załatwiają. Nigdy nie musiałem nigdzie dzwonić.
Korzystałem, w szpitalu najbardziej ich interesowała karta NFZ (
wypadki narciarskie Austria i Włochy). I najważniejsze, ubezpieczenie dobrowolne ma limit. Na ogół 20.000 euro, to g nie
pieniądze w przypadku wypadku, operacji, zawału.

Skoro EKUZ nie zapewnia odszkodowań to chyba tym bardziej takie ubezpieczenie jest konieczne! Właśnie po to, aby uzyskać z tego tytułu odszkodowanie. Przezorny zawsze ubezpieczony.

A to dla Pana ze strony NFZ :"Transport do najbliższego szpitala jest nieodpłatny. Transport powrotny do Polski jest generalnie odpłatny przez pacjenta. Ratownictwo górskie w Austrii i transport lotniczy są odpłatne! Zalecane jest posiadanie polisy prywatnego ubezpieczenia pokrywającej świadczenia związane z wypadkiem narciarskim."
Będąc w Austrii w zeszłym roku znajoma zapłaciła sporo pieniędzy za hospitalizację i transport bo uległa wypadkowi na nartach! Na szczęscie posłuchała mnie i wykupiła dodatkowe ubezpieczenie.
EKUZ nie miał tutaj zastosowania.

W dobrowolnym ubezpieczeniu jest dokladnie tak samo. To jest ubezpieczenie od wypadku i nagłego !!! zachorowania.

Tak, ale jest o tyle lepsze, że można z niego korzystac nie tylko w państwowej opiece zdrowotnej = nie trzeba szukać takiej placówki.
Proszę jeszcze raz ze zrozumieniem przeczytać, co napisałem, i nie insynulować, czegoś, czego nie napisałem.
Osobiście zawsze ubezpieczam się w Elvi i warunek kontaktu telefonicznego przed udzieleniem pomocy (chyba, że nie ma takich) mozliwości) jest wpisany w warunki ubezpieczenia.
W Astrii i we Włoszech transport do szpitala, również helokopterem, (wypadek narciarski)pokrywa karta NFZ. Korzystaliśmy.Krzysztof Chałupczak edytował(a) ten post dnia 02.07.09 o godzinie 18:23

konto usunięte

Niczego nie insynuuję. Skoro napisałem, ze pan stwierdza, ze wizyta w szpitalu to niewielka suma to gdzie tu insynuacja?

Skoro miał pan Elvię to albo ona pokryła transport helikopterem, albo ubezpieczenie narciarskie. Bywa, że w karnetach narciarskich jest ono wliczone. Znajoma musiała płacić.

Skoro Pan wykupuje ubezpieczenie to po co ta gadka? To nie ja trąbię, że EKUZ wystarczy.

EKUZ pokrywa tylko podstawowe koszty, dodatkowe ubezpieczenie pokrywa koszty transportu do Polski, odszkodowania z wypadku czego EKUZ nie daje.

Następna dyskusja:

ubezpieczenie turystyczne -...

Wyślij zaproszenie do