Monika M. www.promama.pl
Temat: ekspozycja na gluten
Mam dwoje dzieci. Kiedy urodziła sie Marta to było zalecenie, aby gluten dawa c dopiero po 8mscu życia. Jak urodził sie Jan, to wymyślili tę ekspozycje na gluten dzieci karmionych tylko piersią. Nie wyeksponowałam dziecka. Dlaczego?Pisze Monika Staszewska na gazetowym forum "karmienie piersią": "Jest takie podejrzenie, że wprowadzenie glutenu podczas karmienia piersią może zadziałać na tyle osłonowo, że nie dojdzie do ujawnienia się celiakii. Ale nie jest to pewne. Od ładnych kilku lat trwają badania, wnioski na razie nie sa jednoznaczne, dlatego WHO swoich zaleceń nie zmieniło (w sensie, że dalej jest zalecenie, aby gluten dopiero po 8mscu - przyp. Monika Moryń). Natomiast Szwecja na podstawie swoich badań wprowadziła nowe zalecenia. Polska "poszła" jak gdyby za Szwecją." A zatem nie ma dowodów na to, że cycek uchroni przed celiakią. Ja nie miałam ochoty robić na dziecku ekperymentu. Mało tego, Staszewska pisała w którymś wątku na tym forum, że nowe zalecenia są tylko na kilka lat, potem będą weryfikowali teorię z praktyką.
cytat pochodzi stąd: http://forum.gazeta.pl/forum/w,570,84324681,,GLuten_po...Monika M. edytował(a) ten post dnia 24.06.09 o godzinie 21:44