konto usunięte
konto usunięte
Temat: wypowiedzenie umowy o pracę
ewka k:
muszę wypowiedzieć umowę o pracę - handlowiec, który nie sprzedaje, wiec jednym powodem będzie brak wyników, czy mogę urzyć jako drugiego powodu karę która została mu wręczona?
a czemu musza byc 2 powody? jeden spokojnie wystarczy.
konto usunięte
Pracownik nie odpowiada za efekt pracy - jest jedynie zobowiązany dokładać należytej staranności. Więc brak efektów nie może być uzasadnieniem.I w przypadku sprzedawcy ma to taki sens, że to nie on odpowiada za postrzeganie produktu na rynku, za politykę cenową, za kryzys itd - a to w znacznej mierze wpływa na wynik sprzedaży.
konto usunięte
Mariusz G.:
Pracownik nie odpowiada za efekt pracy - jest jedynie zobowiązany dokładać należytej staranności. Więc brak efektów nie może być uzasadnieniem.
I w przypadku sprzedawcy ma to taki sens, że to nie on odpowiada za postrzeganie produktu na rynku, za politykę cenową, za kryzys itd - a to w znacznej mierze wpływa na wynik sprzedaży.
a niewyrabianie targetu? to nie powod?
konto usunięte
Karolina Ł.:
Samo w sobie nie.
Jeżeli pracownik starał się, sumiennie wykonywał obowiązki - to nie odpowiada za efekty. Inaczej sprawa wyglądałaby, gdyby słabe wyniki wynikały z jego małego zaangażowania. Tylko, że wtedy uzasadnieniem wypowiedzenia jest bezczynność i bierność (jak np. I PKN 124/00) - a nie wyniki sprzedaży jako takie.
Znam np. przypadek kierowcy autobusu, który miał target dojechać na godzinę X do miejscowości Y (zgodnie z rozkładem jazdy). Ale przez objazdy, remonty, mgłę, opady - nie zdążył. Starał się - ale nie mógł przecież ryzykować życia, zdrowia ani łamać przepisów prawa drogowego. Pasażerowie spóźnili się na samolot i zrobili z tego aferę. Kierowca dostał za to naganę - od której odwołał się najpierw do pracodawcy, ten podtrzymał, a potem do sądu pracy. W sądzie pracodawca przeprosił i wycofał naganę.
Pracownik nie odpowiada za efekt przy umowie o pracę (inaczej, niż przy umowie o dzieło). Ma obowiązek za to dokładać należytej staranności.
Andrzej Soliwoda HR Manager
"Utrata zaufania do niekompetentnego zawodowo pracownika, który obiektywnie nie radzi sobie z wymaganiami niezbędnymi do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku" dalej należy wykazać przyczynę konkretną tj. jak się nie wywiązał z powieżonych zadań, jakiego targetu nie wykonał itp.Zgadzam się z Mariuszem, że pracodawca musi wykazać, że pracownik dostał pewne zadania do wykonania i był na tyle niesumienny, bierny czy bezczynny, lub nie umiał zorganizować sobie czasu,że tych zadań nie wykonał poniekąd z własnej winy.
A co do wspomnianej kary, za co ona została wręczona? Czy pracownik po wręczeniu tej kary się poprawił, czy tej poprawy nie widać?
Włodzimierz Dygnatowski Hmm urlop...
Podłącze się do pytania i spytam czy wynik testu (z wiedzy na temat konkretnego zagadnienia którym zajmuje się pracownik) przeprowadzonego przez pracodawcę w zakładzie pracy może stanowić przesłankę materialnoprawną dopuszczającą wypowiedzenie umowy przez pracodawcę. Czy taki wynik testu jest uzasadnionym powodem do zwolnienia pracownika. Dodam na marginesie że pracownik ma np 25 lat stażu pracy i do tej pory wyrabiał i wyrabia target etc.Według mnie taki wynik testu nie jest wystarczającą przesłanką żeby kogoś zwolnić, niestety nie jestem specjalistą z prawa pracy i stąd moje pytanie do kogoś kto się tym zajmuje na co dzień. Z góry dzięki za odp.
Katarzyna O. HR
Czy to wystarcza do wręczenie pracownikowi wypowiedzenia?Wypowiedzenie umowy o pracę
przez pracodawcę
Z dniem ................................ wypowiadam Panu(i) ...................................................................
umowę o pracę z dnia .................... z powodu...........................................................
.................................................................
(podać przyczynę uzasadniającą wypowiedzenie)
Zgodnie z terminami art. 36 Kodeksu pracy umowa rozwiąże się dnia .................................... .
Od wypowiedzenia umowy służy Panu(i) prawo wniesienia odwołania do Sądu Pracy w ................................................................ w terminie 7 dni od daty doręczenia
niniejszego pisma.
konto usunięte
Andrzej Soliwoda:Karę dostał za złożenie niekompletnych dokumentów co skutkowało powaznymi konsekwencjami dla firmy, jak na razie nie widać poprawy. A co do targetu to od kilku miesięcy nie sprzedaje a powinien, po to został zatrudniony.
"Utrata zaufania do niekompetentnego zawodowo pracownika, który obiektywnie nie radzi sobie z wymaganiami niezbędnymi do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku" dalej należy wykazać przyczynę konkretną tj. jak się nie wywiązał z powieżonych zadań, jakiego targetu nie wykonał itp.
Zgadzam się z Mariuszem, że pracodawca musi wykazać, że pracownik dostał pewne zadania do wykonania i był na tyle niesumienny, bierny czy bezczynny, lub nie umiał zorganizować sobie czasu,że tych zadań nie wykonał poniekąd z własnej winy.
A co do wspomnianej kary, za co ona została wręczona? Czy pracownik po wręczeniu tej kary się poprawił, czy tej poprawy nie widać?
Krystyna K. radca prawny
Katarzyna O.:Najważniejszy jest powód tego wypowiedzenia. Druk czy wzór wypowiedzenia jest mniej ważny. W takiej formie wystarczy jako wypowiedzenie, ale czy wypowiedzenie wręczono na podstawie prawdziwych i wystarczających powodów, to już inna sprawa.
Czy to wystarcza do wręczenie pracownikowi wypowiedzenia?
Bogna
Węgorska
Mistrz NLP,
Certyfikowany
ThetaHealer®DNA 3,
chirurg fant...
Mariusz G.:
Karolina Ł.:
Samo w sobie nie.
Jeżeli pracownik starał się, sumiennie wykonywał obowiązki - to nie odpowiada za efekty. Inaczej sprawa wyglądałaby, gdyby słabe wyniki wynikały z jego małego zaangażowania. Tylko, że wtedy uzasadnieniem wypowiedzenia jest bezczynność i bierność (jak np. I PKN 124/00) - a nie wyniki sprzedaży jako takie.
Znam np. przypadek kierowcy autobusu, który miał target dojechać na godzinę X do miejscowości Y (zgodnie z rozkładem jazdy). Ale przez objazdy, remonty, mgłę, opady - nie zdążył. Starał się - ale nie mógł przecież ryzykować życia, zdrowia ani łamać przepisów prawa drogowego. Pasażerowie spóźnili się na samolot i zrobili z tego aferę. Kierowca dostał za to naganę - od której odwołał się najpierw do pracodawcy, ten podtrzymał, a potem do sądu pracy. W sądzie pracodawca przeprosił i wycofał naganę.
Pracownik nie odpowiada za efekt przy umowie o pracę (inaczej, niż przy umowie o dzieło). Ma obowiązek za to dokładać należytej staranności.
Witam wszystkich, dziś nieoczekiwanie dostałam zwolnienie właśnie z takiego powodu"brak wynikow sprzedaży" co jest nieprawdą! Dziś też rano podpisywałam nową umowę z klientką a szef nieoczekiwanie przyjechał po południu (firma-matka 300km od Wawy) i probował mi wcisnąć rozwiązanie za porozumieniem stron. Wcześniej nie było mowy, że mam sobie szukać pracy! wiem nieoficjalnie że mają kogoś z rodziny na moje miejsce (tańsza, swoją). Prosiłam o 1 dzień na zastanowienie się jaką formę wybrać ale nie dał mi nawet dnia. Poszłam do wc i zadzwoniłam do znajomego radcy. Jestem w szoku. Brak wynikow nie może być powodem zwolnienia, mojego stanowiska nie zredukowano ale chcą zastąpić inną osobą. Jaką przyjąc linię? Sąd Prac- domagać się przywrocenia na stanowisko?
Katarzyna O. HR
Krystyna Kwapisz:wypowiedzenie, ale czy wypowiedzenie wręczono na podstawie
Najważniejszy jest powód tego wypowiedzenia. Druk czy wzór wypowiedzenia jest mniej ważny. W takiej formie wystarczy jako
prawdziwych i wystarczających powodów, to już inna sprawa.
No właśnie, jakie są te wystarczające powody? Czytam i się dziwię...
Skoro osoba zostaje zatrudniona na stanowisku sprzedażowym i do jej obowiązków należy realizacja nałożonych targetów, to 0% realizacja planu nie jest wystarczającym powodem do wpisania? Trzeba tu wymyślać inne rzeczy?
Andrzej Soliwoda HR Manager
Powrócę do tematu, polecając pasujący moim zdaniem jeden z wyroków Sądu Najwyższego z dnia 2 października 1996 (I PRN 69/96).W skrócie, Sąd uznał, że wypowiedzenie umowy o pracę pracownikowi samodzielnie organizującemu wykonywanie swoich obowiązków uzasadnia nieuzyskiwanie wyników porównywalnych z innymi pracownikami niezależnie od tego, czy było to spowodowane niestarannym wykonaniem pracowniczych obowiązków, czy też przyczynami obiektywnymi, leżącymi po stronie pracownika.
Zatem jeżeli te słabsze wyniki sprzedażowe wspomnianego handlowca nie są uzasadnione innymi przyczynami, niezaleznymi od pracownika (Mariusz wspomniał o ciekawym przypadku kierowcy) to pracodawca może wypowiedzieć umowę o pracę z tym pracownikiem.
ewka k:
muszę wypowiedzieć umowę o pracę - handlowiec, który nie sprzedaje, wiec jednym powodem będzie brak wyników, czy mogę urzyć jako drugiego powodu karę która została mu wręczona?