Wypowiedzi
-
Tak, węglowodany przyswajalne powinny być wyszczególnione w tabeli, zgodnie z Rozporządzeniem.
Jednak proszę pamiętać, że dostawcy różnie układają swoje specyfikacje i warto lepiej się przyjrzeć tabeli wartości odżywczych, szczególnie jeśli jest uzupełniona o dodatkowe wartości takie jak alkohole, skrobie witaminy itd. -
Tak, do obliczeń jest konieczny błonnik ponieważ jest uwzględniany do obliczenia wartości energetycznej.
Wg. Rozporządzenia 1169/2011, Załącznik XIV, Współczynniki przeliczeniowe do obliczania wartości energetycznej.
Warto odezwać się do dostawcy i dopytać o zawartość błonnika. -
Zapraszamy do lektury bloga w którym opisujemy realne wyzwania jakie niesie za sobą znakowanie produktów zgodnie z Rozporządzaniem 1169/2011
http://www.kalkulator-wartosci.pl/category/porady/ -
zapraszamy na bloga w którym opisujemy realne wyzwania jakie niesie za sobą znakowanie produktów zgodnie z Rozporządzaniem 1169/2011
http://www.kalkulator-wartosci.pl/category/porady/ -
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Technolodzy Żywności
-
Węglowodany to nie tylko cukry. Błonnik także należy do tej grupy, ale on właśnie się nie przyswaja. spełnia inną bardzo ważną rolę w procesieTen post został edytowany przez Autora dnia 07.07.16 o godzinie 18:13
-
Gdyby ktoś potrzebował obliczyć węglowodany przyswajalne, przypominam o wzorze:
Węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem - błonnik pokarmowy -
Częsty dylemat podczas obliczeń wartości odżywczych to czy podawać wartości dla produktów przed czy już po przygotowaniu. Dotyczy to oczywiście produktów które wymagają obróbki termicznej, aby były zdatne do spożycia.
Rozporządzenie mówi, że informację o wartości odżywczej produktu już po przygotowaniu można podać jeśli na opakowaniu znajduje się dokładna instrukcja przygotowania. Ten post został edytowany przez Autora dnia 18.05.15 o godzinie 13:17 -
Kalkulator umożliwia tworzenie swojej indywidualnej bazy surowców. W niedługim czasie uruchomione zostaną także bazy zewnętrzne, ale z doświadczenia wiemy że większość osób woli wprowadzić sobie swoje surowce.
Poprzez przycisk "Dodaj surowiec" przechodzimy na stronę wprowadzania surowca do bazy. Każdy surowiec powinien mieć unikalną nazwę, warto też podać nazwę firmy dostawcy lub producenta aby łatwiej było można odróżnić ten surowiec od podobnych, a zanotowanie numeru specyfikacji w pełni zabezpieczy przed pomyłkami w użyciu surowca do receptur.
Uzupełnienie obowiązkowych pól polega na wpisaniu danych o wartości odżywczej, które wymagane są na etykiecie produktów paczkowanych i stanowią podstawę do obliczenia wartości odżywczych zgodnie z Rozporz. 1169/2011.
Pozostałe dane mogą zostać pominięte, jeśli nie interesuje Cię uwzględnianie ich w wynikach dla tej receptury. Jednak jeśli Twoje surowce cechują się bogactwem witamin, minerałów lub mają charakterystykę wartą pokazania konsumentowi to warto wprowadzić te dane aby zostały one pokazane w wynikach.
Katalog surowców
Dział "Katalog surowców" zawiera pełną listę wprowadzonych przez Ciebie surowców oraz listy surowców dostawców zewnętrznych oferujących swe surowce użytkownikom kalkulatora. Każdy z surowców własnych można edytować w celu zmian, lub usunąć. -
Aby przeliczyć wartości odżywcze dla konkretnej receptury należy ją najpierw wprowadzić na listę receptur.
Receptura powinna posiadać niepowtarzalną nazwę, warto też podać nadany przez siebie lub obowiązujący w obiegu firmy numer receptury. Kalkulator sam wylicza każdorazowo wartości dla 100g, ale do obliczeń konieczne jest także podanie wielkości porcji, którą powinien wprowadzić użytkownik.
Po określeniu nazwy, numeru i wielkości porcji, przyporządkowujemy do receptury odpowiednie surowce. Kiedy zaczniesz wpisywać nazwę surowca, po wpisaniu pierwszych liter kalkulator podpowiada wyświetlając nazwy sugerowanych surowców pod uzupełnianym polem. Kliknięcie sugerowanej nazwy pomaga wybrać odpowiedni surowiec.
Przyporządkowanie surowca do receptury następuje poprzez akceptację przyciskiem "Dodaj" po wcześniejszym wpisaniu procentowej ilości dla danej receptury. Po przyporządkowaniu wszystkich surowców do danej receptury należy zapisać ją przez kliknięcie w przycisk "Zapisz i przejdź do wyliczeń". Otwiera się przed nami okno w którym wybieramy jakie obliczenia są nam potrzebne. -
Nutrition Calculator FOODCAL, pozwala nie tylko na obliczenia pojedynczych receptur. Umożliwia rozwój produktów poprzez tworzenie receptur złożonych z pojedynczych.
Procedura wprowadzania jest taka sama jak przy pojedynczych, receptury wprowadzamy jak surowce, a wyniki otrzymujemy w kilka sekund :) -
Dla tych którzy chcą podzielić się szerszą informacją o swoim produkcie istnieje wersja FOODCAL MAX, czyli pakiet rozszerzony. W ramach tego pakietu obliczymy
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
kwasy tłuszczowe wielonienasycone
alkohole wielowodorotlenowe
skrobia
błonnik
wszystkie witaminy oraz składniki mineralne
a ponad to RWS, czyli referencyjne wartości spożycia.
Te wszystkie obliczenia zrobisz w kilka sekund :) -
Podstawowe działania z Nutrition Calculator FOODCAL obejmują
Obliczanie wartości odżywczych i energetycznych które powinny znaleźć się na opakowaniu Twojego produktu po 13.12.2016 ( wg. Rozporz. 1169/2011), czyli
wartość energetyczną kcal/kJ oraz zawartość
- tłuszczu,
- kwasów tłuszczowych nasyconych,
- węglowodanów,
- cukrów,
- białka
- soli -
informatyczne wsparcie jakości to także wsparcie w obliczaniu wartości odżywczych produktów spożywczych w kontekście nowego rozporządzenia 1169/2011. Nutrition Calculator FOODACAL rozwiązuje ten problem i oszczędza czas http://nutrition-calculator.pl
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Technolodzy Żywności
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Technolodzy Żywności
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Technolodzy Żywności
-
Rozporządzenie 1169/2011 nakłada obowiązek umieszczenia na etykiecie oświadczenia o wartości odżywczej produktu (od 13.12.2016) Przy szerokim asortymencie produktów liczenie ręcznie będzie dosyć kłopotliwe.
Nutrition Calculator FOODCAL http://nutrition-calculator.pl to narzędzie pomocne w pracy technologów. Oblicza wartości odżywcze i energetyczne, referencyjne wartości spożycia – RWS oraz zawartość witamin i minerałów. Przyspiesza opracowywanie specyfikacji, liczenie receptur oraz umożliwia funkcjonalne zarządzanie wynikami, daje też możliwość eksperymentowania ze swoimi recepturami i tworzenia pomysłów na nowe produkty.
W razie wątpliwości służę pomocą.
pozdrawiam :) -
Nutrition Calculator FOODCAL http://nutrition-calculator.pl będzie pomocny przy obliczaniu wartości odżywczych, które w kontekście nowych przepisów Rozporz. 1169/2011 są obowiązkowymi informacjami na etykiecie produktu.
W razie wątpliwości służę wsparciem. -
program do obliczania wartości odżywczych i energetycznych Nutrition Calculator FOODCAL
http://nutrition-calculator.pl będzie idealnym uzupełnieniem dla wymienionych systemów