Monika M.

Monika M. www.promama.pl

Temat: ekspozycja na gluten

Mam dwoje dzieci. Kiedy urodziła sie Marta to było zalecenie, aby gluten dawa c dopiero po 8mscu życia. Jak urodził sie Jan, to wymyślili tę ekspozycje na gluten dzieci karmionych tylko piersią. Nie wyeksponowałam dziecka. Dlaczego?

Pisze Monika Staszewska na gazetowym forum "karmienie piersią": "Jest takie podejrzenie, że wprowadzenie glutenu podczas karmienia piersią może zadziałać na tyle osłonowo, że nie dojdzie do ujawnienia się celiakii. Ale nie jest to pewne. Od ładnych kilku lat trwają badania, wnioski na razie nie sa jednoznaczne, dlatego WHO swoich zaleceń nie zmieniło (w sensie, że dalej jest zalecenie, aby gluten dopiero po 8mscu - przyp. Monika Moryń). Natomiast Szwecja na podstawie swoich badań wprowadziła nowe zalecenia. Polska "poszła" jak gdyby za Szwecją." A zatem nie ma dowodów na to, że cycek uchroni przed celiakią. Ja nie miałam ochoty robić na dziecku ekperymentu. Mało tego, Staszewska pisała w którymś wątku na tym forum, że nowe zalecenia są tylko na kilka lat, potem będą weryfikowali teorię z praktyką.

cytat pochodzi stąd: http://forum.gazeta.pl/forum/w,570,84324681,,GLuten_po...Monika M. edytował(a) ten post dnia 24.06.09 o godzinie 21:44

konto usunięte

Temat: ekspozycja na gluten

no to mój temat :)

bo my skończyliśmy 4 miechy
i w/g schematów które dostałam i w szpitalu i schematu bobovity który przyszedł mi pocztą trza gotować cycowemu 4 miesięczniakowi kaszę mannę
i dodawac do "przecieru jarzynowego"

daję
chociaż gotowanie tak małej ilości kaszki doprowadza mnie do szału
bo ja nerwowy rocznik jestem (temat na inny wątek)

nie robię tego codzinnie tylko mniej więcej co 2, 3 dni
jak mi się zachcę to ugotuję, jak nie to nie

nie myślałam ze z tym glutenem to TAAAAAAAAAAAAKI PROBLEM
a tu widać, co ekspert to inne zdanie
Joanna K.

Joanna K. ojos del cielo

Temat: ekspozycja na gluten

ja jakoś olałam ten gluten :-/ dałam kilka razy po 6. miesiącu, później odpuściłam z lenistwa, bo nie chciało mi się co dziennie łyżeczki tej kaszy manny gotować, dałam kilka razy jakąś bułę i tyle. Później zrobiłam 2 miesiące przerwy w podawaniu glutenu i teraz wprowadzam od nowa. Lena ma 9 miesięcy. I właśnie 2 dni temu zakończyłam karmienie piersią.
Monika M.

Monika M. www.promama.pl

Temat: ekspozycja na gluten

Życie z celiakią to megaproblem!!!

Wiesz, ja sie bałam, że zamiast uchronic przed celiakią na nią tak malutkie dziecko właśnie narażę:)

A swoją drogą to matka na okrągło musi dokonywać wyborów i decydować, co dla jej dziecka dobre, a co nie. Czasem mam wrażenie, ze musiałabym jeszcze medycynę skończyć, gastronomię, pedagogikę wczesnoszkolną, ekonomię i prawo - tak na początek... żeby własnemu dziecku krzywdy nie zrobić, bo opierając sie na innych mozna sie przejechać jak na maśle...
Monika W.

Monika W. Eksportuję

Temat: ekspozycja na gluten

Mnie się wydaje w ogóle, że jeśli dziecko ma mieć tę celiakię (odpukać) to dostanie jej, niezależnie od tego kiedy się gluten wprowadzi. Kiedyś dzieciaki jadły bułki od początku niemal (w tym ja) i albo miały celiakię, albo jej nie miały (na szczęście jak ja). To nie jest żadna nowa choroba.

Ja też sporo czytałam o tym i z moich lektur wynikało to, że po prostu w pewnym momencie organizm małego człowieczka jest bardziej gotowy do pozytywnego przyswajania glutenu, a w innym momencie jest mniej gotowy. I stąd np. takie "śmieszne" zalecenia, że jak się nie podało glutenu po 4 miesiącu, to lepiej poczekać do 9-tego. W tej "dziurze" lepiej nie wprowadzać glutenu jako nowości.
No ale jeśli ktoś mimo wszystko wtedy wprowadzi, to przecież nie znaczy, że od razu dziecko się na celiakię rozchoruje!

Przynajmniej ja to tak zrozumiałam.

konto usunięte

Temat: ekspozycja na gluten

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,3867404.html

z dzisiejszych poszukiwań

konto usunięte

Temat: ekspozycja na gluten

ja zaczelam uzupelniac malej karmienie o pokarmy stale w wieku 4 miesiecy dokladnie (a nawet dzien wczesniej). po tym 4 miesiacu gdzie tez zaczelam ekspozycje na gluten. przyznam, ze niekoniecznie kaszka manna, ale np. do kaszki bezglutenowej dosypywalam lyzeczke takiej glutenowej.
na poczatku sie bardzo przejmowalam tematem, ale po jakims czasie olalam i zaczelam dawac wg wlasnego mniemania, co jakis czas zwiekszajac ilosc kaszki glutenowej. kiedy Kajka miala 6,5 miesiaca dostala po raz pierwszy calkowicie glutenowa kaszke, a dzis juz w ogole na to nie patrze.
w wieku 5 miesiecy dostawala chlebek do pogryzienia (wiadomo, memla, wiec ile tego glutenu tak naprawde dostanie? tyle co nic).
na egipskich kaszkach glutenowych jest wyraznie napisane - 6 months.

temat jest dosc kontrowersyjny, bo mozna zaszkodzic, ale z drugiej strony w czasie kiedy my bylysmy male te zalecenia w ogole najczesniej znane nie byly po prostu i ktora z nas nie pogryzala w wieku 5 miesiecy skorki od chleba w ramach gryzaka na zabkowanie? ktora z nas ma celaklie?

wg mnie to jak ze wszystkimi innymi alergiami, jesli ktos ma predyzspozycje to moze dostac, a jesli nie ma to nie dostanie. oczywiscie roznica jest taka, ze przy alergii alergen zawsze odstawic mozemy, a celaklia to juz choroba (z tego co wiem stala). nie dajmy sie jednak zwariowac.
ekspozycja tak, strach przed celaklia nie.
Monika M.

Monika M. www.promama.pl

Temat: ekspozycja na gluten

Artykuł, do którego Ela podała link, jest bardzo ciekawy, bo pokazuje, że mówiący sam nie jest przekonany co do słuszności eksponowania na gluten. To raz.

Dwa, otwierając ten temat, chciałam tylko zaznaczyć, że zrobiono z naszych dzieci króliki doświadczalne! Tylko tyle. Nie ma badań jednoznacznie udowadaniajacych, że gluten u dzieci cyckowych tak wcześnie pomoże czy nie pomoże. To, co zrobimy my-matki w kwestii żywienia swoich pociech to jest indywidualna decyzja każdej z nas. I ja nikomu nie zamierzam sugerować, że naraża dziecko na celiakię, bo podaje mannę. Jesli tak mnie zrozumiałyście, to musiałam sie źle wyrazić. Chodziło mi o pełną informację, a wiec pokazanie takze pewnych niepokojów.

Przeczytałam jeszcze, ze " W późniejszym podawaniu glutenu nie chodzi o celiakię tylko o ewentualną nietolerancję glutenu. Im później wprowadzony gluten tym mniejsze prawdopodobieństwo nietolerancji ze względu na coraz lepsze funkcjonowanie przewodu pokarmowego dziecka i uszczelnienie jego jelit." (wypwoeidx dziewczyny na forum chustowym).

Mało tego, Komitet Upowszechniania Karmienie Piersia wystosował sprzeciw wobec nowych zaleceń. Kierował się założeniem, że do 6msca życia dziecko jest wyłącznie na piersi.Monika M. edytował(a) ten post dnia 25.06.09 o godzinie 12:31
Monika W.

Monika W. Eksportuję

Temat: ekspozycja na gluten

No tak, ale ile dzieci jest faktycznie wyłącznie na piersi przez pół roku?
Tak że z tymi wytycznymi Komitetów, Organizacji to tak z przymrużeniem oka ;o) Zawsze mówię, że dziecko to nie sprzęt elektroniczy i nie ma do niego instrucji obsługi, także w kwestii żywienia.
Monika M.

Monika M. www.promama.pl

Temat: ekspozycja na gluten

To pewnie z kolei, Moniko, zalezy od stosunku do karmienia cyckiem. Ja karmiłam do 6 tylko i wyłącznie, a do 14go w ogóle. Znam sporo mam, ktroe chcą karmić do 6msca tylko piersią.

A wytyczne KUKP idą za wytycznymi WHO.Monika M. edytował(a) ten post dnia 25.06.09 o godzinie 12:51
Monika W.

Monika W. Eksportuję

Temat: ekspozycja na gluten

Ale jak???
Ja miałam stosunek do karmienia cyckiem mega pozytywny, a nie przeszkodziło mi to wprowadzać dziecku pokarm stały po 4 miesiącu.

Chyba, że mówimy tu o stosunku ideologicznym, dla mnie jednak karmienie piersią to po prostu dostarczanie wartościowego pokarmu dziecku, nie żadna ideologia.
Ja z kolei znam mnóstwo matek, które wprowadzają swoim pociechom jedzonko.

EDIT: Czy to karmienie wyłącznie piersią do 6 mca zakłada również niedopajanie dziecka?Monika Wąs edytował(a) ten post dnia 25.06.09 o godzinie 12:54
Monika M.

Monika M. www.promama.pl

Temat: ekspozycja na gluten

Ja mogę odpowiedzieć tylko za siebie. karmiłam do 6ego bo było mi wygodnie, akurat jechaliśmy na wakacje jak mały kończył to 4 miesice i na myśl o taszczeniu słoików, butelek i innych słabo mi się robiło. Cycek był zawsze na miejscu i w odpowiedniej temp.
Dwa, uwierzyłam zaleceniom WHO. Trzy, uznałam, ze skoro pierś wartościowa to jej się trzymam. Cztery, bardzo cycowanie (Janek zreszta też) lubiłam:)
Ja nie dopajałam.
Monika W.

Monika W. Eksportuję

Temat: ekspozycja na gluten

Też uważam, że pierś jest bardzo wartościowa - najbardziej - ale nie przeszkodziło mi to wprowadzać pokarmów. Ja też nie jadam w 100% najlepszej możliwej żywności, lubię się czasem napić herbaty itp ;o)
Co do wygody - zgadzam się jak najbardziej!
Ja po prostu łączyłam przyjemne z pożytecznym ;o)

Dyskusja niestety idzie w kierunku nie związanym z tematem ;o)

konto usunięte

Temat: ekspozycja na gluten

my po wizycie szczepiennej

pytałam lekarza co ON mysli o tym glutenie
i powiedział mi zeby od 7 miesiąca wprowadzać

a teraz po 4 miechu zupki, soczki, owocki , kaszki bezglutenowe- jak najbardziej
Marcin Ł.

Marcin Ł. prawnik, manager,
finansista, audytor
wewnętrzny, ISO

Temat: ekspozycja na gluten

Co do badań dotyczących wprowadzania glutenu do pokarmu dziecka polecam tę stronę:

http://www.preventceliacdisease.com/index.php?lang=pl

Aby uczestniczyć w powyższym programie przy urodzeniu przeprowadza się badania genetyczne. Po nich rodzice wiedzą, czy dziecko jest podatne na zachorowanie czy nie.

pozdrawiam
i polecam
http://bezglutenu.infoMarcin Ł. edytował(a) ten post dnia 28.07.09 o godzinie 11:44

Następna dyskusja:

poprawna ekspozycja i kompo...




Wyślij zaproszenie do